Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.04.2015. u 12:00

Premijer Milanović i jučer je tko zna koji put poručio da neće rušiti sustave i slušati što mu savjetuju strane financijske institucije

Proračunska potrošnja država koje imaju sličnu razinu dohotka kao i Hrvatska godišnje se, prema računici MMF-a, kreće oko 30 posto BDP-a, za razliku od Hrvatske čija je potrošnja dostigla polovicu godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Preneseno na brojke, umjesto 157 milijardi kuna, koliki su lani bili svi državni rashodi, proračun i njegovi prirepci ne bi smjeli trošiti više od sto milijardi kuna da bi mogli ići naprijed i držati korak s drugima! Vodeći računa o hrvatskim specifičnostima, nitko od nas nije očekivao da prepolovimo potrošnju, ali uza sva izgubljena radna mjesta i lomove koji su se dogodili u privatnom sektoru, u državnom se sektoru moglo uštedjeti barem desetina tog iznosa. Postojeća razina duga osudila je zemlju na višegodišnje zaostajanje ili gotovo brutalnu rasprodaju javne i nacionalne imovine, ali mi taj problem nismo osvijestili. Među prvima nije ga osvijestila vladajuća elita, neovisno o stranačkim bojama, jer se godinama odbijaju suočiti sa stvarnim uzrocima krize.

Premijer Milanović i jučer je tko zna koji put poručio da neće rušiti sustave i slušati što mu savjetuju strane financijske institucije. Da nemamo dug koliki imamo, on bi to mirne savjesti mogao reći, ali ni on ni bilo tko drugi tko se nađe na poziciji premijera nema više prostora za pregovore i nadmudrivanja. Dosad nitko nije tražio od Hrvatske da zatvara bolnice i škole, ali trebalo ih je posložiti drukčije. Institucije se, kao i novac, čuvaju dok ih ima i dok funkcioniraju. Kada se javni dug približi vrijednosti godišnjeg BDP-a, takva zemlja ne može otplaćivati ni kamate, a kako mi posljednjih desetak godina jedemo svoju supstanciju, samo nas raširena siva ekonomija, snažne obiteljske veze ili naslijeđeni komad zemljišta čuva od javnih kuhinja i velikih nemira. Kao jedini rezultat dosadašnjeg pritiska Europske komisije dobili smo tek precizniju statistiku jer su nas natjerali da skrivene dugove iznesemo na svjetlo dana pa barem znamo gdje smo i koliko smo loši.

>>Država iz bruto plaće od 9458 kuna uzme 3800

>>'EK zahtijeva dugoročna rješenja, a ne kratkoročna Milanovićeva'

Komentara 6

UI
Uvijek_iskreno
12:15 21.04.2015.

Sve je to dio Milanovićevog plana 21, unazaditi i naposljetku uništiti Hrvatsku..sramota što nam radi ova vlast...

Avatar mirica19
mirica19
12:19 21.04.2015.

Plan 21 obogatio je hrvatski narod ;) rekao je nitko nikad! Milanoviću ili radi ili se makni i pusti druge da rade!

BR
brzi1992
12:43 21.04.2015.

Muljanović svojim potezima sve dublje i dublje uvlači cijelu Hrvatsku! Prepusti svoje mjesto sposobnijima,odgovornijima i kulturnijima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije