Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Umirovljeni generali i časnici organiziraju 'svoju' proslavu 'Oluje'

01.08.2005.
u 16:08

SPLIT - Umirovljeni generali i časnici iz udruge "Viribus unitis" izjavili su danas da "ratni zapovjednici i pripadnici pobjedničke vojske ne žele sudjelovati u proslavi obilježavanja 10. obljetnice akcije Oluje", koja će se pod pokroviteljstvom državnog vrha održati 5. kolovoza u Kninu te su najavili održavanje svoje paralelne proslave.

General Ljubo Ćesić Rojs ustvrdio je na konferenciji za novinare kako su Ministarstvo obrane i Glavni stožer "samovoljno" napravili popis časnika pozvanih na tu proslavu, te je zamjerio što su izostavili većinu ratnih zapovjednika.

"Oni su ti koji su oslobodili Knin, za razliku od organizatora, koji su se u to vrijeme skrivali po svijetu", ustvrdio je Rojs.

General Marinko Krešić rekao je kako oni ne mogu pristati na to da budu "puki ukras proslave u Kninu", jer bi time potvrdili da odobravaju "licemjerno i farizejsko ponašanje državnog vrha prema braniteljima i ratnim zapovjednicima, kao i njihove dvolične izjave o vojnoj operaciji Oluji".

Poručili su i kako im "čast i dostojanstvo ne dopuštaju da se postroje pred vrhovnim zapovjednikom Stjepanom Mesićem", koji je "najzaslužniji za kriminalizaciju Domovinskog rata i njegovih sudionika svojim svjedočenjem pred Haškim sudom te za izjednačavanje krivnje krvnika i žrtve".

Udruga "Viribus unitis" stoga će samostalno organizirati proslavu obljetnice "Oluje" koja će započeti okupljanjem pred crkvom svetoga Ante u Kninu u 9 sati 5. kolovoza i misom, a završiti koncertom Thompsona u Čavoglavama. Pozvali su i sve branitelje i časnike HV-a da im se pridruže, "ako ne žele biti u paradi s ljudima koji tobože veličaju oslobođenje Knina, dok istodobno proganjaju ratne generale".

U 12 sati istoga dana okupit će se kod zastave na kninskoj tvrđavi kako bi odali počast svim hrvatskim osloboditeljima.

Umirovljeni generali i časnici pozvali su državni vrh da prestane s "licemjernim ponašanjem i izjavama", na temelju kojih srbijanski predsjednik Boris Tadić od međunarodne zajednice zahtijeva izjednačavanje Oluje i pokolja u Srebrenici.

Ministra obrane Berislava Rončevica osudili su za, kako tvrde, sramotno ponašanje jer, "za razliku od svojih prethodnika Joze Radoša i Željke Antunović, nije imao hrabrosti položiti vijence na grob ratnog ministra Gojka Šuška, te generala Janka Bobetka i Zvonimira Červenka".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije