Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstečajna nagodba

Uprava Mirne: Podravka nije dostavila svoju ponudu, Podravka: Jasno smo iskazali svoj interes

Mirna
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
20.02.2014.
u 19:45

Sindikat: Da bi se situacija kvalitetno riješila, bez repova i interesa, najbolje je da se dogodi stečaj

Na danas održanom Zboru radnika Mirne d.d. predstavnici Uprave Mirne i Geneze, zajedno s predstavnicima Sindikata, poručili su da im je jedini cilj očuvati radna mjesta i egzistenciju radnika, ribara i dobavljača te njihovih obitelji i nastaviti proizvodnju. Uprava žali što se posljednjih dana u medijima pojavljuju dezinformacije i neistine i tako krivnja za mogući stečaj Mirne nastoji prebaciti upravo na Upravu Mirne d.d.

Spomenuli su optužbe na račun Uprave da nije prihvatila navodnu ponudu Podravke za dokapitalizaciju Mirne. "Podravka nikada i nikome nije dostavila svoju ponudu niti pismo namjere u kojem iskazuje interes za dokapitalizaciju, odnosno želju da postane strateški partner Mirne. To je jedina istina i samim time sve izjave koje su dane imaju jasan cilj diskreditiranja rada Uprave Mirne kao i svih do sad ostvarenih i neosporivih rezultata", objašnjavaju.

Navode da u predstečajnoj nagodbi, koja po zakonu maksimalno smije trajati 210 dana, nitko osim grada Rovinja i Geneze nije dostavio ponudu kojom želi ući u strateško partnerstvo s Mirnom d.d. Ministarstvo financija, kao najveći vjerovnik imalo je priliku sedam mjeseci predložiti ili uvjetovati strateškog partnera. No Ministarstvo ne samo da nije nikoga predložilo već se 13.siječnja nije ni pojavilo na ročištu, što prema Zakonu o predstečajnoj nagodbi automatski znači stečaj, čulo se na zboru radnika. Uprava Mirne upravo na tom ročištu uspjela je dobiti još jedan termin 13.veljače kako bi izbjegla stečaj. Na tom se novom ročištu, sukladno Zakonu, moglo glasati jedino o planu koji je predložila Uprava, jer ni jedan drugi plan nije predan Fini, Vijeću, a ni Upravi Mirne, kazali su.

Kako je ministarstvo tvorac zakona o predstečajnoj nagodbi teško je povjerovati da nisu znali da se planovi o kojima se glasa moraju objaviti na web-u osam dana prije glasanja. Također teško je vjerovati da nisu znali da zakon koji su sami pisali ne dopušta da se na ročištu uvjetovano glasa i mijenja ponuda, pa ostaje upitan stvaran interes onoga tko želi stečaj i posljedično gašenje radnih mjesta i egzistencije 1000 osoba izravno povezanih s Mirnom, istaknuto je.

Poručili su da ne pristaju na takvu igru i još jednom naglasili da su od 2012. godine, kada smo preuzeli upravljanje Mirnom, proizvodnju konzervi podigli na rekordnih 20 milijuna što je četiri milijuna više nego godinu prije, a 2013. postavljen je novi rekord sa 22.772.000 milijuna proizvedenih konzervi. Ukupni prihodi su u 2012. povećani za 27 posto, a u 2013. godini, bez obzira na ukidanje poticaja i izlazak iz CEFTE, povećani za još dva posto. Izvozimo 85 posto svojih proizvoda, redovno isplaćujemo plaće i sve svoje obveze podmirujemo u roku, poručili us okupljenim radnicima. Vjeruju da je bi jedino pravedno bilo ponoviti zadnje ročište na kojim se glasalo o Planu restrukturiranja Mirne, tako da bude sukladno Zakonu o predstečajnoj nagodbi.

Podravka: Jasno smo iskazali svoj interes za dokapitalizacijom Mirne

Sindikat PPDIV-a budno će pratiti u kojem će smjeru ići predstečajna nagodba ili stečaj. Da bi se nastala situacija kvalitetno riješila, bez repova i interesa koji se spominju, najbolje je da se dogodi stečaj, kazao je Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a.

O predstečajnoj nagodbi Mirne oglasila se i Podravka priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Dana 13. veljače 2014. godine na ročištu za glasanje o planu restrukturiranja Ministarstvo financija se javno očitovalo prema Mirni d.d. o planu restrukturiranja kojeg je dužnik kao dopunjeni plan objavio jedan dan prije ročišta, odnosno 12. veljače 2014. godine. Ministarstvo financija je na ročištu navelo da će podržati predloženi plan restrukturiranja ukoliko se otkloni nezakonitost iz plana po kojoj se odabir načina namirenja vjerovnika druge skupine – financijske institucije može provesti uz izričitu suglasnost strateških partnera Grada Rovinja i Geneza d.o.o.. Ministarstvo financija je predložilo da Mirna d.d. napravi dopunu plana na način da dokapitalizaciju koju se predlaže može izvršiti HPB d.d., odnosno imatelj potraživanja kojeg HPB d.d. ima prema Mirni d.d.. Dužnik je u planu restrukturiranja predviđao da takvu dokapitalizaciju može izvršiti samo Geneza d.o.o., dok bi temeljem prijedloga Ministarstva financija to mogao učiniti i bilo tko drugi (pa i Geneza d.o.o.), odnosno takva dopuna ne bi suštinski mijenjala plan restrukturiranja te položaj dužnika i vjerovnika.

Predstavnik HPB d.d. se usuglasio i podržao prijedlog Ministarstva financija te naveo da će HPB d.d. također u tom slučaju podržati plan.

Predstavnik Podravke d.d. iskazao je na spomenutom ročištu interes Podravke d.d. za strateškim partnerstvom s društvom Mirna d.d. te interes da Podravka d.d. kupi tražbinu koju HPB d.d. ima prema dužniku i da sudjeluje u predloženoj dokapitalizaciji Mirne d.d..

Na ročištu je zatraženo očitovanje Uprave Mirne d.d. o prethodno navedenome, na što je Uprava dužnika na našu žalost izjavila da se ne može usuglasiti s navedenim prijedlogom Ministarstva financija te da ostaje kod svog prvotnog plana koje uključuje sudjelovanje isključivo društva Geneza d.o.o. te u kojem Grad Rovinj i Geneza d.o.o. daju suglasnost za odabir načina namirenja vjerovnika druge skupine – financijske institucije.

Smatramo da je prijedlog Ministarstva financija bio opravdan jer je išao u pravcu otklanjanja nezakonitosti koje je dužnik unio u plan i obzirom da je Ministarstvo financija utvrdilo kako Geneza d.o.o. nije dostavilo nikakvu garanciju banke niti pismo namjere iz kojega bi bilo razvidno da može izvršiti dokapitalizaciju kako je navedeno u dopuni izmijenjenog plana. Ukoliko navedeno društvo ne bi moglo izvršiti obveze kako su predviđene planom restrukturiranja, značilo bi to da se u konačnici ne bi mogla sklopiti predstečajna nagodba i da bi nad dužnikom morao biti otvoren stečaj. Prijedlog Ministarstva financija otvarao je mogućnost da u postupku dokapitalizacije sudjeluje i HPB d.d., odnosno bilo tko tko bude imatelj potraživanja HPB d.d., pa tako i Geneza d.o.o..

"Smatramo da je prijedlog Ministarstva financija nepotrebno odbijen od strane Uprave dužnika"

Smatramo da je prijedlog Ministarstva financija nepotrebno odbijen od strane Uprave dužnika, a obzirom da takav prijedlog nije predstavljao nikakvu suštinsku promjenu položaja vjerovnika i dužnika u planu restrukturiranja. Podravka d.d. je na ročištu jasno izrazila svoj interes da sudjeluje u dokapitalizaciji koja je potrebna za uspješan dovršetak postupka predstečajne nagodbe, ali i svoj dugoročni interes kao strateški partner Mirne d.d.

Podravka je založni vjerovnik na 53,85% dionica Mirne d.d. te joj u tom svojstvu predstavlja izuzetnu štetu mogućnost da nad Mirnom d.d. bude otvoren stečaj. U stečajnom postupku su interesi vlasnika pa tako i založnog vjerovnika na zadnjem mjestu pa stoga Podravka d.d. logično ima interes da Mirna d.d. opstane i uspješno posluje. Podravka je jasno iskazala interes za strateškom suradnjom s Mirnom d.d. još u travnju 2013. godine pozivajući navedeno Društvo na natječaj u segmentu proizvodnje ribljih konzervi pod markom Eva. S obzirom na sve veće zahtjeve, odnosno povećani izvoz Podravkinih ribljih konzervi pod markom Eva, najpoznatijom markom u ovoj regiji, željeli smo ostvariti suradnju u proizvodnji s Mirnom d.d. čime bi se iskoristivost kapaciteta Mirne d.d. podigla na višu razinu od sadašnje što bi svakako donijelo brojne koristi društvu Mirna Rovinj.

Poznato je da u postupcima predstečajne nagodbe dužnik ima potpunu kontrolu nad planom restrukturiranja koji će biti predstavljen vjerovnicima radi glasovanja te nam je iskreno žao što Uprava Mirne d.d. nije našla za korisnim uključiti i Podravku kao mogućeg partnera pri izradi Plana predstečajne nagodbe već se fokusirala isključivo na jednu tvrtku", napisali su iz Korporativnih komunikacija Podravke.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar deziderij
deziderij
07:13 21.02.2014.

Netko tu laže a ne bi trebalo biti teško ustanoviti tko to, ili možda i hoće, s obzirom na "institucije koje svoj posao rade".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije