Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podigli kredit u švicarcima

'Danas ne mogu dočekati da im kći završi studij i sreću potraži van Hrvatske'

prosvjed HNB
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
25.04.2015.
u 20:43

Među brojnim prosvjednicima bili su i Zagrepčanin Miroslav Kezerić (47) i njegova supruga Ankica koji su podigli 100 tisuća eura u CHF da bi sagradili kuću u kojoj žive

Bez obzira na to je li se na prosvjedu koji je organizirala Udruga Franak u Zagrebu skupilo pet, deset ili 20 tisuća sudionika, a procjene su rastezljive i neprecizne, to je uistinu bilo jedno od najvećih okupljanja nezadovoljnih hrvatskih građana u posljednjem desetljeću. Proizašao iz problema između banaka i korisnika kredita, prosvjed je kulminirao ispred dviju institucija koje dužnici smatraju odgovornima za nerješavanje problema: HNB-a – čijeg guvernera žele smijeniti i gdje su vikali “Lopovi, lopovi!”, “Ostavka!” – te Vlade koja, kažu, omogućava nezakonito poslovanje banaka.

Demokrati, a ne anarhisti

– Nezadovoljni smo radom državnih institucija i nismo nikakvi anarhisti, nego demokrati, jer potičemo rad državnih institucija. Za ovo najviše okrivljujemo HNB. Sada ponovno upozoravaju da će rate kredita rasti, ali njihovo nije da upozoravaju, nego da nešto učine. Ponavljamo zahtjev za guvernerovu ostavku, a ništa bolje nisu niti sve vlade i sabori koji su vodili Hrvatsku. Potiče se bogaćenje dva do tri posto stanovnika dok širi sloj osiromašuje. Slušali smo izjave ministra Lalovca, on lijepo priča, kao da je član Udruge Franak, no mi ne želimo priče, nego da nešto napravi – poručio je okupljenima Ivan Kontrec, predstavnik Udruge Franak.

Ponovio je da zahtijevaju konverziju kredita u kune po tečaju na dan ugovaranja. Sličnu retoriku imali su i predstavnici sindikata Krešimir Sever, Ozren Matijašević, Željko Stipić i Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-ova Život. Razne su udruge podržale prosvjed: Blokirani, Živi zid, branitelji koje je predvodio Đuro Glogoški, članovi Bad Blue Boysa, predstavnici udruga „švicaraca“ iz susjednih država, no osim uobičajenih protesta protiv lošeg vođenja države ove i prethodnih vlada, nije bilo dodatnog politiziranja.

Na skupu se čulo da je podbacila podrška Zagrepčana.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Plaćat će i unuci

– Svi zakonski i podzakonski regulatorni mehanizmi Vladi stoje na raspolaganju da zaustavi ovu pljačku. Premijeru i Vladi postavljamo pitanje: čija ste vi Vlada? Vlada hrvatskog naroda ili Vlada koju su postavili i rad joj nadziru bankari – zapitao je predstavnik Franka Božo Ivošević na Markovu trgu, ispred zgrade Vlade i oko 1500 okupljenih prosvjednika koliko ih ta lokacija smije primiti. Nitko se od predstavnika Vlade, Sabora i HNB-a tijekom skupa nije pojavio, no zanimljivo je i da su s prosvjeda izostali mnogi od dosadašnjih istaknutih članova vodstva Franka. Jasno se moglo osjetiti da se iza kritične mase građanskog aktivizma kriju tisuće priča očajnika koji uistinu više – ne znaju kako dalje.

Miroslav Kezerić, 47-godišnji Zagrepčanin i njegova supruga Ankica podigli su 100 tisuća eura u CHF da bi sagradili kuću u kojoj žive. Danas ne mogu dočekati da im kći završi studij matematike na PMF-u i u nekoj drugoj zemlji potraži bolje sutra. Da joj djeca završe fakultet čeka i Zadranka Vesna Sabolić, inače saborska zastupnica Narodne stranke – reformista koju smo slučajno primijetili u gomili. I njezina je rata sa 4000 skočila na 7000 kuna, a iako ima saborsku plaću, sa suprugom u mirovini i dva studenta – čak je i njoj neizdrživo.

– Ako žele zadržati stan, vjerujem da će i unuci otplaćivati kredit. S ovom ratom mogli smo živjeti u unajmljenom penthouseu, a ne u stanu od 57 kvadrata. Dalje jednostavno više ne možemo – kaže ova sociologinja koju je, iako se odlučila na eurski kredit, banka zvala s „boljom ponudom“ u, kako su rekli – najsigurnijoj valuti na svijetu.

>> Vlada i Franak uvlače banke u politički ring zbog kampanje

Ključne riječi

Komentara 107

UF
ufrm
21:02 25.04.2015.

A gdje ste bili do sad ? Krade se od 91 no to spominju samo oni koji ne vole hrvatsku :-D. Nazalost gospodo kasno je ....

Avatar Vrijeme
Vrijeme
20:56 25.04.2015.

A zasto ne prosvjeduju ispred onih koji su ih opljackali?

UK
uvik.kontra
21:07 25.04.2015.

Privatizacijska pljacka devedesetih je uzrok svih zala pa i odlazak mladih iz domovine! Dok se to ne rijesi nece biti ni drustvenog ni politickog prosperiteta! Gradjani Hrvatske nikada ne smiju zaboravit tko je i kada kriminalno privatizirao nasu imovinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije