Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovinske kartice

Ustavni sud: Ako ne želite objavu podataka o sebi, ne kandidirajte se!

Obrazac imovinske kartice
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
06.05.2015.
u 08:40

Sanja Barić: Ta se situacija može svesti na sukob ustavnih vrijednosti, a pravo javnosti da zna puno je veća vrijednost od prava na privatnost dužnosnika

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije moralo povući imovinske kartice dužnosnika sa svoje internetske stranice unatoč tomu što je Agencija za zaštitu osobnih podataka svojim rješenjem zabranila objavu podataka o bračnom stanju dužnosnika, o broju djece ili o tomu da ih nemaju te o plaći i kreditnim zaduženjima prije stupanja na dužnost.

Naime, ta se zabrana temelji na tumačenju Zakona o zaštiti osobnih podataka, čiju će valjanost ispitati Upravni sud, ali Povjerenstvo je objavu spornih podataka temeljilo na odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojoj su ti podaci "javni i mogu se objaviti bez suglasnosti dužnosnika".

I Josip Leko štitio obitelj

Štoviše, ta je odredba prošla i ocjenu ustavnosti u odluci u kojoj je Ustavni sud zbog protuustavnosti uskratio "policijsko-istražiteljske" ovlasti Povjerenstvu. Danas predsjednik Sabora, Josip Leko, kao predlagatelj ocjene ustavnosti tada je pisao: "Prevelikim zahvatima u privatnost izložene su i obitelji ovih osoba, kao i druge osobe povezane s njima, koje se u ZSSI-u navode. Smatramo da se pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života mora tumačiti ekstenzivnije, kakvo tumačenje u svojoj praksi formira, sve šire tumačeći ovo pravo, i Europski sud za ljudska prava, i u slučajevima kada su u pitanje javne osobe odnosno u ovom slučaju dužnosnici."

Daniel Majer iz Osijeka propitivao je baš ustavnost odredbe o objavi spornih podataka i Ustavni sud je u studenome 2012., odbivši taj prijedlog, ustvrdio da kandidati "takvo zakonsko rješenje moraju prihvatiti žele li obnašati te dužnosti. Ne pristaju li na zakonsko rješenje iz članka 8. stavka 10. ZSSI-ja, mogu slobodno odlučiti da se ne kandidiraju za te dužnosti odnosno odbiti imenovanje. Utoliko osporeno zakonsko pravilo ima preventivni učinak i ne bi se moglo ocijeniti nesuglasnim s načelom razmjernosti".

Uvažili su pri tomu stav prof. dr. sc. Sanje Barić, čije su savjetodavno mišljenje tražili kao stručnjakinje za ustavno pravo, u kojem je ona istaknula kako suviše drastična regulacija sukoba interesa može imati upravo suprotne učinke i odvratiti potencijalne nositelje javnih dužnosti od kandidiranja i preuzimanja javnih dužnosti. Međutim, za svrsishodnost i društvene posljedice takvog zakonskog rješenja odgovornost snose državna tijela, a ne Ustavni sud.

Pravila za sukob zakona

Prema tomu, sada imamo sukob dvaju zakona, o kojem prof. Barić kaže:

– Zna se kako se takve antinomije rješavaju. Prema pravilu "Lex posterior derogat legi priori" novi zakon (a to je Zakon o sprječavanju sukoba interesa, op. a.) promijenio je stari, a svakako prema pravilu da specijalni zakon, a to je onaj o sprečavanju sukoba interesa, ima prednost u odnosu na opći, o zaštiti osobnih podataka. Povjerenstvo je moglo odlučiti i drugačije, ali mudro je što je postupilo po odluci Agencije prepuštajući sudu da riješi sukob zakona – obrazložila je Barić koja smatra da nema nikakve dvojbe da podaci o primanjima i kreditnim zaduženjima dužnosnika moraju biti objavljeni, dok javnost mora znati i ima li supružnik ili dijete kakvu imovinu, pri čemu se imena ne objavljuju.

– Ta je situacija svodljiva na sukob ustavnih vrijednosti, a pravo javnosti da zna puno je veća vrijednost od prava na privatnost dužnosnika – zaključuje Barić.

>>Odbor za Ustav Saboru za ustavne suce predlaže Sanju Barić, Ivanu Čalić i Mladena Bajića

>>'I SDP i HDZ igraju igru sa zastarom i srozavaju ugled Ustava'

Komentara 27

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
09:09 06.05.2015.

Radije bismo htjeli vidjeti kako su oni i njihove obitelji došle do nekretnina u centrima gradova gdje ne živi sirotinja, a cijeli život su radili za prosječne plaće.

DU
Deleted user
09:09 06.05.2015.

E sad kad su bili cetiri godine na vlasti, usput upropastili drzavu vjerojatno vise nego HDZ (iako mi se to cinilo nemoguce) niko ne zeli da se vidi koliko su zaradili kao uhljebi.

DU
Deleted user
09:39 06.05.2015.

Mozete vi stititi privarnost clanova svoje obitelji I to je u redu jer oni nisu javne osobe - ali niposto kada je imovina u pitanju. Nas gradjane ne interesiraju kosturi koje supruznici drze u ormaru, Samo nas zanima vasa imovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije