Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LGBT PRAVA

Uđe li brak u Ustav, moći će se promijeniti samo novim referendumom

'21.05.2013., Zagreb - Unatoc brojim napadima na aktiviste i volontere nastavlja se prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi se gradjani mogli izjasniti jesu li za to da se u Ustav RH unese odbr
26.11.2013.
u 21:00

Istospolni partneri imaju samo dva prava, a i ta tek nakon raspada svoje zajednice

Željka Markić u ponedjeljak je na HTV-u u emisiji Fokus rekla da je novi referendum jedini način na koji će se moći promijeniti ustavna definicija o braku kao zajednici muškarca i žene bude li 1. prosinca usvojena na referendumu te da je to jedan od benefita zbog kojih je građanska akcija “U ime obitelji” i pokrenula referendumsku inicijativu.

Je li to tako, zadarski sudac Željko Rogić, koji se izuzeo iz sudjelovanja u povjerenstvu za nadzor referenduma jer ga smatra protuustavnim, nije znao odgovoriti. Stoga smo pitali predstojnicu Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanju Barić koja nam je odgovorila: – To nije izričito propisano, ali njezino tumačenje treba prihvatiti kao standardno ustavnopravno tumačenje prema kojem, ako vlast izvire iz naroda i narod nešto svojom odlukom izmijeni, onda to ne mogu izmijeniti posrednici tog naroda – zaključila je prof. Barić.

Ali Markić je netočno govorila o Zakonu o istospolnoj zajednici pa je prof. Barić poslala i reagiranje HTV-u.

– Taj zakon istospolnim partnerima, i to samo nakon što im veza traje tri godine, priznaje samo dva prava, a i ona praktično vrijede nakon raspada njihove zajednice. Riječ je o pravu na uzdržavanje i pravu na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine, dakle na diobu imovine. No ugovorom mogu i drugačije urediti svoje odnose. Dakle, potpuna je neistina, što je gđa. Markić rekla, da taj zakon “pruža sva građanska prava istospolnim partnerima” jer oni nemaju pravo nasljeđivanja, ne mogu se posjećivati u bolnicama, već to ovisi isključivo o volji bolničkog osoblja, ne mogu koristiti pogodnosti iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja, olakšice niti koje drugo pravo – ističe Barić.

Dodala je kako je neistina i da su istospolne zajednice pravno izjednačene s izvanbračnima, kao i da je jedina razlika između izvanbračnih i istospolnih zajednica ili bračnih i istospolnih u pravu na posvajanje djece jer na to nemaju pravo ni izvanbračni ni istospolni partneri – uzgredno je kazala Barić zaključujući kao najvažnije da prava istospolnih partnera nisu zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini.     

>>'Mnoge osobe koje su nas javno podržale bile su izložene napadima'

Komentara 62

Avatar tituš
tituš
21:35 26.11.2013.

Markić : ostali rezultat 7:0!!! I zato sam za gđu. Markić! Idemo sa i za uspješnim ljudima! Hrvati ostanimo budni, činimo veliku povijesnu stvar! Svi ZA!

BU
BubicaMala
21:21 26.11.2013.

Cak i da je pogrijesila u svojoj konstataciji, mene vise cudi da predsjednik suda nije znao odgovor na pitanje iz vlastite struke? Cak i ako nije sudac Ustavnog suda, toliko se trebao pripremiti za emisiju.

Avatar abakus
abakus
21:13 26.11.2013.

Gđa. Markić govorila je o zakonu o istospolnim partnerima koji je Vlada pripremila i donijet će vrlo brzo, a o njemu se već mjesecima govori u medijima i svi koji ih prate znaju o čemu je riječ. U tom zakonukonu istospolna zajednica (pod nazivom "životno partnerstvo") u potpunosti je izjednačena s bračnom zajednicom osim u pravu na posvajanje djece. Istospolna zajednica time se po pravima stavlja čak i ispred izvanbračne zajednice. Stoga je gđa. Barić ta koja nije u pravu, a gđa. Markić jako dobro zna o čemu govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije