Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori SDP-HSS

Uđe li HSS u lijevu koaliciju, Beljak će biti potpredsjednik Vlade

Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
30.06.2016.
u 18:55

Stranka s Iblerova trga HSS-u nudi i tri sigurna mandata do maksimalno pet, ali i vođenje Ministarstva poljoprivrede

Da su u SDP-u vrlo zainteresirani za suradnju s HSS-om i da ih uz HNS vide kao svog novog strateškog partnera na skorašnjim prijevremenim izborima, poznato je već neko vrijeme. I sam predsjednik SDP-a Zoran Milanović javno je više puta kazao da bi volio vidjeti HSS u svojoj koaliciji, a poznato je i kako su pregovori Milanovića i Kreše Beljaka, šefa HSS-a, na tu temu već i započeli.

Prije dva dana vodstvo HSS-a imenovalo je i svoj pregovarački tim kojemu je zadatak krenuti u pregovore s političkim strankama koje eventualno iskažu interes za suradnju s HSS-om na prijevremenim parlamentarnim izborima. Drugim riječima, HSS će pregovarati i s lijevima i desnima.

U SDP-u se time previše ne zamaraju. Drže da su HSS-u dali i više nego fer ponudu i sada čekaju njihovu odluku. Naime, stranka na Iblerovu trgu HSS-u za suradnju u koaliciji nudi sigurna tri do četiri mandata, možda i pet, ali i participiranje u Vladi.

U SDP-u se neslužbeno može čuti da bi HSS dobio jedno ministarstvo, vjerojatno ono poljoprivrede, a nije isključeno i da bi Krešo Beljak, predsjednik HSS-a mogao biti i potpredsjednik Vlade u budućoj Vladi.

– HSS-u nitko ne može dati koliko im daje SDP. Osim toga, kada god idu s SDP-om, ojačaju se i očuvaju – kaže naš izvor iz SDP-a.

Iako je konačni dogovor HSS-a i SDP-a blizu, zasad ga još koči ona desna, klerikalna struja u stranci predvođena HSS-ovom europarlamentarkom Marijanom Petir. No u SDP-u ni u tome ne vide veliki problem i nepremostivu prepreku i podsjećaju da je Marijana Petir svojevremeno bila i glasnogovornica izborne kampanje Stipe Mesića za predsjednika države, ali i sisačka dožupanica u vrijeme dok je županiju vodila, sada bivša SDP-ovka, Marina Lovrić Merzel. Osim toga, HSS je sa SDP-om do sada bio u koalicijama i na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini. Problem za dogovor o suradnji SDP-a i HSS-a je i HNS. U HSS-u drže da narodnjaci ne mogu imati zagarantiranih dvostruko više mandata od njih s obzirom da na “političkom tržištu” vrijede u najmanju ruku isto. Pristane li HSS na koaliciju s lijevim blokom, i “apetiti” HNS-a bit će jedna od tema razgovora.

Na prošlim izborima HNS je sa SDP-om dogovorio sedam sigurnih mjesta na listama, a došao je do još dva mandata preferencijalnim glasovima.

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
19:01 30.06.2016.

a što očekivati od takvog lika... jadna stranka na što je spala!... ni poštenog seljaka - ni vjere u Boga... ko pusićkina hrvatska!!! narodna!!! stranka... hahaha

77
777CRO
19:12 30.06.2016.

SDP - ko uistinu vidu tu partiju kao stranku hrvatskognaroda ... Kako su cetnici , udbasi , petokolonasi uspjeli da tiho okupiraju hrvatsku drzavu ???

BI
bijelocrveni
19:19 30.06.2016.

Da, hrvatski seljaci, konzervativni tradicionalisti, zajedno s onima što pljuju po istoj toj tradiciji i konzervatizmu. Baš me zanima kako će to završiti? Beljak je od početka ubačeni Milančetov čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije