Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga djece poginulih i nestalih:

Ukazujemo na neprovjerene i paušalne podatke koji se iznose o broju nestalih

prosvjed branitelji Z1
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
25.07.2016.
u 16:45

- Broj nestalih osoba nisu loptice za žongliranje koje se po potrebi ispuštaju ili dodaju, iza svakog tog broja koji lako prelazi preko usta pojedinaca, stoji nečije ime i prezime, nečija životna priča, nečiji usponi i padovi, nečija sreća i tuga, nečija obitelj - ističu iz Udruge.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata oglasila se priopćenjem za javnost u kojem su ukazali na sve češće medijske napise i istupe pojedinaca u kojima se neprovjereno i paušalno iznose informacije o broju nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata.

Navode kako u Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata smatraju nužnim apelirati na sve osobe koje se upuštaju u javno iznošenje podataka o nestalima da prije svega sa nadležnim institucijama provjere aktualne brojke i podatke kako ne bi dolazilo do pogrešnih izjava i natpisa koji su, ne samo štetni i neodgovorni, nego pokazuju i osnovno nepoštivanje prema nestalim osobama i njihovim obiteljima.

- Broj nestalih osoba nisu loptice za žongliranje koje se po potrebi ispuštaju ili dodaju, iza svakog tog broja koji lako prelazi preko usta pojedinaca, stoji nečije ime i prezime, nečija životna priča, nečiji usponi i padovi, nečija sreća i tuga, nečija obitelj - i nitko si ne bi trebao i smio dopustiti da svojim nepromišljenim izjavama dodatno traumatizira članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila, ističu iz Udruge.

U priopćenju isto tako izražavaju i svoje nezadovoljstvo isključivanja obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila Domovinskog rata iz inicijative za gradnjom spomen-obilježja posvećenog svim nestalim osobama iz Domovinskog rata.

-Smatramo da je takav spomenik izrazito značajan samim obiteljima koji većinom već 25 godina tragaju za istinom o svojim najmilijima. To bi trebalo biti mjesto zajedništva, a ne mjesto o kojem obitelji nemaju pravo davanja vlastitog mišljenja i sudjelovanja u odluci o izgledu samog spomen-obilježja i mjestu postavljanja.

Smatramo da je zbog svega navedenog inicijator trebao sazvati obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata, ili barem udruge koje zastupaju te obitelji kako bi to bilo mjesto zajedništva, mjesto očuvanja sjećanja na sve žrtava iz Domovinskog rata, a ne mjesto dodatnih prijekora, stav je Udruge. 

>> Samo 40% učenika znalo kad je počeo rat

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
22:28 25.07.2016.

I koja je svrha ove udruge, osim da glumi slicne udruge i izvlaci pare za nerad njih nekoliko u udruzi. '95te je prosao rat. Dakle 21 godina. Teoretski jos ih ima malo koji se redovno skoluju. Ukinuti tu udrugu kao i masu jos koji samo sluze za izvlacenje para. Umjesto da se brinu za djecu nestalih i poginulih, oni o broju nestalih. Svasta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije