Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Outsourcing na sudu

Ustavni sud mogao bi reći da je referendum nepotreban

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Ivanka Toma, Tea Romić
04.12.2014.
u 23:50

Odbor smatra da je outsourcing isključivo u nadležnosti Vlade

Saborski Odbor za Ustav traži od Ustavnog suda mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja kojim bi se izglasao cijeli zakon protiv outsourcinga. Za obraćanje Ustavnome sudu bili su svi članovi odbora osim Dragutina Lesara, koji je imao izdvojeno mišljenje.

Lesar u manjini

– Donese li ovakvu odluku, Sabor od Ustavnog suda ne bi tražio propitivanje ustavnosti referendumskog piranja, nego zabranu referenduma – zaključio je Lesar.

Proturječio mu je predsjednik odbora Peđa Grbin, koji smatra da bi “referendumska odluka uvela državnu ekonomiju kakve se ne bi postidjele ni zemlje bivšeg sovjetskog bloka. Europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje. Sindikati nisu obrazložili prijedlog kojim traže zabranu angažiranja vanjskih tvrtki u javnim i državnim službama – obrazlagao je Grbin.

Podsjetimo, sindikati su na referendum ponudili “Zakon o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru” koji sadrži samo četiri članka. U njima se definira javni sektor, javne i državne službe te prateće i neosnovne djelatnosti. A te djelatnosti su administrativni, tehnički, pomoćni i ostali poslovi, i zabranilo bi se njihovo izdvajanje.

Smatrajući da je ovakav referendum nedopušten, Odbor za Ustav sastavio je podulji tekst kojim svoj stav obrazlaže ustavnim sucima i traži njihovu podršku. Ističu da se prema Ustavu na traženje 10 posto birača može raspisati referendum, i to o prijedlogu promjene Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz djelokruga rada Sabora, te o drugom pitanju za koje predsjednik Republike drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Hrvatske. Outsourcing, navedeno je u zahtjevu za ocjenu ustavnosti, u isključivoj je nadležnosti Vlade, što znači da se njenu odluku ne može utjecati referendumom.

“Iako je Vlada u trenutku prikupljanja potpisa objavila da odustaje od outsourcinga na dio zaposlenih u državnom i javnom sektoru, Organizacijski odbor je ipak ustrajao s prikupljanjem potpisa za referendum, upravo u cilju sprečavanja te mjere, ali i da bi se potpuno zabranilo izdvajanje obavljanja bilo kakvih pratećih djelatnosti u javnom sektoru” – kaže se u zahtjevu ustavnim sucima.

No, prema razmišljanju nekih ustavnih sudaca, upravo bi činjenica da je Vlada odustala od outsourcinga mogla biti razlog da Ustavni sud taj zahtjev i ne razmatra. To bi bila situacija analogna izmjenama Zakona o radu koje su se također željele spriječiti referendumom. Suočena sa 700 tisuća potpisa za referendum, vlada Jadranke Kosor povukla je zakon, a Ustavni je sud zaključio da više nema razloga za referendum.

Vitalni društveni interes

Ne prikloni li se, ipak, većina ustavnih sudaca ovakvom elegantnom rješenju, već se upuste u ocjenu ustavnosti, odnosno dopustivosti ovakvog referendumskog pitanja, odluka koju bi donijeli (bez obzira kakva) teško bi se mogla primijeniti na referendum o monetizaciji.

Pravnici objašnjavaju da, dok je outsourcing pitanje iz djelokruga rada Vlade, a riječ je o ugrožavanju poduzetničke i tržišne slobode, monetizacija nije stvar samo Vlade jer su ceste dobra od vitalnog društvenog interesa, jednako kao i pomorsko dobro, šume, vode i stoga imaju poseban status.

Komentara 9

CR
croat1899
00:24 05.12.2014.

pa sta onda sto je to pitanje iz nadleznosti vlade? koliko znam vlast u RH proizlazi iz naroda i utemeljena je na narodu. sramotno je da ogranicavaju narod u donosenju odluka a isti taj narod im je i omogucio da budu tu gdje jese. zastrašujuć je osnoa htvatskih političara prema referendumu kao instrumentu demokracije. toliko se boje da se protov referenduma kao takvog bore svim silama. strašno. strašno. prestrašno. a onda ce se busat s demokracijom u prsa u bruxellesu i u vukovaru kraj tabli ili u srbu.

DU
Deleted user
06:07 05.12.2014.

zanimljivo je u hrvatskoj, da cim se skupi dovoljan broj potpisa za referendum, vlada odustaje od svojih ideja....svjesna je da je to enorman broj potpisa i da bi raspisivanje ref. bio samo na stetu vlade...ta cinjenica govori da je hrvatska najnedemokraticnija zemlja u UE sto se tice referenduma...vlada u svakom ref. pitanju trazi provjeru ustavnosti.....jos malo i ref. nece ni biti kako grbina iznosi svoje prijedloge o promjenama pravila prikipljanja potpisa za ref

CH
chupakabra
07:31 05.12.2014.

toliko gluposti i štete iz pedjinih usta za Hrvatsku, bolje bi mu bilo da ode sa prijateljima na pićence da nam se dignitet vrati bar na kratko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije