Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspon i pad

Od servirke u bolnici do SDP-ove županice

Marina Lovrić Merzel
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
02.04.2014.
u 21:27

Ne zna se tko ju je pogurao na prvim izborima kada je porazila Đuru Brodarca

Era Marine Lovrić Merzel (51) trajala je deset godina. U politici, prije nego što je postala sisačko-moslavačka županica 2005., nije bila bitan element, no od tada do danas izgradila je neupitan i čvrst sustav vladanja. Spojila je nespojivo. Uza se je imala čak i SDSS i HSP zajedno. No svu tu lojalnost plaćala je novcem iz županijskog proračuna. I čelnici HSP-a i SDSS-a bili su među njezinim famoznim savjetnicima za koje se godišnje plaćalo 1,500.000 kuna, a uza sebe i SDP imala je još osam stranaka.

HBOR i fond bez milijuna

Njezin službeni životopis počinje s radom u Poslovnoj jedinici Čazmatransa u Sisku. Dok je vodila tu poslovnu jedinicu, 2003. je i diplomirala na Prometnom fakultetu – vodnom smjeru.

Siščani znaju za njezinu karijeru servirke u sisačkoj bolnici, gdje se i zaposlila nakon završetka srednje škole. Zbog rada u bolnici za Domovinskog rata, nositeljica je Spomenice Domovinskog rata. U ratno i poratno vrijeme prodavala je i rublje i odjeću iz Turske.

Prvi put njezino ime javnosti postaje poznatije, u negativnom kontekstu, u vezi s aferom petrinjske tvrtke Drvoplast. Drvoplast je tvrtka koja je bila u vlasništvu Dragana Čičića, poduzetnika i financijera političkih čelnika tzv. RSK te kasnijeg člana stranke Miloševićeve supruge Mire, JUL-a u Srbiji. Tvrtka Drvoplast krajem 2002. dobiva 12 milijuna kuna kredita od Fonda za razvoj i zapošljavanje te početkom 2003. od HBOR-a još 16,8 milijuna kuna i to sve za "ulaganje u proizvodnju, tehnologiju i zapošljavanje djelatnika". Nakon što daju kredite, HBOR i Fond imenuju nove članove nadzornog odbora na čijem je čelu od 2003. do 2005. bila Marina Lovrić. Drvoplast ubrzo odlazi u stečaj, HBOR i Fond ostaju bez svojih milijuna, a Čičić, unatoč svemu, strojeve i opremu uspijeva iz tvrtke izvući u svoju firmu u Kraljevo.

Prikazala manju plaću

Na početku kampanje za županicu, kad se Marina Lovrić suprotstavila Đuri Brodarcu, dala je ostavku na mjesto čelnice NO-a Drvoplasta. Đuru Brodarca Marina Lovrić pobjeđuje relativno lako. Na njezinim prvim izborima poduprlo ju je pet stranaka. Tko je Marinu Lovrić, do tada nepoznatu u politici, pogurao do kandidature za županicu, čime je preskočila cijeli niz stepenica u hijerarhiji, ne zna se, no ubrzo su na vidjelo isplivale njezine veze s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Županica je vrlo brzo pokazala jednu odliku koja će ju pratiti kroz sve godine njenog vladanja – rastrošnost. Prva velika afera s trošenjem proračunskog novca vezana je uz manifestaciju Sofijin bal u Topuskom. Manifestacija, čiji je pokrovitelj bio Stjepan Mesić, koštala je, procjena je, više od milijun kuna, a za njezine potrebe ispražnjen je i bazen na sedam dana. Plaćeni su bili brojni glumci i pjevači. U konačnici je Sofijin bal za zakladu za nadarenu djecu skupio samo 44.000 kuna, a potrošio 20 puta više. Jedan od autora manifestacije, kojem je plaćen honorar, njezin je budući suprug Mladen Merzel.

Za županicu sisačko-moslavačku ponovno je izabrana u svibnju 2009. godine i to u prvom krugu prvih neposrednih lokalnih izbora u Hrvatskoj. Tada ju je podržalo sedam stranaka, a nakon izbora i HSP. Tada je Marina Lovrić Merzel, zvijezda političke scene, superiorno vlada Županijom. Odmah nakon izbora nastaje poznati tim savjetnika koji se ubrzo sa 13 članova povećava na čak 15 savjetnika, redom čelnika stranaka članova koalicije.

Upravo će i njezin savjet biti iduća afera. U proteklom mandatu savjetnicima je isplaćeno šest milijuna kuna iz županijskog proračuna, a sporno je što oni rade, osim obavljanja protokolarnih dužnosti.

Godine 2010. županicu je kaznilo i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa sa 10.000 kuna kazne jer je u imovinskoj kratici prijavila krivu, manju visinu plaće. Prijavila je da prima 14.000 kuna neto iako je dobivala 19.173 kune.

>> Lovrić Merzel osumnjičena po 5 točaka, odvjetnik: psihički se dobro drži 

>> Holy: Mislim da bi Merzel trebala dati ostavku

Komentara 123

CE
cenzura
21:38 02.04.2014.

Gdje su sad oni što su je branili prije par mjeseci (Orkan i ostali savjetnici)!?

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
21:46 02.04.2014.

guze i cice napravljene hrvatskom lovom ne smiju propadati!...to se mora pustiti u promet zbog podizanja morala među zatvorenicima.

KA
kafka
22:02 02.04.2014.

Očito je znala jako dobro servirati i servisirati kada je postigla takav uspjeh. . . . . . . . . . . . . A tko je sve bio servisiran? . . . . . . . . . . . . . . Tko ju je tako nemoralnu i koruptivnu podržavao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije