Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavlja se štrajk

Ukoliko im ne isplate plaće radnici Adriadiesela stižu pred Ministarstvo

adriadiesel
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/9
17.03.2014.
u 13:15

Vlasnici su potpuno nezainteresirani za sudbinu tvrtke. Oni su glavni krivci za sadašnju situaciju i štrajk, kažu iz sindikata

Ukoliko se do petka naši zahtjevi pozitivno ne riješe, a tu prije svega mislim na isplatu plaća i naknada za prijevoz, u ponedjeljak odlazimo pred Ministarstvo gospodarstva – rekao je Vedran Dragičević predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske na prosvjednom skupu zaposlenika karlovačkog Adriadiesela koji je održan pred upravnom zgradom tvrtke.

Dragičević je naglasio kako usprkos što 122 dana nisu primili plaću i nalaze se već 11 dana u štrajku, radnici neće pokleknuti. Zahvalio je Karlovačkoj banci koja je prepoznala potencijal tvrtke i ponudila zajam kojim bi se isplatile zaostale plaće i osiguralo financiranje nekih poslova. Za situaciju koja je dovela do štrajka odgovornim je prozvao vlasnike, prije svega državu, a zaim i Jadranska ulaganja Danka Končara i brodogradilište Uljanik. Slično misle i zaposlenici, kao i drugi čelnici sindikata.

– Vlasnici su potpuno nezainteresirani za sudbinu tvrtke. Oni su glavni krivci za sadašnju situaciju i štrajk. Nije razlog u njihovim postupcima posljednjih dana, nego posljednjih tri ili četiri godine kad su poslovanje prepustili stihiji – rekao je Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Vlatko Benković predsjednik Radničkog vijeća i član nadzornog odbora rekao je kako od početka štrajka nitko od vlasnika nije radnicima uputio nikakvu službenu informaciju o budućnosti tvrtke, niti im se obratio.

Na prosvjednom skupu okupilo se sedamdesetak radnika, iako je potporu štrajku dalo njih više od 130, od ukupno 209 zaposlenih. Oni su prosvjedovali i protiv nekih poteza uprave, prije svega zbog neuručivanja isplatnih lista, koje bi radnicima bila osnova za naplatu potraživanja u ovršnom postupku. Štrajkaši su ljuti i na svoje kolege koji rade u upravnoj zgradi i nisu u štrajku. Tvrde kako su i oni suodgovorni jer Adriadiesel danas nema dovoljno posla, što je dovelo do neisplate plaća.

Kao svjetlo na kraju tunela tijekom prosvjeda pojavila se informacija D. Vuljanića koji je potvrdio da je i Uljanik zainteresiran za suradnju sa Karlovačkom bankom, te da bi do realizacije zajma trebalo samo obaviti papirnati dio posla.

Komentara 2

KA
kafka
14:12 17.03.2014.

"Ukoliko se do petka naši zahtjevi pozitivno ne riješe, a tu prije svega mislim na isplatu plaća i naknada za prijevoz, u ponedjeljak odlazimo pred Ministarstvo gospodarstva " Uz dužno poštovanje i suosjećanje s radnicima mislim da je ta akcijacija samo 'ispušni ventil' i može radnike zavarati da su načinili neki korak, ali vlada to ignorira i korak je u smislu promjene ponašanja vlade korak u prazno. Pozitivno je da se nešto posuzima, da su se ljudi sposobni organizirati ali što to treba činiti da vlada reagira. Prosvjedi su se pokazali slabo učinkovitima u smislu djelovanja na vlast. Nažalost, jer tada slijede očajnički i radikalniji koraci i jao siga svima nama. .

Avatar deziderij
deziderij
18:41 17.03.2014.

Jadni radnici. Ništa oni neće postići odlaskom bilo kome od parazitina na vlasti. Ovo još nije ni D od prave države a kamo li pravne. Gdje su te silne "ustanove koje svoj posao rade ?" Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije