Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

Ne smiju se stvoriti regionalni šerifi koji bi sputavali Vladu

Ivo Josipović i Zoran Milanović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
21.04.2014.
u 12:00

Budući da procjenjuje kako će lokalna samouprava zaokupiti najviše pažnje i izazvati najviše polemika, Josipović tu temu otvara na samom početku, već idući mjesec.

Lokalna samouprava i referendum prve su tematske cjeline o kojima predsjednik Republike Ivo Josipović započinje raspravu u svrhu prijedloga sveobuhvatnih ustavnih promjena. Predsjednik je, podsjetimo, najavio temeljita razmatranja najvažnijih ustavnih pitanja s ciljem da za godinu dana predloži praktično novi Ustav.

Nema rješenje

Budući da procjenjuje kako će lokalna samouprava zaokupiti najviše pažnje i izazvati najviše polemika, Josipović tu temu otvara na samom početku, već idući mjesec. Predsjednik kaže da nema nijedno gotovo rješenje koje bi sugerirao radnim skupinama za ustavne promjene. No, zato postavlja pitanja koja treba razmotriti i moguće smjerove. U odnosu na lokalnu samoupravu polazi od toga da sadašnji teritorijalni ustroj nije zadovoljavajući ni s ekonomskog ni s političkog stajališta pa treba razmotriti pitanje decentralizacije i regionalizacije.

Predsjednik smatra da lokalnu samoupravu treba ojačati, i to tako da dobije više funkcija, ali i više novca. Potrebno je napraviti potpuno novu teritorijalnu preraspodjelu. Josipović ne govori koliko bi nam regija trebalo, nego kaže da valja osnovati onoliko jedinica koliko će ih biti sposobno obnašati funkcije koje su im povjerene. Pritom, kada je riječ o decentralizaciji i jačanju regionalne samouprave, treba voditi računa i o tome da Vlada ima efikasne mehanizme kada je posrijedi ostvarivanje strateških i nacionalnih interesa. Pojednostavljeno rečeno, ne bi se smjeli stvoriti regionalni šerifi koji bi imali moć sputavati vladu prilikom ostvarivanja vitalnih i od nacionalnog interesa infrastrukturnih projekata, energetskih projekata, pitanja koja se tiču ekologije i slično. Pritom Ustav ne bi smio ići u detalje regionalnog ustroja, ali bi morao dati jasna i nedvosmislena načela.

Drugo pitanje oko kojega bi se također već u roku od mjesec dana trebala sastati radna skupina i početi razmatrati aktualne probleme i moguća rješenja odnosi se na referendum. Princip za koji se zalaže predsjednik Josipović temelji se na jačanju participacije građana prilikom odlučivanja, no pritom se mora jasno definirati pod kojim to uvjetima i koji je krug pitanja koja bi se uopće mogla otvoriti referendumom, a koja bi utjecala na promjenu volje birača. Takvo odlučivanje bilo bi iznimno i o uskom krugu tema.

Referendum poželjan

Drugačije bi stvari stajale kada se radi o rangu pitanja i odlučivanja na općinskoj razini. U tom je pogledu referendum, moglo bi se reći, čak i poželjan jer podrazumijeva uključivanje građana u donošenje odluka o pitanjima koja se tiču njih izravno i života u njihovoj lokalnoj sredini.  

>> Ideja o promjeni Ustava je dobra i kad tad će dočekati svoj trenutak

Komentara 67

PO
poludiopremijer
12:21 21.04.2014.

Koga briga za njegovu zabavu, dok narod gladuje on se igra sa ustavom. Bože pomozi

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
12:24 21.04.2014.

Pri kraju mandata koji se može svesti na "ništa konkretnog od mene, ja znam samo davati ideološki obojene izjave koje mi piše moj kontroverzni savjetnik Jović", Josipović "se sjetio" teritorijalnog ustroja zemlje kojoj je na čelu. Prije će biti da je ovo ulazak u predizbornu kampanju nego nastojanje da se riješi problem. A da se ne bi sumnjalo u kojem bi to smjeru predložene izmjene mogle ići, pobrinuo se uvijenim izjavama o referendumu čija bi, ionako na nacionalnoj razini katastrofalno nedemokratična pravila trebalo dodatno pooštriti. Po onoj da se narod ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto. Koliko je pametno naše biračko tijelo, predviđam mu glatko osvajanje novog mandata.

VV
valter.volf.315
12:18 21.04.2014.

Navikli smo gospodine Josipovicu da nemate ni jedno rjesenje,neka se prica to je jedino bitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije