Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef HGK

Optužno vijeće Županijskog suda raspravlja o optužnici za Vidoševića

Nadan Vidošević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
25.11.2015.
u 06:45

USKOK Vidoševića tereti da je na vrlo sofisticiran način, preko tvrtke Remorker Igora Premilovca (optuženog i u aferi HAC -Remorker), od 2006, do 2011. izvlačio novac, konkretnije 35,9 milijuna kuna. Od tog novca, tvrdi USKOK, u Vidoševićevim džepovima završilo je 26,2 milijuna kuna, dok je Premilovac na tom poslu “zaradio” 2,9 milijuna kuna.

Od mjesta šefa Hrvatske gospodarske komore (HGK), bolje je još samo mjesto predsjednika države. A u HGK nikome ne odgovaram, nitko me ne kontrolira, nisam istaknut i nemam odgovornosti –zborio je svojevremeno Nadan Vidošević, dugogodišnji šef HGK, koji je 2010. poželio biti i predsjednik države.

Danas, pet godina poslije, Vidošević se povukao iz javnog života i to nakon što je prije dvije godine bio uhićen u aferi HGK-Remorker. A to uhićenje rezultiralo je Vidoševićevim pritvaranjem, istragom protiv njega te u konačnici optužnicom, o kojoj će danas i sutra raspravljati optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

USKOK Vidoševića tereti da je na vrlo sofisticiran način, preko tvrtke Remorker Igora Premilovca (optuženog i u aferi HAC -Remorker), od 2006, do 2011. izvlačio novac, konkretnije 35,9 milijuna kuna. Od tog novca, tvrdi USKOK, u Vidoševićevim džepovima završilo je 26,2 milijuna kuna, dok je Premilovac na tom poslu “zaradio” 2,9 milijuna kuna.

Osim njih dvojice optužena je i Zdenka Peternel, dugogodišnja Vidoševića desna ruka, te Josipa Miladinov, Jasna Mikić, Vesna Rodić, Davor Komerički, Jasna Mraković Grubić i Jadranka Ivačić. Osim što ga tereti za besramno izvlačenje novca iz HGK-a, USKOK Vidoševića tereti i da je oštetio HGK za dodatnih 566.000 kuna, koliko je HGK platio za legalizaciju bezbrojnih nekretnina obitelji Vidošević. Uz to, tereti ga se i da je novcem HGK kupovao umjetnine za privatne svrhe. Da je Vidošević ljubitelj umjetnina, skupocjenog oružja te prepariranih egzotičnih životinja, otkrilo se nakon što je policija upala u njegovu vilu na Prekrižju te tamo otkrila pravu spilju s blagom.

Naime, osim prepariranog bijelog medvjeda, te zbirke oružja vrijedne 296.000 kuna, nađeni su i neki kapitalci hrvatskog slikarstva poput slike Vlahe Bukovca “Krist na odru”. istražujući prihode i rashode obitelji Vidošević, USKOK je izračunao da do 2012. nesrazmjer njihovih prihoda i rashoda iznosi 38,4 milijuna kuna, zbog čega je Vidoševiću, njegovoj supruzi, majci te kćerima,
blokirano 20-ak nekretnina diljem Hrvatske.

Vidošević je u istrazi negirao počinjenje djela, no zato su cijelu operaciju izvlačenja novca iz HGK-a detaljno opisali Komerički Premilovac. Znače li njihova priznanja da su spremni nagoditi se s USKOK-om u zamjenu za manju kaznu, tek treba vidjeti.

>> Političari i direktori koji su izlazili s crnim vrećicama u rukama

Komentara 16

ST
Stipan
07:27 25.11.2015.

Komunista pa HDZ-ovac, pljačkaš i sad zatvorenik! Puno je takovih , puno!

ŠL
šljivar
08:16 25.11.2015.

ma pustite čovjeka nije on sve pokro ima još za lapiti. rano ne prestao

TM
trade_mark
09:51 25.11.2015.

ma ko? nadan? krao? nikad! pa on je domoljub, iz hadezeja... takvi ne kradu! sve insinuacije i laži! odmah ga pustit na slobodu, i njega i sanadera! i prestat se povlačit po ovim nekim nevažnim sudovima, odmah prebacit na ustavni sud, sutkinji banić i sutkinji omejec. one će ih odmah oslobodit jer su prave domoljubne hrvatice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije