Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed pred HNB-om

Udruga Franak traži ostavku guvernera: Vujčić se ponaša neetično, cijepljen je od emocija

franak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/8
16.09.2015.
u 09:24

Govore nam da razgovaramo i sa SDP-om i sa HDZ-om. Da, mi razgovaramo sa svima. Htjeli smo i s Vujčićem, ali nema odaziva, poručuju iz udruge

Oko 200 članova udruge Franak prosvjeduje ispred Hrvatske narodne banke te traže ostavku guvernera Borisa Vujčića zbog, kako kažu, ''zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastrašivanja javnosti, plasiranja lažnih podataka'' .

– Vujčić se ponaša neetično i nemoralno. Pokazao je da ga nije briga za građane. Ovo je crveni karton za HNB koji ništa do sada nije napravio. Vujčić je cijepljen od emocija i poziva se na socijalne modele i to tako da mi moramo vratiti stanove, što nam je neprihvatljivo. Neprihvatljiv nam je prijedlog Vujčića koji je izašao u Večernjem listu o tome da se problem riješi spuštanjem kamate na jedan posto uz ostanak kredita u švicarcima. Podržavamo Vladu i Sabor u pokušaju da nam pomogne riješiti problem, a nezadovoljni smo što nisu obuhvaćeni svi krediti. Pozivamo sve političare da amandmanom obuhvate i 60.000 otplaćenih kredita, mahom autokredita na sedam godina otplate. Sutra i prekosutra smo u Saboru i švicarac se može riješiti u rukavicama na dobrobit svih – kazao je Krešimir Bajamić, koordinator udruge Franak.

Na pitanje je li ovo prosvjed podrške Vladi i Saboru, Bajamić je rekao: ''U biti, da''.

– Tko god riješi ovaj problem, nema veze je li to HDZ ili SDP, ima našu podršku, ali mi nismo politička stranka, to nije niti će ikada biti u našem statutu. Vidjet ćemo u Saboru tko je protiv, a ne znam tko bi se usudio ići protiv naroda – kazao je Bajamić.

Bajamić je ponovio kako HNB nije ni Hrvatski ni narodni.

– Ja sam siguran da gospodin Vujčić sada sluša tu iza vrata. Pozivamo ga da dođe k nama jer mi smo samo normalni ljudi s problemima. Zašto smo tu? Upravo zato što želimo reći guverneru da je dosta, da ode sam i dâ ostavku i da umjesto njega dođe netko tko nije operiran od emocija. Imao je model sve zaustaviti i nije zaustavio – kazao je Bajamić i rekao da daju podršku Vladi i Saboru i da je to zeleni karton za zakon.

– Govore nam da razgovaramo i sa SDP-om i sa HDZ-om. Da, mi razgovaramo sa svima. Htjeli smo i s Vujčićem, ali nema odaziva. Jučer smo po deveti put imali priliku čuti gospodina Bohačeka koji je rekao da smo samo tri posto više preplatili nego ostali. Matematika mu je nula bodova, poručio je. Članovima je uputio poruku da lobiraju kod političkih stranaka jer amandmanima mogu riješiti sve kredite, uključujući i otplaćene i konvertirane.

– Kad sam slušao gospodina Bohačeka, toliko mi ga je bilo žao: iznio je puno problema koji se tiču banaka da ne zarađuju na švicarcima kao na eurima. U čemu je onda problem? Predlažem da nakon ovoga svega organiziramo jedan fond da podupre banke. Ipak će one izgubiti osam milijardi kuna, ironično je ustvrdio Bajamić.

– Crveni karton dižemo za sve banke. Ne znam samo kako gospodin Vujčić i svi bankari i gospodin Bohaček mogu spavati po noći. Ja ne mogu jer me rate ubijaju. Bohaček je rekao da dužnici u švicarcu nisu ugroženi niti su ikad bili. Kako ga nije sram. Toliko puta smo željeli s njima sjesti i pregovarati, ali oni su to odbijali. I dalje želimo kune budući da ne znamo što će biti s eurom. To je veliki rizik, pregovaramo s nekoliko manjih banaka koje mogu izdržati da to konvertira jer nitko u dućanima ne plaća u eurima, a najmanje u francima. Bankari su dokazali da nisu ništa drugo nego špekulanti.

Nakon njegova obraćanja prosvjednicima, predstavnik udruge Franak Božo Ivošević ponovio je argumente udruge Franak kojima su se na konferenciji za novinare u ponedjeljak referirali na pismo upozorenja guvernera Vujčića ministru Lalovcu.

– Ovim zakonom napokon će se ukinuti dužničko ropstvo u Republici Hrvatskoj. Banke nemaju pravo obvezati nas da ih u budućnosti ne možemo tužiti. Tražimo da kamata konverzije u eure bude maksimalno jedan posto veća od ugovorene za švicarce. Ovaj prijedlog napravili smo upravo na osnovi HNB-ove analize koja je pokazala da su kamate na eure bile od 1 do 1,2 posto veće od kamata na švicarce. Također, tražimo i konverziju na dan potpisivanja ugovora po srednjem tečaju HNB-a, a nikako po nekim prodajnim tečajevima banaka – kazao je Ivošević.

Nakon toga, na skupu su se oglasili neki od prosvjednika sa svojim pričama.

Saša Pejčinović iz Požege podigao je dva kredita u švicarcima, za stan i automobil. Uredno ih je otplaćivao dok se nije teško razbolio od zloćudnog karcinoma mozga.

– Istog trena banka mi je poslala cijeli kredit na naplatu i sad čekam deložaciju, a automobil im ne dam, branit ću ga životom jer sam invalid i treba mi. I taj mi je kredit banka otkazala. Rekao je da će tužiti Sber banku i tražiti naknadu za svaku svoju patnju. To je moja priča, ali nisam jedini, ima nas puno – kazao je Pejčinović.

Povjerenik za krapinsko-zagorsku županiju i bivši branitelj Mario Petruša također otplaćuje dva kredita u švicarcima.

– Sramim se što sam uzeo kredit u švicarcima, ali ne sramim se boriti protiv nepravde. Autokredit otplatio sam vraćanjem banci. Kredit za adaptaciju stana starog više od četrdeset godina više ne mogu plaćati. Borio sam se za Hrvatsku i nije mi žao, a sada ta Hrvatska želi deložirati mene i moju obitelji iz toga stana. Nemam PTSP jer sam jači od drugih, ali PTSP bi svi mogli dobiti od ovih koji nas žele prevariti.

>> HNB: Trošak konverzije kredita u švicarcima - oko 8 milijardi kuna

Komentara 57

KA
kantajz
08:34 16.09.2015.

Vujčić će dati ostavku čim srbija prizna kosovo.HNB je država u državi i njih zanima novac a ne socijalni aspekt.volio bih i jednog ekonomista da mi objasni kako konvertiranje kredita može ugroziti devizne rezerve Hrvatske kad hnb ne sudjeluje u ovome.ispada da je i hnb strana banka.Vujčić je sramota za Hrvatsku.

DU
Deleted user
09:47 16.09.2015.

Pozdrav mikrogrizzlyu i svim zaposlenicima banaka koji pišu na ovoj temi. Kao i obočno, uvjeravaju nas da su franak dužnici u biti skriveni bogataši koji su godinama cicali i pljačkali jadne, socijalno osjetljive banke. Istina? Evo prave istine: Strane bankee u Hrvatskoj s "Domacim imenima" su od 2009.-2014. na ime tečajnih razlika i povećane kamate ostvarile ekstra profit u iznosu od 15-tak MILIJARDI kuna i sve su to lijepo poslale svojim vlasnicima u inozemstvo. U to vrijeme je menadzment tih istih banaka ostvario cca MILIJARDU kuna bonusa, što u kešu, što u dionicama. Joooj jadne siromašne banke i bogati dužnici. Banke=teroristi modernog doba PS Koliko se menadzera ubilo u zadnjih 7 godina jer nisu mogli podnijeti surovu stvarnost? Hmm...

Avatar niwrad
niwrad
10:27 16.09.2015.

Zašto se ovdje dijele vulgarne etikete ljudima koji brane poziciju banaka? U slobodnom društvu svatko ima pravo braniti koju god interesnu poziciju. No, ovdje u suštini nije riječ o obrani banaka nego o pravnoj neosnovanosti poteza Vlade koji će se prebaciti na leđa građana. A građani ne izdvajaju u zajedničku kasu da bi financirali promašene špekulativne aranžmane drugih građana nego da bi imali bolnice, škole, ceste, sudove, policiju, ... i druga javna dobra koja su na korist svim građanima. Ovo što se radi je pljačka javnog novca za privatne potrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije