Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED NA MARKOVu TRGU

'Sramotno je da bankar prijeti ministru financija gubitkom posla'

Udruga Franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
03.07.2015.
u 11:16

Ministar financija Boris Lalovac već se pola godine vrti u krug i neuvjerljivo podržava dužnike u švicarskim francima, poručuju iz udruge

Udruga Franak danas prosvjeduje na Markovu trgu zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine. Prosvjednici su zazivali saborske zastupnike dovikujući im "lopovi, lopovi" i "javi se". Predsjednik Sabora Josip Leko rekao im je da ne može tako razgovarati pa je u svoj ured primio troje službenih predstavnika udruge: Katarinu Lucić, Ivana Kontreca i Branka Ivoševića.

Katarina Lucić prenijela je da je Leko rekao da su zaključci doneseni na tematskoj sjednici saborskog Odbora za financije, koji uključuju i odluku o povratu preplaćenih kamata sukladno presudi, krenuli u saborsku proceduru i da neće ostati samo na napisanom nego da će uskoro biti i nešto konkretno od toga. K. Lucić je rekla da je Leko pohvalio prijavu koju je Udruga Franak nakon presude Vrhovnog suda podnijela protiv države Europskoj komisiji zbog kršenja europskog pravosuđa.

Među dužnicima s oduševljenjem je dočekan prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača za koji je jučer nezavisni zastupnik Josip Kregar prikupio 15 potpisa da bi krenuo u proceduru. Tim je izmjenama regulirana, osim povrata preplaćenih kamata, i moguća zastara u kolektivnim postupcima potrošača. Kregar je tražio da zastara može nastupiti najranije šest mjeseci nakon pravomoćne presude u kolektivnom postupku i da u slučaju da dužnici nisu zadovoljni iznosom preplaćenih kamata koji ponudi banka teret dokaza i vještaka ide na banku. Želi definirati i da je relevantna kamata u postupku početna ugovorena kamata ili prosječna na taj dan ako je povoljnija za dužnika. U slučaju kršenja ovih normi za banke bi bile propisane visoke novčane sankcije. Usto banke ne bi smjele otkazati ugovor o kreditu ako je dužnik sudskim putem tražio preplaćene kamate.

Ivan Kontrec rekao je da je sramotno da bankar prijeti ministru financija gubitkom posla u zemlji koja ima vojsku nezaposlenih.

Članovi udruge skupljali su potpise da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje će utvrditi tijek novca kroz banke, koliko su se banke zadužile u francima i gube li na rastu tečaja franka. Traže da se do zadnje sjednice Sabora donese odluka kojom će banke postupiti po presudi Vrhovnog suda o povratu preplaćenih kamata. Zamolbe za peticiju predali su klubovima zastupnika stranaka. Rekli su da su im obećali potpisati u HDZ-u, HDSSB-u, da su u SDP-u rekli da će pitati svoje zastupnike, a u međuvremenu su im ispred Sabora potpisali Dragutin Lesar, Goran Marić iz HDZ-a i Jadranka Kosor.

– Posebno nezadovoljstvo iskazuju prema državnim institucijama koje bi, kažu, trebale štititi interes građana, a ne  moćnika: Ministar financija Boris Lalovac se već pola godine vrti u krug i neuvjerljivo podržava dužnike u švicarskim francima, a nedavno je i izjavio kako neće imati milosti  za bankare. Čije interese Lalovac zapravo štiti? – zanima predstavnike Udruge Franak koji su ogorčeni nakon što su saznali za hitan i tajni dogovor između ministarstva financija i bankara o izmjenama zakona.

>> Krediti i PTSP: Stručnjaci su za Udrugu Franak analizirali 'nuspojave' života u dugu

Komentara 52

DJ
djurex
09:49 03.07.2015.

vijest dolazi s krajnjeg sjevera Europe, islandski Vrhovni sud je proglasio krivima četiri vodeća bankara koji su 2008. godine ovu malenu zemlju odveli u bankrot. Island je još jednom pokazao kako bi svi mi mogli nešto naučiti od ove države. Vrhovni sud Islanda je 12.02.2015. odbacio žalbe optuženika na njihovu presudu te ih je poslao na odsluživanje zatvorske kazne. Iako su u očima Islanđana mnogi bankari bili prozivani za njihovo nedavno dužničko i kreditno ropstvo, četiri vodeća menadžera banke Kaupthing su svojim burzovnim manipulacijama, bezobzirnim mešetarenjem i financijskim prevarama osigurali potpuni bankrot Islanda zbog kojeg su Islanđani s ekonomskog „krova“ Europe postali država s grčkim sindromom.

DR
drugPlenky
11:12 03.07.2015.

Gdje si Milanoviću, u mišjoj rupici čekaš krajnji rok za izbore

DG
damir.geo
11:49 03.07.2015.

Kako mu to prijeti gubitkom posla? Vecu glupost nisam dugo cuo. Nisam primjetio da je itko komentirao pravu bit te "prijetnje". Prka mu je zaprijetio da nakon odlaska iz vlade nece dobiti mjesto u upravi neke banke po starom obicaju uhljebljavanja politicara koji su zaduzili bankare. To nema veze s prijetnjom, ali pokazuje spregu politike i biznisa. Politicar placu za usluge prima tek kad nije vise na vlasti i to uhljebljivanjem sebe i rodbine/prijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije