Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U katedrali svetog Jakova

Zaređen biskup Rogić: Došli i Hasanbegović, Thompson...

Tomislav Rogić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/21
25.07.2016.
u 14:29

Glavni je zareditelj zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Zaređen je novoimenovani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Suzareditelji bili su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i apostolski administrator Šibenske biskupije i biskup u miru Ante Ivas zajedno sa svim nazočnim nadbiskupima i biskupima.

Pedesetjednogodišnji biskup rođeni je Senjanin i magistar teoloških znanosti. Mons. Rogić je 49. biskup u povijesti Šibenske biskupije utemeljene 1298. i u ovome trenutku je najmlađi hrvatski biskup.

Novi je šibenski biskup oduševljen načinom na koji su ga primili i vjernici i svećenici. Poručuje da će nastojati svim vjernicima širiti radost evanđelja i zauzimati se za temeljne kršćanske vrijednosti. Odabrao je geslo: "Sve i u svemu Krist" i u skladu s tim poručio da će u fokusu njegova djelovanja biti kršćanska obitelj, pastoral mladih i sakramentalni život vjernika, piše HRT.

– Draga braćo i sestre, što očekujemo od čovjeka na kojega se polažu ruke da bi ga se zaredilo za biskupa u Kristovoj Crkvi? Možemo reći: on poglavito treba biti čovjek koji je usmjeren na Boga koji je u Isusu Kristu očitovao svoju brigu i ljubav prema čovjeku. Možemo to reći i obrnuto: biskup treba biti čovjek kojemu su na srcu ljudi, koji suosjeća s ljudima, koji se otvara zovu ljudskih potreba. Jednostavno biskup treba biti čovjek za druge – kazao je, između ostalog, u homiliji kardinal Bozanić te dodao:

Čovjek koji živi vjeru u Crkvi, koji živi vjeru Crkve svih vremena, često se suočava s dominirajućim stavovima ovoga svijeta koji su katkada izrazito netolerantni. To od biskupa, kad su u pitanju evanđeoske vrednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću. S tim u vezi blaženi se Alojzije Stepinac ovako izrazio: "Jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života."

Na kraju mise govorili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, uime laika Igor Friedrich i dosadašnji biskup Ante Ivas.

Potom je nastupni govor održao novi šibenski biskup Rogić. Svečanosti ređenja nazočio je, kao izaslanik predsjednika tehničke Vlade, ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Među okupljenima bio je i pjevač Marko Perković Thompson.

>>Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić s Udbine

>>Papa za Šibenik izabrao jakog pastoralca i velikog radnika

Komentara 35

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
13:30 25.07.2016.

Svako dobro u budućem radu novom biskupu mons. Tomislavu Rogiću. Lijepo je vidjeti koliko su dobro muslimani integrirani u hrvatskom društvu pa dolaze bez problema na ovakve događaje.

VE
verica2
14:20 25.07.2016.

Svako dobro novom biskupu i svima nazočnima. Jedino mi nije jasno zašto nitko razgolićenu gospođu iz prvog reda nije upozorio da se crkvu ne ulazi u takvoj odjeći - ni na razgledavanje, a kamo li na bogoslužje. Sramota!!!

BU
Bubalamala
12:46 25.07.2016.

Ka domoljub ko ce ak ne Thompson i Hasenbegovic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije