Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb

U Zagrebu održana 1. međunarodna konferencija o seksualnom nasilju

konferencija
Foto: Nina Đurđević
1/5
23.10.2015.
u 20:08

Konferencija je održana u Hrvatskom saboru, u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, koji je ujedno prva i jedina organizacija u Hrvatskoj u sklopu koje djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja

U Zagrebu je danas prvi put u Hrvatskoj održana velika međunarodna konferencija na temu seksualnog nasilja: „Sustav javnih politika i podrške za žrtve seksualnog nasilja“.

Konferencija je održana u Hrvatskom saboru, u  organizaciji  Ženske sobe – Centra za seksualna prava, koji je ujedno prva i jedina organizacija u Hrvatskoj u sklopu koje djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja. Konferenciju su uvodnim govorima otvorile Helena Štimac Radin, Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH,  Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih.

– U Hrvatskoj je  17%  žena doživjelo silovanje ili pokušaj silovanja, što je brojka od oko 300.000. Čak  95 posto njih, seksualno nasilje nije prijavilo – iznijela je na konferenciji Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe statistike aktualnog istraživanja koje je provela Ženska soba, upućujući na perzistirajući problem neprijavljivanja seksualnog nasilja u našem društvu. Mamula je istaknula da na svako prijavljeno seksualno nasilje ostaje oko 15 neprijavljenih slučajeva, a razlozi neprijavljivanja su prvenstveno stigmatizacija žrtve, strah i sram koji je često povezan s činjenicom da mnoge trpe dugogodišnje seksualno zlostavljanje i silovanje od svojih partnera i članova obitelji, a iz čega proizlazi i nedostatak razumijevanja i podrške u bližoj okolini i, u konačnici, nepovjerenje u sustav i efikasnost procesuiranja nasilnika.

Maja Mamula naglasila je i da je Centar za žrtve seksualnog nasilja u okviru Ženske sobe i dalje jedini centar u Hrvatskoj koji pruža potporu žrtvama seksualnog nasilja, a da preporuka Vijeća Europe govori o nužnosti jednog takvog centra na svakih 200.000 žena.

O mračnim brojkama u Europi koje proizlaze iz istraživanja koje je provela Europska agencija za temeljna prava na konferenciji govorila je i Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih, naglasivši da je u zemljama EU-a u 2013. godini čak 13 milijuna žena doživjelo neki oblik nasilja, 3,7 milijuna seksualno nasilje, a jedna od 20 žena silovana je prije svoje 15 godine.

Na konferenciji je sudjelovala i Liz Kelly, ravnateljica Odjela za studije o nasilju nad djecom i ženama s Kraljevskog sveučilišta u Londonu.

– Žrtvama moramo vjerovati, ne stigmatizirati ih i poduzeti sve da počinitelji budu adekvatno kažnjeni – poručila je s današnje konferencije Kelly,  potvrđujući da je seksualno nasilje jedan od najčešćih oblika nasilja nad ženama koji je prisutan u državama EU.

Na konferenciji koja je trajala tijekom cijeloga dana, razgovaralo se o važnosti pružanja pomoći i podrške žrtvama koje su preživjele seksualno nasilje, o ulozi Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i o primjerima dobre prakse iz europskih zemalja u suzbijanju seksualnog nasilja.

Uz već istaknute izlagačice i izlagače, svoja su iskustva iz prakse rada sa žrtvama seksualnog nasilja i aktualne probleme s kojima se suočavaju podijelili i Catherine Le Magueresse (Francuska, Sveučilište Sorbonne), Lepa Mlađenović (Srbija, feministička aktivistkinja i konzultantica, Konsultacije za lezbijke), Biljana Branković (Srbija, neovisna istraživačica i konzultantica, članica GREVIO  skupine stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja), Marijana Senjak (Hrvatska, Inicijativa za Ženski sud – Feministički pristup pravdi), Hrvoje Đuran (Hrvatska, Ministarstvo unutarnjih poslova), Helenca Pirnat Dragičević (Hrvatska, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske), Lana Peto Kujundžić (Hrvatska, Županijski sud u Zagrebu), Goran Arbanas (Hrvatska, Klinika za psihijatriju Vrapče, Zavod za forenzičku psihijatriju) i Branka Žigante Živković (Hrvatska, Visoki prekršajni Republike Hrvatske, Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama). Moderatorica konferencije bila je Željka Jelavić (Zagreb, Centar za ženske studije).

Konferencija je organizirana u okviru projekta „Moj glas protiv nasilja“ (“My voice against violence“) koji financijski podržava Europska unija, u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS. Nositelj projekta je Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH u suradnji sa Ženskom sobom i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Suorganizator konferencije je Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.

Komentara 5

EU
eurobanana
21:11 23.10.2015.

U Hrvatskoj svaki dtugo dijete nije od ``vlastitog tate`` postar je previse donosio postu...........zasto se o tome silovanju ne prica.........................jadnice dizu same honorarno noge ,,a najsladje im je bez honorara..................sramota da su muskarci silovani zakonski od zena u 21 stoljecu....sramota

DJ
djurex
21:00 23.10.2015.

Koliko lazi na jednom mjestu..gadljivo.. po njima 32 posto zena je zlostavljano a samo ih je 17 posto amoglo hrabrosti da to prijavi..pricanje lazi i nebuloza .. Neka ta marioneta za ravnopravnoat spolova mi kaze zasto majke dobivaju skrbnistvo nad djecom u 99 posto slucajeva?? Kakva je to logika? Znaci od sto tata samo jedan valja a od sto mama samo jedna ne valja?? koje skup gluposti lazi i pokusaja manipulacije..

EU
eurobanana
20:41 23.10.2015.

Milojko trenutno provodi sexualno nasilje nad Hrvatima ...i tko mu sta moze ?...hebe nas gdje nas stigne ,,siluje nas masovno...koju obranu od toga nasilja i izivljavanja imamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije