Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Kreda:

'Guverneru, zašto ne koristite zakonske ovlasti u cilju zaštite potrošača kao što ih koristite za zaštitu banaka?'

01.06.2015., Zagreb - U hotelu Westin odrzana je Konferencija udruge Hrvatskih izvoznika. Boris Vujčić.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
26.11.2015.
u 09:09

Udruga kreditnih dužnika Kreda poslala je otvoreno pismo guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću u kojem su mu spočitnuli da ne koristi dovoljno zakonske ovlasti koje HNB ima

Udruga kreditnih dužnika Kreda poslala je otvoreno pismo guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću u kojem su mu spočitnuli da ne koristi dovoljno zakonske ovlasti koje HNB ima.

– Kako vam se uopće moglo dogoditi da prilikom takvog detaljnog proučavanja zakonskih odredbi ignorirate nekoliko članaka Zakona o kreditnim institucijama, kojima su vam dane zakonske ovlasti u cilju zaštite potrošača? I to upravo u ovom razdoblju, kada je evidentno da te iste banke manipuliraju visinom kamatnih stopa koje su primjenjivale na plasirane eurske kredite, prikazujući ih u mnogim slučajevima znatno višima no što su stvarno bile u razdoblju od 2003. godine do danas? – upitali su guvernera Vujčića.

Naveli su kako prema članku 309. stavku 2. Zakona o kreditnim institucijama Hrvatska narodna banka može od kreditnih institucija zatražiti dostavu dodatnih podataka, izvještaja i drugih akata koje ocijeni potrebnim za provedbu zaštite potrošača. Prema članku 311. istog Zakona Hrvatska narodna banka može rješenjem kreditnoj instituciji odrediti mjere i rokove za njihovo ispunjenje radi osiguravanja zaštite potrošača u skladu s odredbama ovoga Zakona, Zakona o potrošačkom kreditiranju i drugih srodnih propisa. U slučaju da banke ne dostave podatke koje je HNB od njih zatražio, Zakon je predvidio kaznu za takvo ponašanje.

– Ne tražimo nikakvo odavanje poslovne tajne, kako ste se očitovali u svojem odgovoru na traženje podataka o kretanju tih kamatnih stopa niti inzistiramo na pojedinačnim ugovorima ili osobnim podacima o klijentima kojima su odobravani eurski krediti. Tražimo samo da banke poštuju odredbe zakona, prema kojima nam trebaju omogućiti pristup povijesnom pregledu, a ne kreirati nove vlastite dokumente, s proizvoljnim podacima o previsokim kamatnim stopama. Kako uopće možete proglasiti nešto službenom tajnom, što je svojedobno bilo javno i dugotrajno dostupno na mrežnim stranicama svake od banaka? – navode u Udruzi Kreda.

Ističu kako banke krše i odredbe zakona koje se odnose na kalkulator, a koji bi trebao služiti za potrebe provjere izračuna konverzije unosom parametara o kreditu.

– Na mrežnoj stranici banaka nalaze se razni kalkulatori, ali ne i ovaj propisan zakonom. U mišljenjima ovlaštenih revizora stoji da im je navedeni kalkulator bio dostupan te da su na njemu ponavljali izračune kako bi provjerili ulazne podatke i parametre kredita te tako potvrdili ispravnost njihovog uvrštavanja u kalkulator. Zašto je onda takva mogućnost uskraćena dužnicima? Za kršenje ovih odredbi, bankama su zapriječene kazne od 80.000-200.000 kn za pravnu i 10.000-50.000 kn za odgovornu osobu. Guverneru, hoćete li iskoristiti svoje zakonske ovlasti u cilju zaštite potrošača i kazniti ih, odnosno pokrenuti postupak pred nadležnim sudom? – pitaju se u Udruzi Kreda.

>> KREDA: Uz pomoć HNB-a banke opet varaju dužnike

Ključne riječi

Komentara 6

R0
R00kie
09:51 26.11.2015.

ova udruga je naporna do bola...ajmo svi osnovat udrugu i trazit da nam porezni obveznici daju lovu radi nasih krivih poteza

RM
rmd3
13:04 26.11.2015.

Ovakav ološ koji radi protiv naroda treba po kratkom postupku smijenit.

BA
bartolkai
13:11 26.11.2015.

Ko je jamio jamio. Vujčić je tu da održi status quo. Iako bi bilo bolje da se ode malo razjačat na sprave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije