navigacija Hrvatska 2
ŽALIO SE

Ustavni sud odbio Šimunića zbog uzvika 'Za dom spremni'

Dvije oslobađajuće presude sudova u Kninu i Zagrebu Ustavni sud ocijenio je neusporedivima sa slučajem Josipa Šimunića

Josip Šimunić pozivao publiku da mu na “Za dom” uzvrati “Spremni”

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića, Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjen s 15.000 kuna jer je na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. studenoga 2013. s mikrofonom u ruci publiku poticao da na njegov uzvik “Za dom” uzvrati “Spremni”, i tako četiri puta. Osuđen je za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti jer je riječ o pozdravu korištenom u NDH koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Šimunić: Drugi su oslobođeni

Šimunić je tvrdio da je bio diskriminiran jer su u usporedivim slučajevima u Kninu i Zagrebu drugi oslobođeni. Ali, riječ je o prvostupanjskim odlukama pa se ne zna jesu li osporavane i ne može se govoriti o stabilnoj sudskoj praksi, obrazložio je Ustavni sud. I slučajevi nisu usporedivi jer u Kninu je okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta.

Ustavni je sud osobito razmatrao je li osuda dovela do povrede slobode izražavanja jer zaštitu uživaju i informacije i ideje koje vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju, a ograničenja su moguća samo iznimno ako je to nužno u demokratskom društvu i razmjerno legitimnom cilju. Ustavni je sud zaključio da je ograničavanje Šimunićeve slobode izražavanja utemeljeno na zakonu, a zaštita dostojanstva drugih i temeljnih vrednota demokratskog društva od iskazivanja i poticanja mržnje na sportskim natjecanjima legitiman cilj. Izrečena kazna nije nerazmjerna u odnosu na cilj.

Stari hrvatski pozdrav

Sudac Šumanović ne slaže se da Šimuniću nije povrijeđeno pravo na pošteno suđenje i pravičan sudski postupak, a i da je miješanje vlasti u njegovu slobodu izražavanja zadovoljilo kriterij “nužnosti u demokratskom društvu”. Dvije presude iz drugih slučajeva smatra relevantnima. Obrazlaže da nema dvojbe da je sporni pozdrav bio u NDH u masovnoj uporabi i da ga značajni dio javnosti diskvalificira kao rasistički ili čak zločinački. Ali značajan dio javnosti o tomu rezonira i izvan totalitarnog konteksta pa kao primjere navodi službenu odoru HOS-a kao legalne postrojbe HV-a te “udarni” uvod pjesme Čavoglave koja je za rata svakodnevno i neprekidno izvođena kao budnica koja poziva na obranu domovine, a bez povezivanja s totalitarnim kontekstom, obrazlaže Šumanović. I stoga smatra da je trebalo ispitati Šimunićevu obranu s obzirom na to da je ključ u konotaciji, metajezičkom pristupu i historijskom kontekstu.

Osudu Šimunića smatra proturječnom prosudbama sudova o “starom hrvatskom pozdravu zastupljenom i ukorijenjenom u hrvatskom narodu” i ocjeni VPS-a da “nema univerzalnog odgovora o prirodi korištenja tog pozdrava niti se to može očekivati s obzirom na notornu kompleksnost i višeznačje korištenja tog izraza u različitim hrvatskim povijesnim vremenima” (što je citat vještaka prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, op. a.). Prekršajni postupci mogu ostaviti dojam odlučivanja na osnovi ideološko-političkih preferencija, što je loše za ugled pravosuđa i povjerenje građana u njegov dobar rad te stoga Šumanović smatra da je presude trebalo ukinuti i postupke ponoviti radi jasnog utvrđenja bez ideologiziranja.

>> 'Za dom spremni' kao pozdrav je uveden tek utemeljenjem ustaške NDH

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (24 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

24
Registracija
 • Djeca_Arbata Djeca_Arbata

  14.12.2016 u 21:48h

  Josip Šimunić je pošteni čovjek.
  38 73% 14
 • kontraadmiraI

  14.12.2016 u 22:00h

  "Ustavni" sud? Sud u kojem sjedi "pipl mast trast as". Ustavni cirkus.
  26 76% 8
 • greenvest greenvest

  14.12.2016 u 21:50h

  Ponosan sam što sam se pozdravio s njime i pogledao ga u oči kad je imao premijeru filma u Varšavskoj...
  25 69% 11
 • Marino Marino

  07.01.2017 u 11:08h

  neznam dali su ti senilci i tako još u javnosti sporne ličnosti (članovi ustavnog suda) svjesni da super dobru holivudsku gažu dobivaju svaki mjesec iz proračuna za koji samo ovaj narod mora zaraditi i to mu se otima i od usta da bi se vama dalo. Pa poslušajte malo i taj narod i ne zatvarajte se samo u svoje limuzine jer i njih mi plačamo
  0 0% 0
 • kurdika kurdika

  15.12.2016 u 23:29h

  Glupan !
  2 67% 1
 • dr. Evil

  15.12.2016 u 09:58h

  Kad pola stadiona viče "ubi srbina", to se zapravo samo tako kaže, oni to pjevaju kao povijesnu pjesmu, nešto kao narodni folklor, ne bi to oni nikada napravili, ma zapravo oni vole srbe, samo što to Europa ne razumije. Isto tako ploču "za dom spremni" stavljamo u Jasenovcu jer smo antifašisti, isti slučaj - Europa nikako da shvati. Za kupnju srpskih čokoladica moramo se ispričati jer jednostavno svoje volimo - tuđe ne trebamo, ali ne znam zašto nam Europa uporno spočitava nekakav fašizam, stalno se nešto moramo pravdati...do kada tako?
  5 71% 2
Pregledaj sve komentare