Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoza

Zoran Vakula: Stiže nevrijeme i osjetno će zahladiti

pljusak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
20.10.2014.
u 22:55

- Osim vjetra, u gotovo cijeloj je Hrvatskoj vrlo velika vjerojatnost pljuskova, mjestimice i obilnijih, tijekom kojih u kratkom vremenskom razdoblju, gdjegod i manje od ure, može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru- piše Vakula za HRT

Nakon 'babljeg ljeta' koje je uglavnom obilježilo listopad u srijedu dolazi do promjene vremena-točnije do nevremena. O nevremenu kakvo nam se sprema u HRT-ovom Meteo kutku piše i meteorolog Zoran Vakula.

Sutra će, prema Vakulinoj prognozi, vrijeme biti oblačnije nego danas, no u odnosu na srijedu kada će u usporedbi sa posljednja dva tjedna osjetno zahladiti, i dalje će biti relativno idilično. 

''Premda će već tijekom utorka gotovo diljem Hrvatske biti oblačnije nego u ponedjeljak, ponegdje i uz malo kiše, te umjeren južni i jugozapadni vjetar, na moru i jugo, još će biti relativno toplo. Na vrijeme osjetljiviji ljudi vjerojatno će osjećati skoru promjenu vremena, zbog koje će i tlak zraka iz sata u sat padati'', piše Vakula za HRT.

U srijedu će doći do promjene vremena. Prema Vakulinoj prognozi očekuje nas olujan vjetar, pljuskovi i pad temperature.

''Dolazak, i prolazak, vlažnog i relativno hladnog zraka bit će brz i žestok. Počet će u prvim satima srijede na zapadu i posebice sjeverozapadu Hrvatske, a završiti najvjerojatnije već kasno poslijepodne i navečer, najkasnije na dubrovačkome području. 

Pritom će sigurno biti jakog, ponegdje i olujnog vjetra, ne samo na udare. Štoviše, u mnogim je mjestima, i kopnene Hrvatske, što nije odviše često, te osobito na Jadranu, velika vjerojatnost i orkanskih udara vjetra, brzine i veće od 90 km/h, i to sjevernog i sjeverozapadnog, na Jadranu i bure! 

Najvjerojatnije će iznimno vjetrovito već u noći, između 2 i 5 sati, biti u Međimurju, Hrvatskome Zagorju i sjevernoj Podravini, malo poslije i na zagrebačkome području, Banovini i zapadnoj Slavoniji, a od 6 do 11 sati i u većini istočne i gorske Hrvatske. Tada će zapuhati i bura na sjevernom Jadranu, i dijelu srednjeg, a oko podneva i u južnijim krajevima, gdje će još prijepodne, ponegdje i u rano poslijepodne biti juga i jugozapadnjaka.

Osim vjetra, u gotovo cijeloj je Hrvatskoj vrlo velika vjerojatnost pljuskova, mjestimice i obilnijih, tijekom kojih u kratkom vremenskom razdoblju, gdjegod i manje od ure, može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. A ne smije se zanemariti ni mogućnost mjestimične tuče, koja u ovom dijelu godine nije česta pojava, ni tijekom dana, a posebice ne u drugom dijelu noći i ujutro'',piše Vakula u Meteo kutku, javlja HRT.

U Gorju bi u srijedu moglo biti i snijega jer će temperatura na visinama iznad tisuću metara, prema Vakulinom objašnjenju, biti oko 0 stupnjeva Celzijusa ili niža čime će se stvoriti uvjeti za tu padalinu.

Cijeli članak čitajte ovdje.  

>> Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku. Karlovac pogodila tuča

Komentara 2

MA
mamicdamir
07:32 21.10.2014.

Odakle kisa u sred jeseni???????

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:27 21.10.2014.

Hm, kad se sjetim Vakuline dugoročne prognoze iz svibnja u kojoj govori da će ljeto biti pakleno vruče, samo se nasmijem. Sad još jača stvar. Od 2 do 5 sati u Međimurju armagedon. Zoki, drži se i dalje modela "bitit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a mjestimice je moguća i kiša," jer to uvijek prolazi, a ne meteoalarm, koji se pretvori u juhicu bez začina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije