Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedavao Saborom

Umro počasni predsjednik HSS-a Josip Torbar

Josip Torbar
HSS
07.07.2013.
u 16:22

Torbar je bivši predsjednik HSS-a i bivši saborski zastupnik koji je 2000. godine predsjedavao konstituirajućom sjednicom Sabora.

U svome stanu u Zagrebu u 92. godini života jučer je preminuo počasni predsjednik Hrvatske seljačke stranke dr. Josip Torbar, izvijestili su iz HSS-a.

Torbar je bivši predsjednik HSS-a i bivši saborski zastupnik koji je 2000. godine predsjedavao konstituirajućom sjednicom Sabora. Komemoracija povodom Torbarove smrti održat će se u četvrtak u Središnjici HSS-a u Zagrebu u 11 sati, posljednji ispraćaj će biti istog dana na Mirogoju u 12,30 sati.

Više od 45 godina proveo u emigraciji

"Dr. Josip Torbar rođen je u Zagrebu gdje se školovao te doktorirao na Pravnom fakultetu. Više od 45 godina proveo je u emigraciji, najviše u Južnoj Americi, SAD-u i na kraju u Rimu. Mnogo je pisao u stranačkim publikacijama i Hrvatskoj reviji. Radio je u turizmu (kao ekspert za turizam godinama je radio za organizaciju Ujedinjenih naroda), što mu je omogućilo putovanja u mnogobrojne zemlje, koja je povezivao sa svojim političkom aktivnošću.

Otac dr. Josip Torbar (stariji) pripadao je najužem vodstvu HSS-a. Tetak mu je bio dr. Ivan Pernar, narodni zastupnik, teško ranjen zajedno sa Stjepanom Radićem u atentatu u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Prošavši teške progone ustaškog režima, obitelj Torbar emigrirala je 1945. godine s dr. Vladkom Mačekom. U emigraciji dr. Josip M. Torbar (mlađi) intenzivno radi na organiziranju HSS-a. Kao uski suradnik dr. Vladka Mačeka i dr. Jurja Krnjevića, dr. J. Torbar (mlađi) izabran je 1980. godine za potpredsjednika Središnjeg odbora HSS-a u inozemstvu. Poslije smrti dr. Krnjevića preuzima predsjedanje Središnjim odborom HSS-a. Na ujediniteljskoj skupštini domovinske Hrvatske seljačke stranke 1991. godine kao predsjedatelj Središnjeg odbora HSS-a, zajedno sa svim članovima Središnjeg odbora i formalno prenosi sve ovlasti Središnjeg odbora na domovinski HSS, čime je bio osiguran formalno pravni kontinuitet Hrvatske seljačke stranke od utemeljenja Stranke 1904. do danas. U Hrvatsku se konačno vraća 1993. godine otkad stalno živi u Zagrebu.

1996. godine izabran je za počasnog predsjednika HSS-a te tako dalje djeluje u Stranci. 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor. Kao najstariji izabrani zastupnik predsjeda 2.2.2000. konstituiranjem četvrtog saziva Hrvatskog sabora do izbora novog predsjednika Sabora, g. Zlatka Tomčića tadašnjeg predsjednika HSS-a.

Dužnosti u Saboru: član Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za useljeništvo, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju te član Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Kraj obnašanja zastupničkog mandata u prosincu 2003.", priopćili su iz HSS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije