Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga U ime obitelji

'Nikada nećemo odustati od ljudskog života, predali smo suprijedlog. O referendumu nismo razgovarali'

u ime obitelji
Foto: Andrea Solar
1/8
27.10.2016.
u 10:00

Zakon o pobačaju iz 1978. ponovno je došao na dnevni red Ustavnog suda

Udruga U ime obitelji ispred zgrade Ustavnog suda obratila se javnosti. Rekli su da su predali suprijedlog ocjene ustavnosti Zakona o pobačaju. U Udruzi naglašavaju da je "pravo na pobačaj" projekcija individualnih želja u društveni poredak, što predstavlja krivo poimanje ljudskih prava i otvara opasno područje pretvaranja bilo kojih želja u individualne slobode i prava. Ističu da je i sam Europski sud za ljudska prava prihvatio u više presuda da život ima značenje javnog, a ne samo privatnog interesa.

Rasprave na pogrešnim temeljima

Marija Junković, članica pravnog tima U ime obitelji navodi da tzv. Zakon o pobačaju nije u skladu s Ustavom RH jer taj isti Ustav jasno propisuje da “svako ljudsko biće ima pravo na život”, a "ljudsko biće" obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka. Ne postoji pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koje je bilo sadržano u prijašnjem komunističkom Ustavu SFRJ i Ustavu SRH.

- Iz prakse Europskog suda za ljudska prava jasno proizlazi da se rasprave o pobačaju vode na potpuno pogrešnim temeljima te da „jedini ispravni odnos jest promatranje prava na život majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta. Stoga, isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu  pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta -  rekla je Junković.

Da se pobačaj ne može smatrati mjerom zdravstvene zaštite jer se njime ne postiže niti jedna od svrha zdravstvene zaštite navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem se istovremeno pacijentom smatra nerođeno dijete, dodala je Kristina Bakula, članica pravnog tima U ime obitelji, te zaključila: - kako ljudska prava proizlaze iz same prirode bića, a ne iz sposobnosti da se čovjek ponaša na određeni način ili ovisno o stupnju njegova razvoja, nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi -.  

– U ovu važnu društvenu temu smo se uključili da argumentacijom životnom i pravnom pospješimo i podupremo da Ustavni sud donese jednu dobru i pravičnu odluku – rekao je odvjetnik i čelnik Udruge Krešimir Planinić.

Slijedi javna rasprava

– Prijedlog je podnijet s ciljem da se nakon 25 godina i više da se razriješi to pitanje. Potom slijedi i javna rasprava i dakako da ćemo se uključiti u javnu raspravu. Mi ćemo se uključiti u nju. Naglasili smo ono najznačajnije –da je pravo na život je ljudsko pravo – rekao je Planinić. 

Na pitanje jesu li razmišljali o negativnim posljedicama zabrane pobačaja, Planinić je odgovorio: – O zabrani pobačaja mi nismo razmišljali, iako u tim trenucima razmišljate o svemu, ali ovdje smo prije svega za to da se donese ispravna odluka Ustavnog suda koja će dokinuti Zakon iz 1978.

Poručili su da je krajnji cilj prvo zaštititi život i drugo zaštititi  žene i njihovo zdravlje. Planinić je odgovorio i na pitanje što ako sud odbije njihov zahtjev.

– Mi nikada nećemo odustati od ljudskog života, ali ovdje je bitno je li takav Zakon doista održiv na ovakav način kada Ustav kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život. Vjerujem da će vrlo brzo doći vrijeme kada ćemo raspravljati kako to urediti i koji je to najbolji način – poručili su iz Udruge U ime obitelji.

Na pitanje jesu li spremni na referendum, rekao je: – Ne znam, dodajući da o tome nikada s nikim nisu razgovarali. Kažu da očekuju da će otpora sigurno biti tijekom rasprave,  ali da je to važno životno pitanje.

– U sadašnjem zakonu nemate pravo na informiranost žena i psihološku pomoć po tom pitanju – dodao je Planinić. 

Nagađalo se da bi udruga mogla pokrenuti novi referendum kako bi volja građana odlučila o zakonu. Međutim, čelnica udruge Željka Markić te je navode opovrgnula.

Podsjetimo, nakon 25 godina mirovanja Zakon o pobačaju ponovno je došao na dnevni red Ustavnog suda. Premijer Andrej Plenković nedavno je kazao da HDZ ne podržava potpuno zabranu pobačaja, ali da ga žele zabraniti ako se obavlja radi odabira spola.

Kontroverzije u Europi

Početkom mjeseca tisuće Poljakinja izašlo je na ulice gradova i prosvjedovalo protiv prijedloga zakona o potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj. Naime, novi prijedlog dopuštao bi pobačaj samo ako je život majke ugrožen. Za one žene koje bi obavile pobačaj uslijedila bi kazna zatvora od pet godina. Kontroverzije su tako ponovno podignute.

Nedavno je Inicijativa 40 dana za život molila ispred bolnica u različitim hrvatskim gradovima. Tada su na društvenoj mreži najavili da će se okupiti pred vukovarskom bolnicom jer žena dolazi na pobačaj. Slučaj je pokrenuo lavinu kritiku zbog kršenja privatnosti žene.

>> Ustavni sud održao prvi radni sastanak u vezi sa zakonom o pobačaju

Komentara 46

DO
doby43
12:19 27.10.2016.

Svi ovdje zaboravljaju treću stranu tj oca. Što ako otac želi da se rodi dijete i brine o njemu? Po zakonu uopće nema pravo izbora on. Trebalo bi se to propisat.

RI
Ringo
10:24 27.10.2016.

Svakom novorođenom djetetu 2000 eura plus 1000 kn mjesečno dok ne završi školovanje. Bez obzira na imovinsko stanje roditelja. Nagrađivanje je pravi put i na taj način smanjiti broj abortusa.

DU
Deleted user
11:32 27.10.2016.

Ima u Hrvatskoj i onih koji misle da bi nam se trebalo legalizirati pravo na smrt. S ljudima vrste Planinić o tome se nikad u Hrvatskoj neće razgovartai.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije