Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ordinacija iz bajke

Uredimo stan za roditelje oboljele djece

07.10.2015., Zagreb - Klaunovi doktori u posjetu djeci na Zavodu za hematologiju i onkologiju u Klinici za tumore.  Photo:
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
04.05.2016.
u 11:15

Večernji list i portal Ordinacija.hr s prijateljima projekta pomažu udruzi KLUB HEO

U sklopu kampanje “Ordinacija iz bajke” portal Ordinacija.hr i Večernji list s prijateljima projekta (HEP, Janaf, Uniqa osiguranje, Lipovica, JUB i PRIMA namještaj) pomaže u uređenju stana od 140 kvadrata u Gajevoj ulici u Zagrebu kroz koji tijekom godine prođe i stotinjak roditelja. Naime, stan koristi prva udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti – KLUB HEO, koja roditeljima čija se djeca liječe u Zagrebu, pruža privremeni smještaj. Stan bi trebao biti opremljen novom kuhinjom te s nekoliko ležaja, a bit će i obojen.

– Kad je KLUB HEO dobio stan na korištenje 1990. godine, prostor je bio potpuno “gol”, bez prozora i parketa. Uz donacije i pomoć roditelja koji su i sami živjeli u tom stanu postupno su ostvareni uvjeti za život. Otad je stan samo 2008. bio renoviran. Danas, 26 godina kasnije, suočavamo se ponovno s istim problemima. Na primjer, stolarija nije promijenjena još od vremena prije nego što je stan pripadao KLUB-u HEO. Zgrada je spomenik kulture pa se ne smije stavljati plastična stolarija, moraju se stavljati stari prozori – kaže predsjednik KLUB-a HEO Krešo Celić koji se od 1989. i sam liječio od maligne bolesti na dječjem hematološko–onkološkom odjelu tada smještenom na Šalati.

– I grijanje je veliki problem jer se udruzi, unatoč tome što je njena primarna zadaća davanje smještaja roditeljima, plin naplaćuje prema višoj tarifi, oko 5 i pol kuna prema kubičnom metru plina, odnosno jednako kao poduzetnicima, dok kućanstva u Hrvatskoj plaćaju oko 3 kune. Nastojali smo osigurati da nam odobre nižu tarifu za kućanstva jer boravak roditelja u stanu i jest praktično – kućanstvo, no iz Plinare smo dobili odgovor da to jednostavno nije moguće jer zakon propisuje drukčije kada su u pitanju pravne osobe. Liječenje oboljele djece veliki je trošak za obitelj pa je stan kojim raspolaže KLUB HEO otvoren svim roditeljima koji, kako bi bili uz oboljelo dijete, moraju danima ili mjesecima ostati u Zagrebu, ali i drugim osobama sa socijalnim i zdravstvenim nedaćama – ističe Celić.

Ovo je najnoviji, u nizu humanitarnih projekata za pomoć najmlađima.

Prva humanitarna akcija “Ordinacije iz bajke” organizirana je u svibnju 2015., a uključivala je uređenje starog odjela Zavoda za dječju onkologiju i hematoonkologiju u Klinici za tumore KBC-a Sestara milosrdnica. Osim toga, mališanima je uređen odjelni vrtić i škola. Druga je akcija “Ordinacije iz bajke” preuređenje Sobe čuda u Sisku za terapiju senzorne integracije djece s teškoćama u razvoju.

>> U Ordinaciji iz bajke sada će bolesničke dane lakše provoditi djeca iz cijele Hrvatske

Komentara 2

KK
klara.kos.73
11:41 04.05.2016.

zamolbu pošaljite u Sabor onim kretenima koji primaju plaču 18 tisuća kuna nizašto.Navodno nekima se isplačuje preko 30 tisuća kuna, jer eto zaradili su kroz neke odbore i ostale gluposti. Bitno je da anesteziolog ima 9 tisuća kuna neto-mislim da treba biti obrnuto.

DU
Deleted user
12:13 04.05.2016.

Oni primaju cca 14.000,00 kn bez raznih naknada, a ako ne dolaze na radno mjesto, primat će cca 4.000,00 kn. O tome toliko. A novom ministru zdravstva treba uputiti ovakav zahtjev. I Premijeru. Jer oni kažu da treba ukinuti mnogaga prava na pomagala, na zahvate i liječenja, jer da Svatko mora sam plaćati svoje potrebe za liječenjem i terapijama. Prema tome, tko nema, neka se baci u Savu ili Muru. Kako ljudi u Kanadi, SAD-u, Francuskoj, UK-u....sami financiraju svoje liječenje, boravak u bolnicama, toplicama, zračenje, kemoterapije, lijekove, umjetne noge, slušna pomagala i baterije, umjetne ruke, ... U se i u svoje kljuse. Jeidno što treba je ukinuti Ministarstvo zdravlja i državne ustanove za liječenje, ostavit samo privatnike - pa tko može - samo naprijed

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije