Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotov tranzitni centar

U Tovarniku ne znaju stižu li im tražitelji azila ili policajci Frontexa

30.09.2015. Tovarnik - U 12:56 krenuo je 35. izvanredni vlak s izbjeglicama iz Tovarnika u Botovo. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
26.03.2016.
u 20:24

Očekuje se da će do 15. svibnja biti dovršen i tranzitni centar u Trilju i postaje granične policije, što je bilo najavljeno za prošlo ljeto

Godinu kasnije nego što je planirano, dovršeni su radovi u tranzitnom centru za prihvat stranaca u Tovarniku nedaleko od Vukovara. Tehnički pregled objekta bio je nedavno, nedostaci se sada otklanjaju, a radnici u centar unose namještaj. Uskoro će biti izdana i uporabna dozvola.

MUP nije raspisao natječaj

– U policiji su nam rekli da će u centru do dvije godine boraviti oko 90 tražitelja azila. Sad se spominje da će tu biti policajci iz Frontexa. Poprilično su tajnoviti pa bih najradije otišla u Zagreb pitati ministra Orepića što se događa – kaže općinska načelnica Ruža Veselčić-Šijaković.

Kad već nisu dobili posao u sklopu gradnje samog centra, mještani se nadaju da će se zaposliti kad se centar otvori pa načelnicu pitaju gdje da predaju dokumente. Ona ne zna što bi im odgovorila jer MUP još nije raspisao natječaj:

– Znam da će tu raditi 40 policajaca, ali i još 15 djelatnika centra. Tovarnik ne može dati policajce, psihologe, prevoditelje..., ali može domare, spremačice, kuharice... Nadam se da će barem na ta radna mjesta zaposliti naše ljude. Inače mi od centra nećemo imati ništa, a dali smo im zemljište, s 260.000 kuna sufinancirali gradnju... – rekla je načelnica.

Vrijednost radova u centru u Tovarniku bila je procijenjena na tri milijuna eura, a za gradnju tog i tranzitnog centra za prihvat stranaca u Trilju te povećanje smještajnih kapaciteta u prihvatnom centru u Ježevu iz fondova EU osigurano je osam milijuna eura.

Preduvjet za Schengen

Još 120 milijuna eura osigurano je za rekonstrukciju i gradnju 40 graničnih prijelaza te nabavu opreme, što su sve preduvjeti za pristupanje schengenskom graničnom prostoru. Ali i u Trilju završetak radova kasni godinu dana. Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a odgovaraju da se dovršetak radova na tom i objektu postaje granične policije Trilj očekuju do 15. svibnja, nakon čega slijede tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole.

>>Zločin u Tovarniku i 25 godina kasnije bez kazne za najodgovornije

>>Istragu za ratni zločin može obustaviti tužiteljstvo, a ne sud

Komentara 8

PA
Pax
20:43 26.03.2016.

Ni Tovarniku ni Trilju ne treba nikakvih centara za strance i "izbjeglice" tamo treba biti hrvatska policija i po potrebi vojska!

RE
remax
05:25 27.03.2016.

Tovarnik je prozivio strahote rata i nismo dobili ratnu ostetu. Tovarniku ne trebaju trazitelji azila blizu im je Sudan Africka Arabska zemlja sa dva miliona kvadratnih kilometara. Ne treba nam strana vojska ni policija mi imamo svoju vojsku i policiju.u. Iskusili smo domovinski rat i znamo vrlo dobro kako se je Untrofor u tim dijelovima kad je ubijeno 600tina starih ljudi i nikome nista. Zato neka idu u Sudan medu svoje ljude, mi jos nismo dobili ono sto sam vec spomenuo a to je ratnu ostetu i druge stvari.

J4
j4y6w8
21:03 26.03.2016.

gubitak granica i dolazak strane vojske? sto to znaci za drzavu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije