Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Lovrinović:

'Uvođenje poreza na nekretnine čavao je u lijesu hrvatskog sela'

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
30.03.2017.
u 11:28

– Mi želimo zaštiti građane koji su mukotrpno ulagali u izgradnju svojih nekretnina – kazao je Lovrinović.

SDP-ov Stjepan Kovač stanku u Saboru iskoristio je kako bi upozorio na težak položaj radnika koji su zbog stečaja tvrtke u kojoj su radili ostali bez posla. Pročitao je tom prigodom pismo Udruge Međimurski brend koja okuplja više od tisuću članova, a dugi niz godina žrtve su, kako kažu, pravno potpuno neefikasnog sustava za zaštitu radnika kao stečajnih vjerovnika.

– Štetu nam nanose nedomišljeni propisi koji omogućuju da neodgovorno postupanje uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava te pojedinaca u pravosudnom sustavu ostaje nekažnjeno. Nitko od tih aktera ne odgovara za štetu koju prouzroči prekasnim pokretanjem stečajnog postupka. Ne postoji ni interes da se efikasno provodite kazneni postupci. Posljedično, stečajna masa nikad nije ni približno dostatna za isplatu vjerovnicima svim tražbina koje su im priznate. Kao stečajni vjerovnici, teret smo poreznim obveznicima koji, među ostalim, moraju financirati djelovanje Agencije za zaštitu radničkih potraživanja. Isplate agencije u pravilu su jedini prihod koji bivši radnici stečajnog dužnika dobiju u stečajnom postupku. Nakon otkaza ugovora o radu zbog pokretanja stečajnog postupka, radnici postaju i trajno ostaju socijalni problem – pročitao je Kovač te dodao kako su, primjerice, žene koje su radile u MTČ-u ostvarile mirovine od samo 1500 kuna nakon 30 godina radnog staža. Zamjeraju radnici i Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu koji je odbacio veliki broj sindikalnih kaznenih prijava.

Lovrinović neće podržati porez na nekretnine

– Neke od tih firmi su MTČ tvornica rublja d.d. Čakovec s 425 radnika, gdje tražbina bivših zaposlenika iznosi 19,8 milijuna kuna, a do sada su dobili 7 milijuna, Međimurje Beton d.d. Čakovec, 135 radnika, tražbina bivših zaposlenika iznosi 5,8 milijuna, a nisu dobili ništa, Međimurje Visokogradnja, 973 radnika, tražbina je bivših zaposlenika 45,5 milijuna kuna, svi radnici dobili su samo po 4 tisuće kuna. Pozivam vas da svi zajedno pronađemo rješenje za ovaj problem jer vjerujem da nam je to posao – poručio je Kovač.

Ivan Lovrinović uime Kluba Promijenimo Hrvatsku poručio je kako je Vlada, uvodeći porez na nekretnine, podlegla nekoj vrsti lobija. Njegova stranka, dodaje, to neće podržati jer je uvođenje poreza na nekretnine čavao u lijes hrvatskog sela. 

– Tim zahvatom mijenja se porezni sustav, a to je destimulativno. Prelazak s jedne vrste poreznog sustava na drugi vrlo je kompliciran i težak. Mi bismo sad preko noći htjeli uvesti porez na nekretnine, a nisu riješene stvari da bi se to ostvarilo. Mi želimo zaštiti građane koji su mukotrpno ulagali u izgradnju svojih nekretnina. Kako će to plaćati obitelji u Slavoniji koje se bave poljoprivredom? Morat će plaćati porez na kuću i sve one objekte koje imaju da bi se bavili poljoprivredom. Naše selo ne može izdržati ovakvu poreznu presiju. Kada bi se to provelo, to bi bio posebni čavao u lijes hrvatskog sela – poručio je Lovrinović.   

>>'Država mora razvijati nekretnine, a ne samo ih posjedovati'

>>Kupoprodaju nekretnina Poreznoj prijavljuju bilježnici, ne više građani. A evo gdje najviše rastu cijene stanova...

Komentara 16

SM
Sve-Mirko1
11:41 30.03.2017.

uvođenje takvog poreza je izdaja hrvatskog naroda, da su u kampanji rekli da misle uvesti porez na nekretnine ne bi prešli izborni prag. svatko racionalan vidi da je narod gladan i da bježi glavom bez obzira u inozemstvo. nije narod pokrao državu, narod nema odakle platiti porez, a radi se uglavnom o naslijeđenim nekretninama. ova Vlada je pokazala da radi za strani kapital protiv vlastitog naroda, a predvodnici toga su Z. Marić i M. Dalić.

RU
ruznodijeteJoe
11:43 30.03.2017.

cilj je jasan, prisiliti sirotinju da ispod cijene prodaju svoje nasljedstvo.

FR
franctahi5
11:51 30.03.2017.

svakome je jasno da se ovdje izlazi u susret stranom kapitalu koji ispod cijene želi pokupovati hrvatske nekretnine. nestati ćete na sljedećim izborima!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije