Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korištenje imena

Unatoč pobuni Slovenaca zbog terana, Komisija će izaći ususret Hrvatskoj?

Ministar Tolušić: Postoji 50-ak takvih situacija na razini Europske unije
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
24.01.2017.
u 15:32

Izvori iz Europske unije tvrde da se procedura donošenja odluke o teranu ne očekuje prije isteka roka od 12 do 15 tjedana

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan pokušao je jučer na sastanku Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo iznijeti razloge zbog kojih Slovenija misli da se hrvatskim vinarima u Istri nipošto ne smije dopustiti korištenje imena teran, no nakon kontraargumenata koje je iznio hrvatski ministar Tomislav Tolušić, Europska komisija, čini se, i dalje pokazuje spremnost da donese odluku, tzv. delegirani akt, kojim će izaći ususret Hrvatskoj i zanemariti slovenske argumente.

Iako bi se prvi korak u donošenju takvog delegiranog akta Komisije trebao dogoditi već danas, na sastanku Stručnog odbora o vinu, izvori iz EU tvrde da se procedura donošenja te odluke o teranu ne očekuje prije roka od 12 do 15 tjedana. No, sve upućuje na to da će odluka Komisije biti takva da će dopustiti korištenje imena teran, koji je Slovenija zaštitila prije ulaska Hrvatske u EU, i na bocama vina proizvedenima u hrvatskom dijelu Istre.

– Mi potpuno podržavamo delegirani akt Komisije, kakav god on bio. A, naravno, voljeli bismo da bude pozitivan za Hrvatsku. Postoji pedesetak takvih situacija na razini EU – rekao je ministar Tolušić.

>> Slovenci se uzalud žale, EK donosi uredbu – teran je i hrvatski!

>> Tomislav Tolušić: Hrvatska podržava delegirani akt Komisije o teranu

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
18:33 24.01.2017.

Sorta Teran, Hrvatska Istra. Gdje je problem?

DO
domljani
20:29 24.01.2017.

svadaju se oko talijanskog vina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije