Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvlačenje novca iz Dinama

Upitan transfer Matea Kovačića iz Intera u Real za 29 milijuna eura

07.04.2014., Zagreb - U prostorijama GNK Dinamo odrzana je izvanredna konferencija za medije Zdravka Mamica. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
09.02.2016.
u 10:19

Na meti istražitelja našli su se Zoran Mamić i Nikky Vuksan

I dok javnost danima razglaba jesu li kontakti Zdravka Mamića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u vrijeme dok ga je USKOK tajno pratio i prisluškivao zbog sumnji da je počinio niz kaznenih djela, razlog zbog kojeg predsjednica traži smjenu Dragana Lozančića, šefa SOA-e, Mamić se našao u novim pravnim problemima.

Švicarska, Belize, Emirati...

Jer USKOK je jučer proširio istragu koja je protiv Mamića, njegova sina Marija, Damira Vrbanovića te poduzetnika Igora Krote i Sandra Stipančića pokrenuta u studenom lani. Proširenjem ih se sumnjiči da su GNK Dinamo, uz ranijih 80 milijuna kuna, oštetili za dodatnih malo više od devet milijuna eura i 238.048 funti. Osim njih petorice, USKOK novim proširenjem istrage sumnjiči i Mamićeva brata Zorana, koji je pod istragom od srpnja lani, kada su braća Mamić prvi put bila uhićena, te Nikkyja Arthura Vuksana, koji je s Marijem Mamićem radio u sportskoj agenciji koja se bavila transferima Dinamovih nogometaša.

Inače, kada su otac i sin Mamić uhićeni u studenom lani, Vuksan je bio među osobama kojima je policija pokucala na vrata. Tada mu je pretražena kuća i izuzeti su neki dokumenti, ali Vuksan nije bio uhićen. No bio je na popisu svjedoka, i to onih s kojima je Mariju Mamiću nakon izlaska iz istražnog zatvora uz jamčevinu bilo zabranjeno komunicirati.

U međuvremenu Vuksan je, prema neslužbenim informacijama, prošli tjedan dao iskaz istražiteljima, a s obzirom na to sada se može samo nagađati je li ono što je iskazao razlog proširenja istrage i protiv njega.

Zdravko Mamić osumnjičen je da je ostale povezao u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su preko poduzeća registriranih diljem svijeta, od Švicarske, preko Velike Britanije, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga do Arapskih Emirata i SAD-a izvlačili novac iz GNK Dinama, i to tako da su s tim poduzećima sklapali fiktivne ugovore o nepostojećim uslugama. Prema tim fiktivnim ugovorima, dogovoreno je da pojedini igrači imaju pravo na 50 posto budućeg transfera, a riječ je o novcu koji je u stvarnosti trebao pripasti Dinamu. No umjesto da ide u Dinamo, išao je na račune spomenutih poduzeća te, kako sumnja USKOK, natrag Mamićima.

Istražuju i nove transfere

Sve navedeno događalo se od prosinca 2007. do prosinca 2015., što bi značilo da su proširenjem istrage obuhvaćeni transferi igrača koji su iz Dinama otišli nakon 2011. Među takvima je i Mateo Kovačić, koji je iz Dinama 2013. prvo otišao u milanski Inter za 11 milijuna eura, prema podacima s Transfer Markta, da bi potom u kolovozu 2015. iz Intera prešao u Real Madrid za 29 milijuna eura. Zanimljivo je da su potpisivanju tog transfera nazočili i Mario Mamić i Nikky Vuksan, a ovaj potonji tada je odbio razgovarati s hrvatskim medijima. USKOK je u dosadašnjoj istrazi protiv obitelji Mamić pročešljao transfere 30-ak nogometaša, među kojima su i Dejan Lovren, Luka Modrić, Ante Čorić, Mario Mandžukić... Nogometaši koji su do sada iskazivali u istrazi mahom su svjedočili da nikakvih posrednika pri njihovim transferima iz Dinama u druge klubove nije bilo. 

>> USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv Zdravka Mamića

Komentara 18

DU
Deleted user
10:51 09.02.2016.

a zašto soa ne ispita tko je prebio milanoviča da varaždinom šeče ogreben i u modricama

MA
MarioG
11:45 09.02.2016.

Ja se bojim da se ništa neće dokazati od ovoga što im USKOK stavlja na teret. Ovo je samo "kost" za raju kako bi USKOKovi šefovi zadržali svoju fotelju. Dok ovaj slučaj dođe do suđenja, njima će isteći mandat..

KA
KaNiDora
11:41 09.02.2016.

Mamići moraju biti isti pred zakonom kao i svi ljudi koji se bave bilo čime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije