Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA

Udruge i sindikati protiv zabrane financiranja referendumskih kampanja udrugama

sindikati
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.04.2015.
u 12:26

Dobivamo zakon koji regulira neke nelogičnosti, ali nam zabranjuje da koristimo ovaj moćan element, rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije

Sindikati i udruge civilnog društva kritizirale su danas prijedlog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kojim se udrugama, uz iznimku sindikata i udruge poslodavaca, zabranjuje financiranje referendumske kampanje.

- Čini se da se time želi suziti okvir udrugama da iniciraju referendumske kampanje i mislim da bi to bilo jako loše, osobito stoga što političkim strankama nije zabranjeno financiranje referenduma, sjetimo se koliko sredstava one dobivaju iz proračuna. Dakle, nema razloga da se posebno udruge diskriminiraju, niti je jasno zašto su izuzeti baš HUP i sindikati. Nema potrebe za ovakvo ograničavanje, svi mi želimo suradnju s vlašću, ne smatram da referendumi trebaju suprotni predstavničkim institucijama i Vladi, ali kad dobivamo ovakve prijedloge, čini se da vlast građane u referendumskoj kampanji vidi kao nešto što je usmjereno protiv njih. Potrebna nam je suradnja i razumna vlast koja će znati reagirati na poticaje iz građanskog društva – komentirao je predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek na konferenciji za novinare održanoj pred Hrvatskim saborom.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije podsjeća da su upravo udruge sudjelovale i dijelom financirale neke lokalne referendume, primjerice na referendumu o apartmanskom naselju na Srđu, nedavno referendum o Plominu C, te referendum o termoelektrani u Pločama.

- Jedan od glavnih elemenata zagovaranja nekih pozitivnih rješenja od udruga u posljednje su vrijeme referendumske kampanje, a onemogućavanjem udrugama da te kampanje financiraju, izmiče im se jedna od ključnih poluga za donošenje odluka. Dobivamo zakon koji regulira neke nelogičnosti, ali nam zabranjuje da koristimo ovaj moćan element. To je nešto protiv čega ćemo se boriti, ovo je prvo čitanje zakona i nadamo se da ćemo uspjeti - kaže Ivčić.

Željko Stipić iz Sindikata Preporod kaže da je sindikatima važno iskazati solidarnost s udrugama.

- Jako je važno iskazati solidarnost s onima koji su ugroženi zakonskim prijedlogom koji nije bezopasan, treba ga promatrati u kontekstu još dva zakonska prijedloga koja su se pojavila u posljednjoj godini mandata Milanovićeve Vlade. Kad nije uspio riješiti niti jedan važan problem u svom mandatu, Milanović se odlučio obračunati s neposrednom demokracijom. Krenuo je sa Zakonom o računovodstvu neprofitnih udruga gdje zapravo nas sindikate natjerao da se bavimo preračunavanjima i sve to pod krinkom nekakvog silnog lopovluka koji se u sindikatima događa. Nastavilo se s prvim čitanjem Zakona o referendumu, gdje bi praktično sindikati, odnosno udruge imali jedno papirnato pravo koje više nitko ne bi mogao konzumirati – tvrdi Stipić koji ovaj zakon vidi kao treći čin priče kojom se želi razdvojiti sindikate i udruge jer se, dodaje, "u dvjema akcijama pokazalo da je, kad se spoje sindikati i udruge, moguće podići narod i građane i od tih inače tihih, apatičnih građana zapravo dobiti nekakve aktiviste".

- Toga se boji i ova i svaka vlast i zato sada moramo solidarno djelovati. Bojim se demokracije koja će se svesti na jedno oko u glavi, demokracija funkcionira samo u svoja dva oblika, posrednoj i neposrednoj, i oni se ne isključuju, nego se trebaju nadopunjavati u zdravim demokratskim društvima. Ali, mi očito pripremamo teren za neko drugo društvo i mislim da u toj situaciji svi moramo stati zajedno i poručiti vrlo jasno Zoranu Milanoviću: škopljenje demokracije na način na koji ste vi to zamislili, u Hrvatskoj neće proći – poručio je Stipić.

Sindikalist Mijat Stanić podsjeća da su dvije referendumske inicijative, koje su potaknule udruge i sindikati, zapravo polučile uspjeh jer su zaustavljeni i proces outsourcinga i monetizacije. Ono što ih povezuje jest transparentnost trošenja sredstava, kaže on.

- Prvi put se dogodilo da su inicijativa protiv outsourcinga i Ne damo naše autoceste nakon akcije transparentno pokazali sve troškove, a dio sredstava je dolazio i iz udruga. No u tim sredstvima nije bilo ni Todorića, ni Tedeschija, nije bilo ni Ježića, svih onih koji danas dobro profitiraju od svojih akcija. Borit ćemo se da ne dođe još jedan rigidni zakon – zaključio je Stanić.

Komentara 3

PP
plavac plavi
13:26 27.04.2015.

Hahaha!Gong i Nenad Zakošek veliki demokrata! Treba se infiltrirati!! :)

KO
komšikanac
15:49 27.04.2015.

partija želi zakon kojim će onemogućiti referendume.... no da su mudri prihvatili bi sve što traže sindikati i udruge i tako smjestili HDZ-u koji će za 6 mjeseci doći na vlast. no problem partije je što oni misle da ćee vladati vječno jer njima je na vlasti tako fajn!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:39 27.04.2015.

Postoji drugi problem a to je da neke udruge poput Zelenih koče razvoj države a očito su dobro financirani. E sad kome je u interesu da se kod nas ne grade apartmani, elektrane i tvornice neznam ali očito ih netko iz inozemstva financira!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije