Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica smrti

U Vrbovcu komemoracija za narednicu Nevenku Topalušić: 'Bila je i ostala uzor istinskog domoljublja i čovjekoljublja'

Nevenka Topalušić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
22.10.2016.
u 10:41

Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen-obilježja Hrvatska kocka u središtu Vrbovca

U povodu druge obljetnice smrti hrvatske braniteljice, Nevenke Topalušić, pripadnice 2. gardijske brigade Gromovi, u Vrbovcu je u subotu održana komemoracija, u organizaciji pripadnika 51. Samostalne bojne Vrbovec, 2. gardijske brigade Gromovi i vrbovečkih gradskih vlasti.

Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen-obilježja Hrvatska kocka u središtu Vrbovca, održana je sveta misa zadušnica u župnoj crkvi, a njezini suborci posjetili su njezin grob na vrbovečkom groblju.

"Nevenka Topalšuć je kao medicinska sestra spašavala živote hrvatskih vitezova, izlažući sebe pogibelji. Bila je i ostala uzor istinskog domoljublja i čovjekoljublja", istaknuo je ratni zapovjednik 51. Samostale bojne Branko Gačak.

Narednica Nevenka Topalušić 100-postotni hrvatski ratni vojni invalid umrla je prije dvije godine,  21. listopada 2014., tijekom poznatog prosvjeda 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i ratnih veterana iz Domovinskog rata, koji su u 'braniteljskom šatoru' prosvjedovali za vrijeme bivše Vlade Zorana Milanovića 555 dana ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici.

Promjenom vlasti krajem 2015. za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića prostor ispred zgrade Ministarstva nazvan je Trgom Nevenke Topalušić.

Nevenka Topalušić rođena je 1954. godine u Gradecu (kraj Vrbovca). Do početka Domovinskog rata radila je kao viša medicinska sestra u vrbovečkom Domu zdravlja. Od prvih je dana velikosrpske agresije na Hrvatsku bila dragovoljac, najprije kao pripadnica Zbora narodne garde (ZNG), potom i saniteta 51. samostalne bojne Vrbovec, s kojom je bila na novljanskom bojištu.

Nakon demobilizacije Bojne, ratni put nastavlja u 2. gardijskoj brigadi (Crne mambe), s kojom je prošla sva ratišta do oslobođenja. Nažalost, u operaciji "Una" u rujnu 1995. teško je ranjena i ostatak života provela je u invalidskim kolicima.

>> Heroina Topalušić sinoć je još jednom umrla na tv-ekranima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije