Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjena u tijeku

Ured predsjednika: Kolinda Grabar-Kitarović ne može u Visoku

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
26.02.2015.
u 13:10

Prema izvoru bliskom Pantovčaku, nalaz je negativan, no drugi izvor tvrdi da se to još ne može zaključiti

Je li rezidencija u Visokoj ulici podobna za preseljenje Ureda predsjednice RH ovisi o rezultatu sigurnosne procjene koju, saznaje Večernji list, obavljaju stručnjaci Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Prema izvoru bliskom Pantovčaku, nalaz je negativan, no drugi izvor tvrdi da se takav zaključak još ne može donijeti, jer stručnjaci SOA-e provjeru nisu dovršili, nego su na pola posla. Neovisni stručnjak za sigurnost kaže da ovako opsežne provjere mogu potrajati i znatno dulje.

Bude li nalaz negativan, to bi za izravnu posljedicu imalo zaključak da bi hrvatska Vlada morala promijeniti odluku kojom je, 29. siječnja, a temeljem prijedloga Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dala nekretninu u Visokoj na raspolaganje hrvatskoj predsjednici, a u zamjenu za rezidenciju na Pantovčaku.

Stručnjaci za sigurnost odmah su po odluci Vlade upozoravali da je rezidencija u Visokoj podobna jedino kao VIP spavaonica ili mjesto gdje će štićene osobe prve kategorije (predsjednik RH) moći popiti kavu, a ne i obavljati svakodnevne dužnosti. Glavni je problem nepostojanje tzv. Gluhe (ili NATO) sobe za komunikaciju s NATO-savezom. Dramatika oko preseljenja započela je kada je premijer Milanović "požurio" ispoštovati želju K. G. Kitarović, koja je u kampanji isticala da je Visoka jeftinija lokacija.

Ta se njezina želja ubrzo pokazala upitnom, jer su stručnjaci upozorili da bi preuređenje i prenamjena rezidencije trajali i godinu dana, uz veliko protivljenje konzervatora. Stručnjaci za sigurnost potom su objasnili kako je preuređivanje – da bi objekat stekao sigurnosne, protuobavještajne, te komunikacijske standarde zemlje čija je vojska članica NATO-a – isuviše zahtjevno. Ulje na vatru dolio je predsjednik Ivo Josipović kad je ipak odlučio početi seliti na lokaciju u Visokoj.

Sve se to događalo nekoliko dana prije inauguracije, pa je vođen politički boj na relaciji Milanović – Kitarović – Josipović. Premijer je poručio da predsjednica zatraži promjenu odluke Vlade ako se "predomislila", a Grabar-Kitarović da će biti ugrožena nacionalna sigurnost počne li Josipović s preseljenjem. Bude li preseljenje u Visoku neostvarivo, Vlada može predsjednici ponuditi nove zamjenske lokacije. Ili da se, s obzirom da je Ured predsjednice već "useljen" na Pantovčak, prestane s političkim igrokazom oko preseljenja.

>>Blokirani zbunjeni: Predsjednica uopće nije protiv ovrha!?

>>Grabar-Kitarović: Htjela sam pokazati premijeru da ne može ponižavati državne institucije

Komentara 147

VE
Velebit12
13:41 26.02.2015.

Bitno je da je predsjednica smanjila broj savjetnika i time sam trošak predsjedničkog ureda. I plaće tih savjetnika treba skresati za najmanje 20-30%.

DR
drugPlenky
13:46 26.02.2015.

Ne daj se Kolinda, Hrvati su uz tebe

ZD
zdepar
13:33 26.02.2015.

prozirna zlonamjerna i preuranjena premijerova reakcija sada mu se obija o glavu, koliko se sjećam da je još josipović htio preseliti i da su, po njima, sve sigurnosne provjere bile zadovoljavajuće, tko je provjeravao, jesu li provjere drugačije kada ih premijer naruči za mrskog predsjednika, gdje su sada revni komentatori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije