Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utaja poreza

Uhićen Blaž Petrović! Sumnjiče ga da je preko lažnih faktura izvukao 15 mil. kn

Blaž Petrović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
19.10.2016.
u 20:24

Petrović je jučerašnji dan proveo na policiji i tužiteljstvu, a danas će vejrojatno biti doveden pred suca istrage u Zagrebu

Blažo Petrović, zagrebački poduzetnik s prefiksom kontroverzni, uhićen je jučer u Zagrebu zbog sumnje na utaju poreza. Kako se neslužbeno doznaje, Petrovića se sumnjiči da je preko jedne od svojih tvrtki utajio najmanje 15 milijuna kuna poreza, pri čemu se služio lažnim fakturama. Drugim riječima prikazivao je da su njegovoj tvrtki plaćene roba ili usluge koje nisu isporučene odnosno obavljene.

Petrović je  dan proveo na ispitivanju, prvo na policiji, a zatim na tužiteljstvu, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku. Vjerojatno će sutra tijekom dana biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda kako bi se odlučilo o eventualnom zahtjevu za određivanjem istražnog zatvora, koje će tužiteljstvo, vrlo vjerojatno, tražiti.

Petrović se kroz novinske crne kronike povlači od konca 90-ih. Točnije od kraja 1999. kada je nakon što je u centru Zagreba “zoljom” ubijen nevini građanin Zoran Domini, država krenula u obračun s kriminalnim klanovima, pohapsivši pripadnike tzv. zločinačke organizacije.

Petrović je bio terećen u sklopu kraka te grupacije koji je kolokvijalno nazvana “malom zločinačkom organizacijom”. U to vrijeme on je bio suvlasnik tvrtke AGM, kafića pizzerije Faust te građevinske tvrtke Brim i ciglane u Slavonskom Brodu, a sumnjičilo ga se da je AGM kupio opranim novcem.

No istraga protiv njega koja je počela nizom spektakularnih sumnji, na kraju je okončana “samo” optužbom za prijetnju i iznudu nad poduzetnikom Ivanom Majherom.

Na suđenju u Remetincu, Petrović je 2002. oslobođen svih optužbi, a tu je oslobađajuću presudu kasnije potvrdio i Vrhovni sud. Prije početka tog suđenja, Petrović je jedno vrijeme bio u bijegu, točnije u BiH. Od tamo se javnosti obraćao javnim pismima, optužujući policiju i tužiteljstvo da mu smještaju.

Kada mu je takva komunikacija s medijima i javnošću dosadila, sam se dovezao do Remetinca i predao. Pokazat će se da je to za njega bio pametan potez, obzirom da je na koncu pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Nakon izlaska iz Remetinca, Petrović se u crnim kronikama spominjao sporadično i to u sklopu nekih istraga koje su trajale godinama, a uglavnom su se ticale otkupa i prodaje raznih zemljišta. U pravosudnim kuloarima Petrovića se spominjalo kao osobu koja se bavi otkupom dugova te kao osobu koja kupuje i preprodaje razna poduzeća.

Zadnji njegov pravni problem datira iz srpnja ove godine, kada je zagrebački Županijski sud protiv njega potvrdio optužnicu koja ga tereti za zloporabu u gospodarskom poslovanju. Osim njega suoptužena je i njegova dugogodišnja suradnica Vesna Kvartuč, a tužiteljstvo ih tereti za štetu od 9,6 milijuna kuna.

Suđenje u tom slučaju još nije počelo, no Petrovića se tereti da je od 2004. do 2008. preko Vesne Kvartuč fiktivnim pozajmicama iz tvrtke Morovnik izvukao oko 9,6 milijuna kuna. Bila je riječ o otkupu potraživanja koja je Morovnik imao prema trgovačkom društvu JŽTP iz Srbije.

Ta su potraživanja ustupljena trgovačkom društvu Java, no kada su naplaćena, nisu uplaćena na račun Morovnika, nego na ruke Petrovića, tvrdi tužiteljstvo. Petrovića je označen kao stvarni voditelj poslova u Morovniku, iako njegovo ime nije navedeno niti u jednom registru. Istraga je u tom slučaju pokrenuta 2009., a Petrović je i tijekom istrage i na optužnom vijeću nijekao krivnju.

Tvrdio je da nema veze s tvrtkom Morovnik ni s izvlačenjem novca. Tvrdio je da je novac, konkretnije 10 milijuna kuna, posudio izvjesnom Željku Ćosiću te da je Ćosić kao sudužnika pronašao Morovnik.

- Tih 9,6 milijuna kuna za koje me se tereti, osobno sam vratio osobama iz tvrtke Java. Novac im je uplaćen na račune, a to je u banci učinila moja supruga jer sam ja u tom trenutku bio odsutan - branio se Petrović ustvrdivši i da mu Ćosić nije vratio ni glavninu od 10 milijuna kuna pozajmice.     

>> S pištoljem uperenim u leđa ovjerio ugovor

Komentara 37

Avatar Honduras
Honduras
20:55 19.10.2016.

ovakvi ugledni građani za utaju 15 milijuna kn poreza u cirkusu zvanom hrvatsko pravosuđe dobiju najviše tjedan dana rada za opće dobro.

SP
spremni0
20:42 19.10.2016.

Sramota tako napadat poštena čovkeka

ME
megaton
21:04 19.10.2016.

ako se predao sam znaci da je svjestan da ce ga neko sačekati,ovako je siguran u zatvoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije