Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznati stanari

U Visokoj žive Tedeschi, Božo Kovačević, Vesna Kusin....

20.01.2015., Zagreb -  Visoka ulica u koju Kolinda Grabar Kitarovic zeli preseliti ured predsjednika sa Pantovcaka. U ulici zivi puno javnih osoba, Vesna Kusin, Bozo Kovacevic, Snjeska Knezevic, Emil Tedeschi.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSEL
1/10
26.01.2015.
u 15:27

Ovdje vam vrlo često vlada prava opsada kada dolaze delegacije. Kada je u rezidenciji prijam, cijela ulica se mora raščistiti

Kladim se da dobar dio Zagrepčana, čak i oni koji u njemu žive cijeli život, do prije par tjedana nije znao gdje je Visoka ulica, a velika većina Zagrepčana, siguran sam, u toj ulici nikada nije ni bila.

No, otkako je izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji obećala da će Ured predsjednika iz Vile Zagorje na Pantovčaku preseliti u državnu rezidenciju na kraju Visoke ulice, o toj se gornjogradskoj uličici piše i priča više nego ikada.

Oni koji su barem jednom u životu prošetali tom tek stotinjak metara dugačkom uličicom vjerojatno su zaključili da je ta ideja u najmanju ruku neobična.

Jer ipak je riječ o vrlo uskoj (i slijepoj) uličici koja bi vrlo teško mogla "progutati" svu silu automobila i sigurnosnih mjera koje dolaze zajedno s Uredom predsjednika. Večernjakovi reporteri prošetali su prošli tjedan Visokom i popričali sa stanarima o tome što oni misle o ideji nove predsjednice i kako bi eventualno preseljenje Ureda predsjednika utjecalo na njihov svakodnevni život.

Preselit ću rezidenciju, i to u Visoku ulicu gdje sam i počela raditi 1993.

izabrana predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović

Tedeschi nema ništa protiv

– Naravno da su stanari Visoke zabrinuti jer im je jasno da bi im bila nametnuta velika ograničenja. Iako se u posljednje vrijeme državna rezidencija ne koristi baš prečesto i ti povremeni sastanci i dolasci stranih državnika i delegacija nama stanarima rade probleme. Primjerice, moraju svi maknuti automobile, a znate i sami što to znači kada živite na Gornjem gradu. Ne možete jednostavno parkirati u susjednu ulicu jer mjesta nema ni tamo. Kada bi nova predsjednica doista preselila svoj ured u Visoku, stanari uopće ne bi smjeli parkirati u toj ulici, a zbog strogih sigurnosnih mjera sasvim je jasno da bi morali mijenjati i neke druge svakodnevne navike. Ne mislim prosvjedovati zbog toga, ali bih razumio stanare ako bi se pobunili i eventualno organizirali javni prosvjed – rekao nam je ministar u Račanovoj vladi, a kasnije veleposlanik RH u Rusiji Božo Kovačević koji 25 godina živi na broju 14.

Jasno je da je kao diplomat bio u državnoj rezidenciji u Visokoj, sjeća se susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.


– Uostalom, ne mislim da bi preseljenje donijelo neke uštede za proračun. Jer preseljenje košta, a troškovi održavanja rezidencije na Pantovčaku ionako bi ostali – misli Kovačević kojeg smo pozdravili i otišli do njegova susjeda, jednog od najjačih hrvatskih poduzetnika Emila Tedeschija koji živi u vili na broju 18. Posao nismo obavili jer nam je njegov čuvar lijepo objasnio da slobodno produžimo dalje. Kasnije smo neslužbeno doznali da obitelj Tedeschi neće imati ništa protiv ako se predsjednica s Pantovčaka preseli u Visoku. Inače, u Visokoj ulici živi dosta poznatih.

Što zagrebačka dogradonačelnica Vesna Kusin, koja stanuje u zgradi na broju 11, misli o ideji nove predsjednice nismo doznali jer nam je preko posrednice poručila da joj nije zgodno reći ništa vezano uz tu temu. U kući na broju 4 stanuje odvjetnica Ana Hanžeković, kći poznatog zagrebačkog odvjetnika i biznismena Marijana Hanžekovića. No i ona nam je poručila da nije zainteresirana za razgovor o toj temi. S druge strane, povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević koja živi u prvoj kući do rezidencije mogla bi satima pričati o povijesti rezidencije u Visokoj.

Iako joj kao kunsthistoričarki to sigurno nije bilo drago, ipak smo joj objasnili kako bismo radije razgovarali o svakodnevnom životu stanara u Visokoj.


– Ovdje je vrlo često totalna opsada. Kada je u rezidenciji prijem, sastanak delegacija, kada u njoj borave gosti, onda se cijela ulica mora raščistiti. Ne samo automobili, miču se tada i kontejneri za smeće, ma sve... Naravno da bi preseljenje nove predsjednice u Visoku značajno narušilo kvalitetu života svih nas koji stanujemo u ovoj ulici.

Slijepa i sigurna ulica

A to bi bila i velika šteta jer je to zaista živa ulica, tu ima i puno male djece koja se obožavaju igrati nasred ulice jer je Visoka slijepa pa onda i sigurna ulica. Subotom Visoka posebno živne, dolaze mame s kolicima, klinci trčkaraju, voze bicikle, romobile... Da, bila bi šteta kada bi sve to postalo nemoguće zbog velikih sigurnosnih mjera koje bi se morale uvesti ako se predsjednica zaista preseli – ispričala nam je Snješka Knežević.

>>'Visoka ne odgovara razini sigurnosti, neka tamo presele Mesićev ured'

 

Komentara 41

DU
Deleted user
15:41 26.01.2015.

Uzalud vam je trud,predsjednica će sama odlučiti,očito je da se je bojite ili ne znate s kime imate posla?

DU
Deleted user
15:56 26.01.2015.

Opet vam neće uspjeti stvoriti negativnu sliku o gospođi predsjednici Republike Hrvatske, gospođi Kolindi Grabar-Kitarović. Samo od sebe radite smiješnu rulju upitnih "novinarskih" kvaliteta.

AT
Atanazije
15:40 26.01.2015.

Ma koješta, Visoka je tako kratka ulica, i sad zbog nekoliko stanara, koji su ionako znali u kakvu se ulicu useljavaju, uvijek je bila povezana s politikom, ne bi se smjeli rabiti neki prostori. Srce mi se drapa jer klinci ne buju mogli romobilirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije