Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpopularnije destinacije

Uglavnom plaćaju karticama: Evo kamo će Hrvati na skijanje!

Austrijsko skijalište Nassfeld
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
08.12.2013.
u 21:13

Što se tiče Hrvata ni ove sezone nisu podbacili s potražnjom za skijaškim aranžmanima. I dok se trend s traženim destinacijama, brojem putnika i vrstom aranžmana nije previše promijenio, agencije bilježe porast plaćanja kreditnim karticama na više obroka.

Austrija i Italija i dalje su najtraženije skijaške destinacije među Hrvatima. Prema podacima putničkih agencija, najviše se traže aranžmani za skijališta poput Nassfelda, Bad Kleinkirchheima, Kronplatza... Interes za skijanjem, doznajemo u nekoliko hrvatskih putničkih agencija, na razini je prošle godine, a potražnja se zahuktala s dolaskom nižih temperatura.

„U Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj i dalje je hit Austrija, manje-više Koruška, dok stanovnici Istre i Dalmacije više teže Italiji“, rekla je Martina Bartulić iz agencije Kompas i dodala kako Dalmacija još nije u potpunosti prepoznala da je zima blizu pa se u idućih mjesec dana očekuje najviše rezervacija iz južnog dijela Hrvatske. Francuska se, dodaje Bartulić, prodaje uglavnom kroz uplate s autobusnim prijevozom. Cijena se kreće oko 2.500 kuna po osobi, s prijevozom za sedam dana boravka s uključenim smještajem i ski kartom.

Sve veći trend plaćanja kreditnim karticama

„Pretežito su to obitelji s djecom, a najveća navala je na ski škole u skijalištima kao što su Matrei i Kronplatz“, navodi Bartulić. Među najtraženijima je i Nassfeld gdje su apartmani već rasprodani, a tamo najčešće idu veća muška društva, doznajemo u agenciji Kompas gdje bilježe porast potražnje za Italijom od 15% u odnosu na prošlu sezonu. „Razlog tome je što je Italija ipak jeftinija od Austrije koja i dalje drži svoje cijene“, ističe Bartulić.

I dok su traženi aranžmani, destinacije i broj putnika ostali uglavnom nepromijenjeni u Kompasu bilježe sve veći trend plaćanja kreditnim karticama. „Karticama se vrši 85 posto svih uplata i plaća se na nekoliko obroka“, kažu u Kompasu.

Iako su u ponudi i kraći boravci među klijentima su i dalje najtraženiji tjedni aranžmani, tvrde u agenciji Atlas. „Najtraženiji je, već tradicionalno, hrvatski skijaški tjedan koji na većini destinacija pada u periodu niske sezone (4. do 11. siječnja). Isto tako, pratimo veliki interes za 2. tjedan sezone - 11. do 18. siječnja koji spada u tjedan najniže sezone“, rekla je Nikolina Frklić iz agencije Atlas koja potvrđuje Austriju, Francusku, Italiju i Sloveniju kao najpopularnije zemlje za odlazak na skijanje.

Od destinacija u Atlasu izdvajaju Sillian, Matrei, Saalbach, Gerlitzen, Kronplatz, Val Thorens, Cerkno i Roglu.

U agenciji Speranza doznajemo kako se traže jeftinija skijališta, apartmanski smještaj i hoteli niže kategorije. Interes je najveći za austrijska skijališta poput Nassfelda, Bad Kleinkirchheima i Kronplatza. „Francusku više traže mladi, to su aranžmani s autobusnim prijevozom, u periodu zimskih praznika. No, ima upita i za high-class skijališta, austrijski Saalbach Hinterglemm i Obertauern“, kažu u Speranzi. Za kraće boravke, ističu u ovoj agenciji, u ponudi su jednodnevne ture za slovenske Roglu i Pohorje. „Tradicionalno, na hrvatski način aranžmani se rezerviraju u zadnji čas, do zadnjega se ne zna hoće li se ići“, kažu u Speranzi.

Komentara 3

DU
Deleted user
07:22 09.12.2013.

Tja, kaj se more. Hrvatska sirotinja mora ići na skijanje u Austriju i Italiju, pa čak i u Sloveniju, jer nije svima suđeno, kao mojoj malenkosti, da žive na brijegu s kojega se zimi, ako mi je do skijanja ili sanjkanja, mogu spuštati dvjestotinjak metara do podnožja i vraćati se pješice na vrh i tako nabijati kondiciju. Pritom mi kao gorivo uspješno mogu poslužiti suhi špek i gemišti. Hoćeš bolje?

NO
Nordik
08:32 09.12.2013.

Hrvati skijanje plaćaju karticama, što je se htjelo reći, da to nitko ne mora platiti. Ja godinama sve plaćam s karticama.

Avatar germanikus
germanikus
21:43 08.12.2013.

Slovenija poželjna destinacija........da ne umrem od smijeha!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije