Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVLAČENJE NOVCA

USKOK proširio istragu protiv Mamića, Vrbanovića i drugih: Iz Dinama izvukli još 1,7 milijuna eura

Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
29.12.2016.
u 14:36

Iako su znali da zapravo nisu vlasnici igračkih prava Mario Mamić, Stipančić i Krota potom su Dinamu ispostavili dva fiktivna računa od po 250.000 eura čije je plaćanje navodno odobrio Zdravko Mamić.

Uskok je na temelju rezultata istrage pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave tzv. poreznog Uskoka proširio istragu protiv Zdravka i Maria Mamića, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića i Igora Krote koje ovoga puta tereti da su iz Dinama izvukli još 1,7 milijuna eura.

Mamić i njegovi suosumnjičenici i u ovom su slučaju, prema tvrdnjama Uskoka, postupali slično kao u ranijima u kojima je iz Dinama navodno izvučeno više od 270 milijuna kuna. Tužiteljstvo ponovno tvrdi da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi preko poduzeća u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uskok u priopćenju, ne navodeći imena, ističe da je Mamić kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama 2007. i 2008. u dogovoru s glavnim direktorom Vrbanovićem, sinom Mariom te Stipančićem i Krotom koji su vodili poslovanje njegove inozemne tvrtke poduzeo "niz radnji" kako bi zaradio na štetu Dinama.

Vrbanović je u dogovoru s Mamićem u ime Dinama s tvrtkom Marija Mamića 12. srpnja 2007. zaključio ugovor kojim se utvrđuje je da je njegova tvrtka "vlasnik svih igračkih prava jednog nogometaša, a GNK Dinamo prihvaća i preuzima ta prava te se za njih obvezuje u dvije rate platiti 500.000 eura".

Iako su znali da zapravo nisu vlasnici igračkih prava, Mario Mamić, Stipančić i Krota potom su Dinamu ispostavili dva fiktivna računa od po 250.000 eura čije je plaćanje navodno odobrio Zdravko Mamić.

Osim toga Mamić je, po tvrdnjama tužiteljstva, nakon što je Dinamo krajem lipnja 2007. s jednim engleskim klubom zaključio ugovor o transferu nogometaša, sa sinom dogovorio da će Dinamo zaključiti fiktivni ugovor s inozemnom tvrtkom koja će potom novac prebaciti na račun Maria Mamića.

Na temelju fiktivnog sporazuma Mamić je 13. veljače 2008. naložio neosnovano plaćanje 1,2 milijuna eura s Dinamova računa na račun strane tvrtke nakon čega je na Marijevu računu završilo najmanje 400.000 eura. Uskok tvrdi i da su "neosnovano isplaćeni iznos" od 1,2 milijuna eura otac i sin Mamić "podijeli i koristili za svoje potrebe".

>> Mamić iz Dinama izvukao milijune? Evo kako su u tome sudjelovale offshore kompanije

Ključne riječi

Komentara 62

SE
senior
13:58 29.12.2016.

USKOK je jak preko novina, može što hoće. koliko je istnito ono što nam serviraju preko novina vidjet ćemo na sudu. Na sudu su oni i njihove optužbe jadne i lažne i redovno padaju u vodu. Ispada po staroj marodnojnoj "ne laje pas zbog sela nego zbog sebe".

GO
goran31
14:02 29.12.2016.

Nevjerojatno kako uskok brine o tome jel Dinamo oštećen. Dinamo, koji ima proračun od 30 milijuna€ zadnjih 10 godina, klub koji je uplatio 300 milijuna kn poreza i doprinosa u državnu blagajnu, a Čovjek koji je za sve to zaslužan i koji je doveo igrače i izpregovarao milijunske transfere i Dinamu priskrbio u zadnjih 10 godina preko milijardu kn je problem. Da nam je bar tako država oštećena kao Dinamo bili bi Švicarska. Može uskok istraživati i tvrditi što hoće, a koliko vidim, samo prodaju maglu, na sudu će se najbolje vidjeti koliko su optužbe na račun Mamića nebulozne.Optužnica USKOK-a temelji na starom komunističkom modelu, takozvanom „kadijskom“ pravu. Kadija tuži, kadija sudi, a u konkretnom slučaju to zvuči ovako – mi ( USKOK ) ne priznajemo institut posrednika, managera, agenta. Ne priznajemo i gotovo! Nema veze što će svako dijete s površnim znanjem engleskog ili njemačkog na stranici Transfermarkta lako pronaći rubrike „Spielerberater“ ili „Agent“. Nema veze što je to zanimanje registrirano u UEFA-i i FIFA-i ili što gospoda Naletilić, Cvjetković i još brojni već godinama rade upravo taj posao. Nema veze što se pred očima USKOK-a pišu plahte tekstova, primjerice, o čudesnom Mišku Ražnatoviću, srpskom košarkaškom manageru koji behandla i najveće hrvatske talente i što cijeli svijet funkcionira na takav način. U „slučaju Mamić“, odlučili su drugovi, to ne pali. Oni priznaju samo svoj, i sud partije.

DU
Deleted user
13:50 29.12.2016.

Uskok proširio optužnicu, jer ništa do sada ne pije vode. Jadno i kukavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije