Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač s premijerom Netanyahuom

‘Ustaške parole trebalo je osuditi na samom stadionu’

Susret Mire Kovača i premijera Netanyaha
Foto: MVEP.hr
1/5
30.05.2016.
u 21:30

Stranim vlasnicima hrvatskih banaka nije fokus širenje kreditne ponude, nego naplata dugova: ne vraća se 17 od 100 plasiranih kuna

Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom, snažno odbijam percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma i antisemitizma, ali treba biti oprezan i odgovoran. Svaki incident treba osuditi, a to je trebalo na učiniti samom mjestu, na nogometnoj utakmici Hrvatske i Izraela kad je dio gledatelja izvikivao ustaške parole.

Hasanbegovićeva smjena

Tako glase glavne teze koje je ministar vanjskih poslova Miro Kovač iznio za jučerašnjeg službenog posjeta Izraelu na poziv tamošnjeg premijera i ministra vanjskih poslova Benjamina Netanyahua. Posjet se odvija na dvije razine – službeni Izrael pozivom Kovaču daje podršku hrvatskoj Vladi, no aktivisti i novinari preispituju događanja u Hrvatskoj, optužuju za fašizaciju, ignoriranje incidenata i relativizaciju ustaških zločina.

Na predavanju koje je ministar Kovač održao članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovskog kongresa našao se i Efraim Zuroff, ravnatelj jeruzalemskog Centra Simon Wiesenthal, koji je još u veljači kritizirao ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i tražio njegovu smjenu.

– U preambuli hrvatskog Ustava jasno se odbacuje fašizam, nacizam, komunizam. Doista čvrsto odbacujem percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma – rekao je Kovač. Na Zuroffovu pak opasku da “činjenice govore drugačije” te ponovio kako poziva na smjenu ministra Hasanbegovića jer je “nostalgičan prema ustaškom režimu”, Kovač je pak odvratio da kao ministar kulture

Hasanbegović nije nikad rekao nešto što se ne uklapa u vrijednosti današnje Europske unije ili hrvatske vrijednosti. – Zahvaljujem na vašem doprinosu jer vi obavljate monitoring i to je ključno jer nam time pomažete – rekao je Kovač i naglasio da se protiv ekstremizma treba boriti dolazio on s lijeve ili desne strane.

Hrvatska i Izrael imaju vrlo dobre odnose, osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio rezultat velike igre, ali prihvaćamo odgovornost, rekao je ministar Kovač. Iste teme bile su zastupljene u intervjuu koje je Kovač dao za list Jerusalem Post.

– Snažno odbijam bilo kakvu percepciju antisemitizma. Ona je kriva. Nije točna – ponovio je Kovač te istaknuo kako je Hrvatska, što se tiče tolerancije i zaštite manjina, model jer Ustav u preambuli osuđuje fašizam i jamči zaštitu manjina.

Incident bez osude

– Kad se dogode rasistički, antisemitski i ekstremistički incidenti, na nama je da ih osudimo. Takva vrsta ponašanja nije kompatibilna s našim vrijednostima kako ih definira Ustav – kazao je Kovač. No kad mu je rečeno da su gledatelji na prijateljskoj utakmici Hrvatske i Izraela izvikivalo antisemitske i proustaške slogane u nazočnosti premijera (ali i predsjednice RH, op. a.) koji se o tome nije očitovao, Kovač je kazao kako bi više volio da je odmah, na mjestu događaja, bila jasna reakcija, piše Jerusalem Post. Kovač je objasnio kako on sam nije bio na utakmici, ali da jest, “sigurno bih bio reagirao”.

Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom, snažno odbijam percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma i antisemitizma, ali treba biti oprezan i odgovoran. Svaki incident treba osuditi, a to je trebalo na učiniti samom mjestu, na nogometnoj utakmici Hrvatske i Izraela kad je dio gledatelja izvikivao ustaške parole.

Hasanbegovićeva smjena

Tako glase glavne teze koje je ministar vanjskih poslova Miro Kovač iznio za jučerašnjeg službenog posjeta Izraelu na poziv tamošnjeg premijera i ministra vanjskih poslova Benjamina Netanyahua. U Jeruzalemu su teme razgovora Netanyahua i Kovača, prvog hrvatskog ministara u Izraelu od ulaska Hrvatske u EU, bile suradnja u gospodarstvu, projektima navodnjavanja te u borbi protiv cyber terorizma.

– Hrvatska ima senzibilitet za Izrael kao zemlju koja se morala izboriti za samostalnost i razumije brigu za sigurnost – rekao je Kovač nakon sastanka s domaćinom, koji pak jučer nije komentirao susret.  No drugačija agenda zanimala je aktiviste i novinare. Na predavanju koje je Kovač održao članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovskog kongresa našao se i Efraim Zuroff, ravnatelj jeruzalemskog Centra Simon Wiesenthal, koji je i ranije kritizirao ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i tražio njegovu smjenu.

– U preambuli hrvatskog Ustava jasno se odbacuje fašizam, nacizam, komunizam. Doista čvrsto odbacujem percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma – rekao je Kovač. Na Zuroffovu pasku da “činjenice govore drugačije”, Kovač je pak odvratio da Hasanbegović kao ministar kulture nije nikad rekao nešto što se ne uklapa u vrijednosti EU ili hrvatske vrijednosti.

– Zahvaljujem na vašem doprinosu jer vi obavljate monitoring i to je ključno jer nam time pomažete – rekao je Kovači naglasio da se protiv ekstremizma treba boriti dolazio on s lijeve ili desne strane. Hrvati i Židovi imaju vrlo dobre odnose, osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio rezultat velike igre, ali prihvaćamo odgovornost, istaknuo je Kovač. Iste teme bile su zastupljene u intervjuu koje je Kovač dao za list Jerusalem Post Incident bez osude.

– Kad se dogode rasistički, antisemitski i ekstremistički incidenti, na nama je da ih osudimo. Takva vrsta ponašanja nije kompatibilna s našim vrijednostima kako ih definira Ustav – kazao je Kovač.
No kad mu je rečeno da su gledatelji na utakmici Hrvatske i Izraela izvikivalo antisemitske i proustaške slogane u nazočnosti premijera (ali i predsjednice RH, op. a.) koji se o tome nije očitovao, Kovač je kazao kako bi više volio da je odmah, na mjestu događaja, bila jasna reakcija, piše Jerusalem Post. Kovačje objasnio kako on sam nije bio na utakmici, ali da jest, “sigurno bih bio reagirao”.

Kovač je istaknuo kako se Hrvatska protivi bojkotu i izolaciji Izraela te dodao kako, koliko on zna, u Hrvatskoj ne postoji BDS, vodeći globalni pokret koji zagovara takav bojkot.

Komentara 215

TP
trias politica
12:42 30.05.2016.

Tu percepciju su "stvorili" SDPovci i njihovi pomoćnici kako bi skrenuli pozornost s YU-zločina.

DU
Deleted user
19:32 30.05.2016.

ovo je UDBAško glasilo na kojem pišu djelatnici srpskih tajnih službi i omladina SDPa. tužbe su pokrenute na više mjesta protiv vas i uskoro ćete BANKROTIRATI.

AA
AAlien
19:26 30.05.2016.

Samo bi volio da mi netko definira što znači biti ustaša u Hrvatskoj godine 2016. Ajde. Koji su njihovi ciljevi, program i glavne značajke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije