Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od deset godina traje stečaj u čak četiri propale hrvatske banke - štediše čekaju novac, a troškovi jedu stečajnu masu

U stečaju, a troše 800.000 kuna

glumina banka
Arhiva VL
27.09.2009.
u 21:00

Osim u Glumina banci, stečajevi nisu završili u još tri banke - Komercijalnoj, Agroobrtničkoj i Gradskoj banci Osijek.

Je li hrvatskoj javnosti poznato da deset godina nakon njezina sloma još uvijek postoje zaposlenici Glumina banke? E, pa postoje!

I to njih 12, dovoljno za funkcioniranje prave male banke. No, posao im nije stvaranje nove vrijednosti, upravo suprotno, njihove bruto plaće mjesečno truse 141 tisuću kuna.

Nestaje stečajna masa
Osim u Glumina banci, stečajevi nisu završili u još tri banke – Komercijalnoj, Agroobrtničkoj i Gradskoj banci Osijek. Većina namirenih potraživanja odnosi se na isplatu osigurane štednje iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, dok su se stečajne mase uglavnom misteriozno osipale u skupim i dugotrajnim postupcima, opterećenima odvjetničkim troškovima, sudskim pristojbama, režijama i plaćama angažiranih u stečajnom postupku.

Nećemo puno pogriješiti kažemo li da su stečajnu imovinu najvećim dijelom pojeli upravo stečajni postupci. I, ne manje bitno – kriminal.

Upućeni upiru prstom na potpuno odricanje novčane naplate u Županjskoj banci, gdje je Državna agencija za sanaciju banaka preuzela potraživanja od više desetaka fiktivnih tvrtki, sa sjedištem – na adresi banke.

Te je tvrtke svojedobno osnovao krug ljudi oko tadašnjeg predsjednika uprave radi pokušaja preuzimanja banke.

Hobotnica tih vlasničkih odnosa može se vidjeti u izvještaju ondašnjeg privremenog upravitelja Berislava Borasa, gdje je navedeno da su se DAB i Ministarstvo financija odrekli svojih potraživanja i preuzeli potraživanja koja je imala Županjska banka. Dio potraživanja zamijenjen je i u stečajevima Glumina i Gradske banke! DAB se naplaćivao i u automobilima i nekretninama, koje knjigovodstvo nikad nije provelo.

U Komercijalnoj banci Zagreb 57 posto vjerovnika trećeg isplatnog reda ostalo je kratkih rukava, a istodobno je u deset i pol godina stečajnom upravitelju isplaćeno 1,37 milijuna kuna neto naknade.

U stečaju Agroobrtničke banke, koja vodi 307 sudskih postupaka, stečajni je upravitelj utržio 888 tisuća kuna. Prema sadašnjem priljevu sredstava, neće se moći namiriti u cijelosti ni vjerovnik trećeg, a ni četvrtog i petog isplatnog reda – otkriva sutkinja Nevenka Marković, predsjednica Stečajnog odjela Trgovačkog suda u Zagrebu.

U dosadašnjem postupku, vjerovnicima Glumina banke isplaćeno je ukupno 752,8 milijuna kuna te 1,3 milijarde kuna osigurane štednje. Njihov je stečajni upravitelj u deset i pol godina primio točno milijun kuna neto plaće, a odvjetnički troškovi mjesečno (!) iznose 420.000 kuna za 2192 sudska postupka radi naplate potraživanja.

U stečaju - dobit
Najbolja je mjesečna plaća stečajnog upravitelja Gradske banke Osijek Većeslava Račkog – 15.000 kuna. No, oni su endem koji je u stečaju poslovao s – dobiti. Njihovi su troškovi stečajnog postupka dosegnuli 110 milijuna kuna. Imaju više od 800 sporova ukupne vrijednosti 1,2 milijarde kuna.

U stečajevima posebno dolaze do izražaja svi problemi našeg pravosuđa.

– Nitko se svih ovih godina nije želio prihvatiti izrade kvalitetnog Zakona o stečaju kreditnih institucija. Osiguranje depozita i naplata potraživanja za isplaćene osigurane iznose posebna je priča. DAB je u 30-ak stečaja banaka i štedionica isplatio gotovo 3,9 milijardi kuna, a naplatio tek oko tri posto potraživanja u novcu – komentira mr. Đurđica Ognjenović, međunarodni ekspert za osiguranje depozita i financijsku regulativu, konzultantica i direktorica tvrtke Ognjenović i Lovegrove.

I ona potvrđuje da su se u nekim stečajevima banaka državne institucije odricale novčane naplate potraživanja i preuzele potraživanja od tvrtki koje su im bile dužnici.

– Na žalost, mnoge od tih tvrtki bile su fiktivne ili off-shore i mogućnost naplate jednaka je nuli – kaže Đurđica Ognjenović.

Ključne riječi

Komentara 16

BR
Bojana Radović
22:57 27.09.2009.

Zivjelo Hrvatsko pravosudje!! Zreli za Evropu...al u k....! Balkan! Sve to treba pohapsit. I one koji su omogucavali i propisivali ovakove zakone.

TH
thevoice
07:10 28.09.2009.

sve je to pocelo 90-ih godina kada su u hrvatsku usle strane banke ,zahvaljujuci HYPObanci vise nego jedan politicar se dobro obogatio laznim kreditima i provizijama (jakovcic ,pasalic,tudjman,sanader,zagorec........) nista se nije poduzelo , sve je ovo jedna velika mafija kojaa vlada drzavom , da smo od pocetka pazili na troskove ,da se nisu zaposljavali podobni na izmisljena radna mjesta , da suker nije dizao kredite za audije i bmw , odavno bi isplatili dugove ili barem dobar dio , nema veze , bitno da \"imaju\" samostalnu demokratsku hrvatsku\" !

MM
Mladen Miletić
21:21 27.09.2009.

Banka koja glumi Glumina Banka Hrvatska država - njen zakon koji nepozna pravednost. I to je rezultata slobodnog Balkana ! Pljačka ili pravimo se ludi glupi !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije