Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratno zrakoplovstvo

Umjesto starih ruskih MiG-ova stižu nešto mlađi zapadni lovci

Vijeće za obranu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
01.09.2014.
u 19:00

Novi avioni bit će kupljeni bez obzira na to hoće li iduću vladu voditi SDP ili HDZ

Stare ruske Migove naši će vojni piloti zamijeniti zapadnim lovcima! A hoće li hrvatski piloti uskočiti u nešto mlađe američke F-16 ili još novije švedske Gripene ili neki treći tip borbenog zrakoplova, bit će poznato do 2016. No Vlada je političku odluku o zadržavanju (i obnovi) ratnog zrakoplovstva napokon donijela.

HDZ će podržati plan

Premijer Zoran Milanović je nakon sjednice Vijeća za obranu održane u ponedjeljak u Uredu predsjednika na Pantovčaku rekao kako bi Hrvatska trebala zadržati ratno zrakoplovstvo te da bi umjesto Migova trebalo nabaviti lovce proizvedene na zapadu.

– Sada smo puno bliži stajalištu da bi Hrvatska pored borbenih helikoptera morala zadržati i sposobnost borbenog zrakoplovstva. Tu ne treba biti preambiciozan i stremiti prema nekim najmodernijim i najskupljim novim sustavima, ali nekim sustavima zapadnog podrijetla, pa čak i korištenima - to da! Jer očito je da ovi avioni idu svom kraju, da je jedan avion pao. Nadam se da se to više neće dogoditi, ali je moguće da se ponovi – rekao je Milanović.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić, jedini HDZ-ov član Vijeća za obranu, potvrdio nam je u ponedjeljak kako u nacrtu dugoročnog (do 2024.) plana razvoja Oružanih snaga, koji im je u ponedjeljak prezentiran, piše da će Hrvatska do 2016. donijeti konačnu odluku.

– Do tada ćemo imati odluku o tipu i broju ratnih zrakoplova koje ćemo kupiti. U nacrtu dugoročne strategije stoji odluka o nabavci novih/novijih zrakoplova, a HDZ će naravno podržati odluku o zamjeni starih ruskih Migova novijim zapadnim zrakoplovima – rekao nam je Ivić. Čini se da je konsenzus postignut i da će novi borbeni avioni biti nabavljeni bez obzira hoće li iduću vladu sastavljati SDP ili HDZ.

Nakon sjednice Vijeća za obranu odahnuti može i Ante Kotromanović, jer neće morati dati ostavku na funkciju ministra obrane. Za pad Miga 21 nije odgovoran nitko u lancu zapovijedanja, već kvar na hidrauličnom sustavu.

Mig 21 pao zbog hidraulike

Tako glasi zaključak preliminarnog izvješća povjerenstva koje istražuje uzroke pada Miga 21, a koje je prihvatilo Vijeće za obranu.

– Mig 21 pao zbog kvara na hidrauličnom sustavu. To je uzrokovalo lančanu reakciju i na drugim elementima i došlo je do pada. Nakon ovog preliminarnog izvješća provest će se dodatna vještačenja i analize kao bi se vidjelo zbog čega je zakazao hidraulični sustav – rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Komentara 110

SE
sestrićna
19:32 01.09.2014.

mislim da bi ivo od love iz zampa sam mogao kupiti eskadrilu..

ST
stefj
20:00 01.09.2014.

Ovo je SDP-ov spin pred predsjedničke izbore. Isto kao što je bio i Pelješki most ili famozni Plan 21. Nakon izbora, sve će se zaboraviti, ovo je čisto radi toga da se dobije privid da predsjednik ipak nešto radi, a ne samo troši novce u predizbornu promidžbu...

GR
gripen
19:36 01.09.2014.

Novci će se pronaći. Zašto nitko od ovih novinara ne izbaci stvarne cijene pojedinih tipova zrakoplova , mogućnost offset programa koji bi podigao Hrvatsko gospodarstvo na svim poljima, od razvojnog, izvoznog do tehnološkog. Od cijene treba odbiti nemale novce koje bismo davali drugima da nam čuvaju zračni prostor. Dalje, zaboravlja se da Hrvatska zarađuje velike novce od preleta civilnih zrakoplova preko našeg teritorija, a siguran prelet im jedino jamči naše ratno zrakoplovstvo. Dalje tu treba pridodati novce koji se zarađuju od izobrazbe stranih kadeta u pilotskoj obuci, a to sigurno ne bismo zarađivali bez vojnih pilota i našeg ratnog zrakoplovstva. I još da nadodam, mi imamo svu potrebnu infrastrukturu (aerodrome, logistiku, obučeno ljudstvo sa bogatim iskustvom) koje bi sigurno sve propalo ako jednom izgubimo naše ratno zrakoplovstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije