Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor odlučio

U tri godine hrvatski časnici u NATO-ovim operacijama

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
06.12.2013.
u 11:50

Prema reformi zapovjedne strukture NATO-a, pripadnici Oružanih snaga RH po potrebi će ići u operacije Saveza u inozemstvu. Moći će se poslati njih najviše 20

U skladu s racionalizacijom i reformom zapovjedne strukture NATO-a, u sljedeće tri godine pripadnici Oružanih snaga RH, koji su na dužnostima u zapovjednoj strukturi NATO-a, po potrebi bi mogli poslati u operacije tog saveza u inozemstvu.

Podržali su ovo svi saborski klubovi tijekom jutrošnje rasprave o Prijedlogu odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na dužnostima u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

U takve operacije istodobno će se, na zadaće koje su u okviru njihovih sadašnjih dužnosti, moći poslati najviše 20 pripadnika OSRH.
HDZ-ov Davor Božinović rekao je da je ova Odluka izravna posljedica procesa dugoročne reforme zapovjedne strukture NATO-a koja je pokrenuta na summitu u Lisabonu 2010. godine.

- Upućivanje naših časnika, ovdje prije svega govorimo o časnicima i dočasnicima, u zapovjedništva NATO-a jedna je od najkonkretnijih koristi za sustav Oružanih snaga koji dolazi sa članstvom RH u NATO-u. Broj, visina tih položaja dužnosti je nešto što se određuje, možemo reći razrezuje s obzirom na veličinu doprinosa pojedine zemlje. Mi kao država trebamo podržavati ovakve odluke, jer biti u što više zapovjedništava znači biti na više izvora donošenja, odnosno provedbe odluka na strateškoj operativnoj i taktičkoj razini.

To nadležnim strukturama u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama omogućuje bolji i formalni i neformalni uvid u ono što se zapravo zbiva na terenu – objasnio je Božinović te dodao kako Hrvatska može biti zadovoljna jer je u ovom trenutku možda i najuspješnija članica u popunjavanju predviđenih pozicija, 16 od ukupno 18, a misli da se može očekivati puna popunjenost već iduće godine.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Personal
Personal
13:29 06.12.2013.

Hrvatska se stavila u funkciju globalnog američkog imperijalizma. Zašto bi hrvatski vojnici ginuli u nekim dalekim zemljama za profit američkih bogatuna i korporacija? Što nama to treba?

JA
JASTREBAC
15:36 06.12.2013.

Sve NATO operacije su invazionističke, destruktivne, operacije u kojima stradaju stotine hiljada nevinih ljudi pa su, prema tome, i zločinačke. U tim operacijama nikako ne mogu učestvovati "časnici" već samo "nečasnici".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije