navigacija Hrvatska 3
odlazak stručnjaka

Umro ‘proljećar’ Vladimir Veselica

S bratom Markom i Ivanom Gabelicom osnovao je Hrvatsku demokratsku stranku, bio je ministar u Gregorićevoj Vladi...

Umro ‘proljećar’ Vladimir Veselica

Foto: Željko Hladika/Pixsell

Političar i ekonomist, poznati “proljećar” Vladimir Veselica umro je u 75. godini, nakon duge i teške bolesti, u KB-u Sestre milosrdnice.

Rodio se u selu Glavicama 1938., a nakon završene gimnazije u Sinju, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Poslijediplomski studij završio je na Visokim europskim studijima u Strasbourgu, a doktorirao je 1969. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Bio je dio grupe antikomunističkih disidenata i hrvatskih domoljuba u kojoj su još bili njegov brat Marko Veselica i Ivan Gabelica, a koja je osnovala Hrvatski demokratski savez (kasnija Hrvatska demokratska stranka). Neko je vrijeme bio u predsjednik te stranke. Kao dio Koalicije narodnog sporazuma 1990. godine sudjelovali su na parlamentarnim izborima te je postao ministar u 3. Vladi, premijera Franje Gregurića.

Bio je i član uredničkog odbora biblioteke Hrvatska gospodarska misao, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista te član Izvršnog odbora Svjetskog društva ekonomista i ekonomskih znanosti. Iza sebe je ostavio suprugu, petero djece i troje unučadi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (23 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

20
Registracija
 • branko.stojkovic.92

  31.05.2015 u 07:59h

  Sve više umiru neke hrvatske vođe, dok ove mlade ne interesira Hrvatska.
  0 0% 0
 • bigred1 bigred1

  11.12.2013 u 22:28h

  pravi demokršćanin i rodoljub i brat također. često se pitam kako bi hrvatska izgledala da te tuđmanovci nisu prevarili za mjesto održavanja 1. sabora hdz i da si ti ili marko bio predsjednik.
  0 0% 1
 • comuni comuni

  11.12.2013 u 22:24h

  vlado mirno spavaj..laka ti zemlja..
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare