Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki bum

U zagrebačkim srednjim školama 50 razreda za vjeronauk više nego lani

Valentina Mandarić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
01.10.2014.
u 20:00

Neki su ravnatelji tražili tri, a neki i osam sati vjeronauka više ove školske godine nego lani

U Zagrebu, točnije u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ove se godine dogodio pravi “vjeronaučni bum” – upisano je 50 vjeronaučnih razreda više nego lani! I to u srednjim školama, što je još veće iznenađenje jer gimnazijalci i srednjoškolci (za razliku od osnovnoškolaca) mogu birati između vjeronauka i etike, a u tome izboru uglavnom sami odlučuju, uz pristanak roditelja, dakako.

Nema točnih podataka

– Nemamo još točne podatke i brojke o tome koliko je točno vjeroučenika upisano više ove godine, ali procjenjujemo da se radi o više od 50 odjeljenja. Naime, toliko smo dobili upita više ove školske godine od ravnatelja srednjih škola – rekla nam je s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za školski vjeronauk, dodajući kako su neki ravnatelji tražili tri, a neki i osam sati vjeronauka više ove školske godine nego lani.

– Povećan je upis na vjeronauk i u osnovnoj školi, ali ovo možda iznenađuje u srednjim školama, premda mnogo govori o učenicima koji su u procesu traženja odgovora na životna pitanja pa u tome treba tražiti razloge. Naravno, treba vidjeti je li se ove godine ukupno upisalo više učenika u srednje škole – kaže s. Valentina Mandarić.

No, da je upisano i više učenika ukupno, mogli su birati između dva predmeta (etike i vjeronauka) pa ovo povećanje opet može oraspoložiti Crkvu, koja će tako angažirati i više vjeroučitelja, koji već čekaju na novi angažman.

Povećanje vjeronauka odnosi se samo na Zagrebačku nadbiskupiju, dok je, primjerice, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji stabilan odaziv godišnje od 80 posto, kao i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (96 posto), Zadarskoj nadbiskupiji (95 posto), dok je stagnacija od 80 posto zabilježena samo u Riječkoj nadbiskupiji.

Procjenjuje se i da je porast vjeroučenika u srednjim školama i zbog toga što nisu htjeli ići na etiku, koju ne poznaju, a osobito zbog dobrog dojma koji su ostavili vjeronauk i vjeroučitelji u osnovnoj školi.

Slika Crkve i vjere

– To je rezultat rada vjeroučitelja u osnovnoj školi, jer je vjeroučitelj slika Crkve i vjere. No, to je i odgovor na hajku koja je bila na vjeronauk i nametanje zdravstvenog odgoja u škole. Roditelje i djecu ne smije se podcjenjivati – misli ravnateljica zagrebačke 7. gimnazije Ljilja Vokić.

Također, upis djece na katolički vjeronauk u školi obaveza je roditelja koji se izjašnjavaju kao vjernici, a u nekim dijelovima Hrvatske, poput Splitsko-makarske nadbiskupije, pohađanje vjeronauka u srednjoj školi jedan je od uvjeta za pristup sakramentu potvrde (krizmi).

>>Mornar: Vjerski simboli ne mogu u hodnik, mogu u kabinet za vjeronauk

>>Građanski odgoj i na vjeronauku

Komentara 40

GO
Gomila
21:02 01.10.2014.

Ovo je jedna najbolja vijest sta citam hvala vecernjaku

Avatar Feniks
Feniks
20:11 01.10.2014.

Pametna djeca!!!

DU
Deleted user
20:02 01.10.2014.

Hvala Bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije