Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka suda

Bandića sud vratio na dužnost gradonačelnika, a onda u pritvor

Milan Bandić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/28
10.03.2015.
u 18:32

Pritvor je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela

– Nemam komentara! – bilo je sve što je kazao Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, ubrzano hodajući između svojih odvjetnika Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića, dok je danas malo prije 14 sati ulazio u zgradu zagrebačkog Županijskog suda. Iz nje, sat i pol kasnije, nije izašao u pratnji odvjetničkog dvojca, već u pratnji pravosudnih policajaca, koji su ga sproveli u istražni zatvor u Remetincu.

Tri i pol mjeseca slobode

A da ironija sudbine za Bandića bude veća, u Remetincu se nakon tri i pol mjeseca slobode, uvjetovane jamstvom od 15 milijuna kuna te zabranom kontaktiranja sa svjedocima i obnašanja gradonačelničke dužnosti, ponovno našao tek koji sat nakon što je objavljeno da je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo žalbu njegove obrane, odlučivši da mu se ukida mjera kojom mu se zabranjuje obnašanje gradonačelničke dužnosti. Ili pojednostavnjeno, Bandić je danas u samo nekoliko sati odlukom suda ponovno postao zagrebački gradonačelnik, i to gradonačelnik koji će gradom “upravljati” iz Remetinca.

Novi pravosudni problemi za Bandića počeli su danas ujutro kada je USKOK protiv njega proširio istragu u aferi Agram, i to zbog sumnji da je jednog od svjedoka ispitanog u istrazi afere Agram potaknuo da da lažni iskaz. Osim toga, Bandića se sumnjiči i za krivotvorenje isprava te sprečavanje dokazivanja. Neslužbeno se doznaje da je Bandić pokušao utjecati na Vidu Demarin te da ju je poticao da da lažni iskaz. S obzirom na to da je USKOK priopćio kako je do proširenja istrage protiv Bandića došlo nakon što je PNUSKOK-u podnesena kaznena prijava, nameće se zaključak da su ili V. Demarin ili netko njoj blizak policiji prijavili pritiske kojima je bila izložena, a sve je to u konačnici, kako sada ispada, završilo novim pravosudnim problemima za Bandića. USKOK ga sumnjiči i da je od V. Demarin dva puta tražio da promijeni iskaz koji je dala istražiteljima te da potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti. A ti dokumenti odnose se pak na umjetnine, njih oko 500, koji su pretragama nađene u Bandićevoj vikendici za njegova uhićenja lani u listopadu. Bandić se sumnjiči da je vlastoručno sastavio i potpisao dokument koji je nakon toga antedatirao te u kojem je tvrdio da spomenute umjetnine nisu njegovo vlasništvo, već da su donirane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti. Tvrdio je da su umjetnine u njegovoj vikendici samo bile pohranjene, a takav dokument, za koji USKOK smatra da je krivotvoren te da služi kako bi se prikrilo podrijetlo imovine, Bandić je potom priložio u žalbi Vrhovnom sudu.

Medvjeđe usluge

S obzirom na sve to, USKOK je smatrao da je Bandić prekršio uvjete jamstva pod kojima je pušten da se brani sa slobode te je od suda zatražio da mu se ponovno odredi istražni zatvor te oduzme 15 milijuna kuna položene jamčevine. Sudac istrage zahtjevu je USKOK-a udovoljio, odredivši Bandiću istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a Bandićeva obrana ima pravo žalbe. Postane li odluka suca istrage pravomoćna, 15 milijuna kuna bit će uplaćeno u državni proračun, a bez toga novca zapravo će ostati Bandićev odvjetnik Hanžeković jer je svojedobno podigao kredit kako bi Bandić bio pušten da se uz jamčevinu brani sa slobode. Osim Hanžekoviću, Bandić je učinio medvjeđu uslugu i sebi jer, ako odluka o pritvoru postane pravomoćna, teško je vjerovati da će Bandić iz Remetinca izaći tako skoro. A još teže je vjerovati da bi na slobodu ponovno mogao izaći uz jamčevinu, bez obzira na to kako velika ona bila, kada se sada iza rešetaka našao upravo zbog sumnji da je prekršio odredbe određenog mu jamstva.

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća, kojom mu je ukinuta zabrana obnašanja gradonačelničke dužnosti, ona je u novonastaloj situaciji postala irelevantna.

>> 'Ovo je presedan u svjetskoj praksi, politički proces i represija!'

>> Ponovo iza rešetaka: Je li ovo politički kraj Milana Bandića?

>> Bandićevci Kosora smjenjuju iz fotelje šefa Skupštine?

Komentara 225

DU
Deleted user
09:23 10.03.2015.

predizborna strategija, svu opoziciju vrešt

GO
Gomila
09:57 10.03.2015.

Uskok vodi politiku ovoje neko ludilo sad si na slobodu sada nisi dali je Milanovic skrenuo sa puta

US
U sridu
10:03 10.03.2015.

Zasto zagrebcani nemaju pravo odluciti tko ce im biti gradonacelnik? sdp-u ce se ovo obiti o glavu,cisto politicki proces a kunu se u demokraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije