Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska tužba

Ugovori s MOL-om iz 2009. ništetni su i treba ih raskinuti

ivan vrdoljak
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
24.03.2014.
u 08:00

Plinski biznis: MOL bi morao podmiriti i sve nastale gubitke.

Ina je stavljena pod kontrolu MOL-a uz pomoć mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a uz jednak je aranžman MOL dobio i potpis na Glavni ugovor o plinskom poslovanju (GUPP) na temelju kojeg Mađari tuže Hrvatsku i traže odštetu. To su glavne postavke arbitražne tužbe Hrvatske protiv MOL-a, koju Večernji list ima u posjedu.

Washington čeka Ženevu

Tužba je jednostavna, napisana je na 21 stranici i poziva se na pravo na arbitražu ugovoreno dioničarskim ugovorom iz 2003. u poglavlju 15.1, što je u međusobnim sporovima Vlade i MOL-a jezičac koji bi mogao prevagnuti na hrvatsku stranu.

Naime, dok su aneks dioničarskog ugovora i ugovor o plinskom poslovanju iz 2009. na UNCITRAL-u, arbitražno tijelo u Washingtonu (ICSID) od kojeg MOL zadovoljštinu u milijardama kuna zbog neprovođenja plinskog ugovora, ne smije donositi odluke. Drugim riječima, dok Ženeva ne donese odluku, MOL je na čekanju, a ako hrvatska strana dokaže svoje tvrdnje, MOL-ova tužba bit će odbačena.

Iako u arbitraži nije iznesena projekcija visine odštete, MOL bi Hrvatskoj mogao platiti milijarde kuna. Osnovno je da Hrvatska tvrdi da su svi ugovori iz 2009. ništetni i poziva se na Ustav po kojem se u tom slučaju ugovori raskidaju. Ako se to potvrdi, MOL će morati platiti Hrvatskoj svu izgubljenu dobit. Morao bi vratiti sav novac koji je Ina ostvarila u poslovanju, kao i podmiriti gubitke nastale u plinskom biznisu. Za razumijevanje međusobnih tužbi Vlade i MOL-a plinski biznis je krucijalan. Hrvatska se GUPP-om obvezala plin preuzeti na sebe, međutim ne cijelo poslovanje, već isključivo veleprodaju, što je štetno za Hrvatsku. MOL-u je ostala proizvodnja, a dobio je i dodatni ugovor koji su hrvatski direktori potpisali 31. srpnja 2009., a koji je na snazi do 1. listopada 2014. U njemu je ugovoreno da idućih 15 godina MOL ima pravo na zajamčenu cijenu koja je izračunana po “ruskoj formuli” i višestruko je veća od cijene od 0,7 kuna po kubičnom metru po kojoj Ina proizvodi plin.

Zaštićen je i kod uvozne cijene jer ugovor daje za pravo da se cijena povećava proporcionalno cijeni plina na tržištu, ali istodobno garantira visoku cijenu u slučaju da plin pojeftini jer se tada cijena snižava samo od jedan do dva posto. S obzirom na to da je cijenu plina za potrošače država garantirala, a bila je niža nego ona ugovorena u ugovorima o plinskom poslovanju. Prirodni plin, koji vodi “plinski biznis”, mora stvarati gubitke – ali su oni umjetno stvoreni, tvrdi Hrvatska.

Odšteta će se od MOL-a potraživati i zbog neizvršenja ulaganja definiranih u Dioničarskom ugovoru iz 2003. Ulaganja u rafineriju Sisak nikad nisu započeta, a u Rijeci je završena samo prva faza. Izbjegnuta su, dakle, ulaganja od oko 800 milijuna eura. Ukupne investicije Ine su se od 3,1 milijardu kuna iz 2009. smanjile na 1,3 milijarde u 2012., što je pad od gotovo 60 posto, a Hrvatska tvrdi da je to posljedica odluka MOL-a.

Sporna lista ovlaštenja

To je moguće zbog LODO-a, takozvane “liste ovlaštenja za donošenje odluka”, na kojoj su direktori koji donose odluke bez uprave. To je suprotno hrvatskim zakonima i predmet je arbitraže. Uz pomoć LODO-a se moglo donositi odluke protivne ugovoru iz 2003., a Hrvatska će i zbog toga tražiti odštetu. U arbitraži se tvrdi da Ina nije ulagala u koncesije u inozemstvu, a MOL je isto radio pa je “na račun Ine povećao rezerve ugljikovodika”. Postoji još prijepora poput odluka za tržište Srbije u kojoj danas MOL ima 50-ak crpki, a Ina nije prisutna iako je ugovorom zabranjen izlaz MOL-u na tržišta na kojima Ina posluje u regiji.

>>Mađari traže odštetu koja bi mogla doseći 10 milijardi kn

>>USKOK češlja nabavu nafte tešku 10 milijardi dolara

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
08:31 24.03.2014.

mađarui imaju na skrbničkim preko 50%+1 dionicu. i kaj da se tu napravi. pametne vlade ne ispuštaju iz ruku dionice a ne sad aovaj cirkus

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
08:30 24.03.2014.

... ajd' ga onda lijepo raskinite ... eh da je to tako lako a baš i nije pametna poruka ... tko će sa ovakvom vladom sklapati bilo kakav ugovor i investirati kad svaki poslušni državni odvjetnik u sprezi sa medijima i jadnim sudovima koji sude po volji mediokriteta a ne zakonima može dovesti u pitanje svaki ugovor ... strava ...

Avatar tigar 99
tigar 99
09:44 24.03.2014.

Kad naši "stručnjqaci u politici" nešto odluče, to uvijek završi katastrofom! Oni uopće ne vode državu, samo uzimaju plaču i dobro žive do drugih izbora, pa ako odu u opoziciju opet dobro, jer plačica ide i dalje, a ne morajuu se previše niti znojiti, samo lupetati gluposti u saboru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije