Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'neozbiljni hnb'

Franak napušta radnu skupinu, traže Vujčićevu ostavku i kreću u masovne prosvjede

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
31.03.2015.
u 11:28

Prvi je prosvjed najavljen za 25. travnja – ne ispune li nadležni njihovih pet zahtjeva

Napuštamo radnu skupinu zbog neozbiljnosti njezinih sudionika; HNB nije dostavio podatke koje smo tražili, Ministarstvo financija odugovlači pregovore, a nema ni međusobne komunikacije između ministarstva. U medijima se objavljuju paralelni modeli rješavanja problema kredita u švicarcima, pa izlazi prijedlog ministra Marasa o kojem se nikad nije razgovaralo na radnoj skupini. Ključna pregovaračica iz Ministarstva financija napušta radno mjesto i odlazi raditi u Svjetsku banku, što je dokaz da nije radila u interesu građana, nego u interesu banaka – poručio je na konferenciji za tisak Udruge Franak njihov predstavnik Ivan Kontrec te dodao da je daleko najneozbiljniji HNB koji, ne samo da nije dao podatke, nego je na sastanke slao zapisničarke koje su govorile da nemaju mandat o bilo čemu reći svoje mišljenje.

Za guvernera Vujčića, koji podsjeća da je govorio nešto o kreditima u francima, kaže da njegov mandat nije bio da kaže, nego da zabrani toksične kredite.

– Ovim putem tražimo njegovu ostavku! Idemo u masovne prosvjede, inače se neće ništa promijeniti. Pozivamo članstvo na izradu transparenata i plaćanje članarine da pomognu u organiziranju prosvjeda koje ćemo sami financirati – najavio je Kontrec te napomenuo da bi DORH trebao istražiti zlouporabu položaja u HNB-u koji je trebao štititi imovinske interese dužnika.

Prvi je prosvjed najavljen za 25. travnja, ne ispune li nadležni njihovih pet zahtjeva, među kojima je najbitniji konverzija kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u kune. Za tu se opciju masovno izjasnilo i njihovo članstvo u anketi koju su proveli, premda su prethodno iskazali i načelnu spremnost na razgovore o konverziji u eure po razumnim uvjetima.

Niko Delić, broker i financijski savjetnik Udruge Franak, pojasnio je kako je svrha pitanja upućenih HNB-u bila dobiti odgovor na pitanje otkud supervizoru tvrdnja o devet milijardi eura, koliko bi se navodno smanjile devizne rezerve ukidanjem valutne klauzule na euro i švicarski franak. Dobili su, kaže, samo općenite odgovore u kojima se HNB poziva na već ranije iznesena mišljenja.

Tvrdnja o devet milijardi eura smanjenja deviznih rezervi nakon čega bi preostale samo tri milijarde služi da se plaše građani. To se može vrlo jednostavno riješiti da se, nakon konverzije u kune, umjesto kupnje deviza kupe državne obveznice Republike Hrvatske i novac odmah stavi kao depozit u banke, čime neće rasti neto zaduženje države. U suprotnom, to je kao da HNB predlaže da u požaru skočite s balkona, umjesto da uzmete aparat i gasite požar – slikovito se izrazio Delić.

Profesor Ivan Lovrinović koji je na konferenciji sudjelovao u svojstvu predsjednika udruge Promijenimo Hrvatsku i savjetnika Udruge Franak, podsjetio je da se Ustavni sud već nekoliko godina ne očituje o zahtjevu za ocjenom ustavnosti valutne klauzule, a Vrhovni sud godinu dana o presudi Visokog trgovačkog suda u slučaju franak.

– Pitaju li se kako dužnici, mahom mlade obitelji, mogu podnositi tu šutnju? Vlada je zamrznula tečaj, što je politički prilično mudro, jer mogu čekati do izbora, a ako ih dobiju, ponovo pregovarati, ako ne, mogu prebaciti vrući krumpir drugoj vladi – otvoren je Lovrinović.

Smatra i da su banke iznosile prijedloge bez stvarne namjere rješavanja problema te tim prijedlozima zbunjivale javnost i plašile da će dio tereta nositi porezni obveznici koji s tim nemaju ništa.

– Nagodba nije posao s jednostranom koristi, takve nagodbe ne postoje. HNB se proglašava nenadležnim kao i za druge monetarne probleme, a poznato je već dulje vrijeme da su država u državi. Međutim, njihova je odgovornost presudna. Franak je iscrpio sve demokratske i mirne metode. Strukture su otuđene, ne razumiju kako je čovjeku kojem su obveze povećane za 65 posto, a čini se da ih to nije ni briga – kaže profesor te upozorava da su ove druge metode koje su najavljene potencijalno destabilizirajuće i mogu biti opasne za financijski sustav.

Odgovornost za njih, kaže, nose banke i HNB, a klijenti su očajni. Smatra da je rješenje vratiti se presudi suca Dobronića kao okosnici pregovora.

– Politička volja očitovala se u Austriji, na Islandu, u Mađarskoj. Ne možete očekivati rješavanje problema od vlade koja se i danas zadužuje kod banaka uz valutnu klauzulu. Vlada sama ruši monetarni suverenitet Republike Hrvatske i širi nepovjerenje u kunu, nevjerodostojna je u uvjeravanju da će riješiti problem – zaključio je Lovrinović.

Istaknuo je da oni ne traže poništavanje valutne klauzule; ona treba ostati u Zakonu o obveznim odnosima i koristiti se u adekvatnim okolnostima, kao što su međunarodne transakcije. 

>> Kolinda Grabar Kitarović sastala se s predstavnicima Udruge Franak

>> Dužnici u francima upalili 1000 lampiona ispred HNB-a

Komentara 141

DU
Deleted user
11:03 31.03.2015.

Do 2010. godine su dužnici s kreditima u CHF paritetu bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji od onih s kn ili kreditima s euro klauzulom - sada, kad se ratna sreća preokrenula stjecajem globalnih monetarnih silnica, svi su krivi ... Redom HNB, guverneri, lihvarske banke itd. itd. Zašto do 2010. nije bilo ni zuc o tome da je devizna klauzula protuzakonita i protuustavna nego su još dijelili lekcije svisoka onima koji su se zadužili u kn i eurima!? Ne smije se ništa napisati što ne ide niz dlaku dužnicima u CHF jer je tu mnogo elite, uključujući i medijsku elitu, pa i samog min. financija Lalovca (koji ima 135 000 CHF kredita osobno). Zašto bi porezni obveznici morali podmetati pleća pod njihovu privatnu financ. avanturistiku i zašto bi sada, nakon što su godinama bili slijedom tih istih ugovora u povoljnijoj poziciji, trebali se konvertirati ti krediti u kn kredite - dakle onih koje su prezirno tada sagledavali kao "luzerčine"!?

Avatar petrolio
petrolio
11:16 31.03.2015.

a koga briga za mene i moje kredite?!? imam 3 kredita u EUR-ima, sam ih plaćam i odričem se od mnogo toga kao i moja obitelj!! zašto bi država tj.svi mi trebali biti uključeni u spašavanje dužnika u CHF!?!? izvolite onda preuzeti i moja 3 kredita i neka oni budu vaš problem !!!!!!!!!!

DU
Deleted user
11:14 31.03.2015.

Hoće li vam se pridružiti i Iva Majoli? Žena tuži Hypo banku koja želi naplatu kredita od 1,2 miliona švicaraca jer joj želi uzeti stan od 200 kvadrata na Jelačić placu(njime je garantirala kredit) , a to joj je jedinii dom, njoj i djetetu. Koliko vas takvih ima u udruzi Franak koji imaju 200 kvadarata za dvije osobe, na glavnom trgu, i misle da bi građani trebali platiti vašu pohlepu? Prodajte imovine, odite u podstanare.... prekinite nad daviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije