Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školska disciplina

Učenici imali više od 30 milijuna opravdanih sati

učenici
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
23.03.2017.
u 06:55

Ako se podijeli ukupan broj neopravdanih izostanaka s nastave, svaki srednjoškolac markirao je s 5,42 školska sata

Učenici osnovnih i srednjih škola u školskoj 2015./2016. u cijeloj Hrvatskoj gotovo pa su se izjednačili u opravdanim izostancima s nastave. Tako su osnovnoškolci imali 15,059.630 sati opravdanih izostanka, dok se u statistiku srednjoškolaca bilježi 15,749.331 opravdanih sati izostanaka. Smanjenje je to u odnosu na prethodnu godinu, a odnosi se na oko pola milijuna hrvatskih učenika. Kada je o neopravdanim satima riječ, srednjoškolci prednjače pred mlađom generacijom, pa je u prošloj školskoj godini povećan broj neopravdanih u odnosu na godinu ranije. Učenici svih srednjih škola u Hrvatskoj imali su tako 904.708 neopravdanih sati, što znači da je svaki srednjoškolac markirao 5,42 sati nastave.

Izbjegli 16,654.133 sati

Uzmu li se ukupni izostanci srednjoškolaca, i oni opravdani i oni neopravdani, učenici od prvog do četvrtog razreda te školske godine izbjegli su sveukupno 16,654.133 sati školske nastave. Srednjoškolci se ne mogu pohvaliti ni manjkom izrečenih pedagoških mjera – naime, njih je 7731 više nego im je te školske godine izrečeno pohvala.

– U školskoj godini 2015./2016. zbog neprimjerenog ponašanja učenicima srednjih škola izrečeno je 28.653 pedagoških mjera, a onima koji postižu iznimne rezultate izrečeno je 20.922 pohvala i nagrada. Pedagoške mjere zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja u srednjoj školi su opomena, ukor, opomena pred isključenje i isključenje iz srednje škole – jasno je propisano u eMatici.

Tako je strogim ukorom kažnjeno 84 srednjoškolaca, a dvoje je srednjoškolaca preseljeno u druge škole. No niti jedan nije kažnjen isključenjem iz nastave s pravom polaganja razrednih ispita niti kaznom odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka, ali je zato 477 učenika potpuno isključeno iz škole. Za razliku od srednjoškolaca, među učenicima osnovnih škola veći je broj učenika koji su nagrađeni i pohvaljeni od učenika kojima su izrečene pedagoške mjere zbog neprimjerenog ponašanja. Tako je 88.058 osnovnoškolaca spomenute školske godine dobilo pisane, a 6807 učenika usmene pohvale. Nagrađenih je 6818 osnovnoškolaca. – Za ostvarene rezultate u učenju i sudjelovanje na natjecanjima ili izvannastavnim aktivnostima u šk. godini 2015./2016. pohvaljeno je i nagrađeno ukupno 102.105 učenika, što je 31,71 posto – kazali su iz Ministarstva obrazovanja.

Mlađim učenicima opomene

Što se pak tiče pedagoških mjera među učenicima osnovnih škola, većini je izrečena pisana opomena – nju ima 6541 učenik. Ukor je “zaradilo” 1870 učenika od prvog do osmog razreda, a strogi ukor određen je za ukupno 458 učenika osnovnih škola. No ono u čemu su osnovnoškolci znatno gori nego srednjoškolci je preseljenje iz jedne u drugu školu kao dio izrečenih pedagoških mjera. Tom je mjerom kažnjeno 16 učenika osnovnih škola.      

>> Tržište traži stručnjake iz STEM područja

>> Škola u kojoj učenici nemaju tople vode - punih 187 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije