Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajan liječnik

Umro dr. Dragutin Ivanović

Dragutin Ivanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
30.09.2014.
u 17:22

– Nisam ni po čemu drukčiji od ostalih naših liječnika, samo imam puno strpljenja i četrdeset godina radnog iskustva – rekao je u razgovoru za Večernjak u travnju 2012.

Nakon kratke i teške bolesti, umro je prim. dr. Dragutin Ivanović, šef Zavoda za hitnu medicinu KBC Zagreb i specijalist interne medicine.

- Vijest o smrti dr. Dragutina Ivanovića duboko je potresla sve zaposlenike KBC-a Zagreb - rekao nam je sanacijski upravitelj doc. dr. sc. Zlatko Giljević. Odlaskom prim.Dragutina Ivanovića hrvatsko je zdravstvo izgubilo jednog od ponajboljih dijagnostičara, kojem su zbog nepogrešive sposobnosti sagledavanja pacijenta kao cjeline kolege priznavale da mu "nema ravnog" i zbog toga mu dale nadimak "dr. House".

Odvraćao je kako je liječenje u realnom svijetu daleko od televizijskog, a u razgovoru za Večernjak u travnju 2012. kazao je: – Nisam ni po čemu drugačiji od ostalih naših liječnika, samo imam puno strpljenja i četrdeset godina radnog iskustva, priznajući tek da zahvaljujući dugogodišnjem obrazovanju i ulaganju u znanje uspijeva problem pacijenta jako dobro usmjeriti.

"Jedan organ nije isto što i bolesnik"

– Često se događa da osoba dođe s nekim problemom i ide na pretrage na primjer kod kardiologa ili endokrinologa, a svaki od njih je specijalist za svoju granu i gleda samo ono područje za koje je stručan, a jedan organ nije isto što i bolesnik. Treba netko tko će napraviti sažetak svih rezultata i otkriti kako liječiti bolesnika – kazao je tada dr. Ivanović, koji se zalagao za što više specijalista hitne medicine.

Kolege ga pamte kao velikog radoholičara, a pacijenti kao ugodnog i pristupačnog doktora, koji je, za razliku od dr. Housea, za pacijente imao razumijevanja. Prim.dr. Dragutin Ivanović rođ. je 1947. godine. Gimnaziju je završio 1966. godine u Požegi te iste godine upisao Medicinski fakultet u Zagrebu koji je završio 1972. godine. Specijalizaciju iz interne medicine započeo je 1976. u KBC Zagreb gdje je proveo specijalistički staž, osim 4 mjeseca koji je kao stipendist švedskog instituta proveo na edukaciji iz intenzivne medicine u Stockholmu.

Objavio 100 stručnih i znanstvenih radova

Od ožujka 1978. godine u stalnom je radnom odnosu u KBC-u Zagreb, prvo u Jedinici intenzivne skrbi, a kasnije u Zavodu za hitnu i intenzivnu medicinu klinike za unutrašnje bolesti. Uz rad je završio poslijediplomski studi iz gastroenterologije i hepatologije. Sudjelovao je na velikom broju stručnih i znanstvenih skupovima, često kao predavač iz područja hitne medicine, interne i intenzivne medicine te kliničke farmakologije. Sudjelovao u poslijediplomskoj nastavi iz intenzivne medicine i kliničke farmakologije te na tečajevima hitne medicine.

Od 2003. do 2007. godine bio je predsjednik Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru, a u tri četverogodišnja mandata dopredsjednik Hrvatskog internističkog društva.

Bio je dugogodišnji član Critical Care Society European Society of Intensive Care et Emergency Medicine. Sa suradnicima je objavio preko 100 stručnih i znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima te napisao niz poglavlja u udžbenicima, priručnicima i knjigama iz područja interne medicine. Od 05. studenog 2007. godine radio je kao pročelnik Zavoda za hitnu medicinu ( objedinjeni hitni prijem KBC-a Zagreb ). Dana 07. veljače 2013. godine Udruga hrvatskih pacijenata na prijedlog građana odabrala je prim.dr. Dragutina Ivanovića za najboljeg liječnika te godine. Svojim radom, humanošću i osjećajem za bolesnika zavrijedio je ovo priznanje i kao što je i sam često govorio ''Radio sam posao u kojem zaista treba imati osjećaja za bolesnika i voljeti ljude.“

>>Dr. Ivanović: Nisam dr. House, on radi sve što mu padne na pamet

Komentara 8

SO
sohnahoakasaa
16:04 30.09.2014.

Jako sam potresena. Jako mi je žao i iskrena velika sućut obitelji dragog i cijenjenog liječnika. Iako bi voljela da svaki bolesnik u Hrvatskoj poznaje jednog poštovanog kao dr. Ivanović - sumnjam. Imamo se pravo nadati da ima. Najviše bii zahvalila Bogu da je ostavio nekoga iza sebe, nekoga tko je naučio biti liječnik, humanist, čovjek, iskren susretnik potrebitim i onda tako cijenjen i omiljen. Pridružujem se iskreno svima koji su ga poznavali pa je njihova tuga drugačije naravi nego moja. Neznam dal' gore jako visoko postoje bolesni ali ako da - dobro je da je s njima.

JS
ja sam gladan
18:28 30.09.2014.

Iskrena sućut obitelji! Otišao je jedan najboljih liječnika i največi čovjek kojeg sam imao čast poznavati! Prijatelju Karla, počivaj u miru Božjem!

NT
ntblzg
17:40 30.09.2014.

Jedan od najboljih liječnika u Hrvatskoj svih vremena. Iskrena sućut obitelji. Ogroman gubitak za sve nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije