Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema hrabrosti

Vlada neće ukidati porez na plaće od 40%, nego ga samo smanjiti na 35%?

zdravko marić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
24.05.2016.
u 12:16

Premijer Orešković i ministar Marić ipak nisu spremni ukinuti najvišu stopu poreza na dohodak nego će ići na njezino spuštanje za nekoliko postotaka

Iz više izvora doznajemo da premijer Orešković i ministar financija Zdravko Marić ipak nisu spremni ukinuti najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto nego će ići na njezino spuštanje za nekoliko postotnih poena. Porezni stručnjaci koji češljaju porezni sustav pripremili su niz simulacija, a prema informacijama kojima raspolažemo, najviše izgleda da prođe ima varijanta po kojoj bi se dohodak nastavio oporezivati s tri stope, od kojih bi najveća bila nešto blaža od sadašnje. Uz poreznu upravu, najviše posla na pripremi simulacija ima Institut za javne financije.

Dati svima

U nizu prijedloga postoji čak i varijanta vraćanja na četiri stope, što smo jedno vrijeme također imali u Hrvatskoj. Te četiri stope su, primjerice, bile 15, 25, 35 i 45 posto, s time što nitko više ne predlaže povratak na 45 posto, nego bi plafon za oporezivanje plaća bio na 35 ili 36 posto. Nakon što se uračunaju osobni odbici svakog zaposlenog, trenutačno se porez na dohodak plaća prema tri stope – 12, 25 i 40 posto, na koje se dodaje i pripadajući lokalni prirez. Radnici s nižim primanjima ga gotovo i ne plaćaju, no poslovna i akademska zajednica godinama se žali da država guši najkreativniji i najinventivniji dio društva jer se stopa od 40 posto zaračuna na relativno niska primanja ako se uspoređujemo s drugima. Hrvatska reže 40 posto neto plaće iznad 1500 eura mjesečno, dok se u drugim zemljama uzimaju najoštrije škare na plaće iznad 4 ili 5 tisuća eura mjesečno. Svi se slažu da nema nikakvog razloga da inženjeru koji zarađuje 20 tisuća neto, porezi i doprinosi iznose još 30 tisuća kuna, samo je pitanje kome uzeti da bi se njemu dalo.

Sugovornik iz HDZ-a ističe da promjene treba voditi tako da ih osjeti većina zaposlenih, a ne samo oni s primanjima koja se za naše prilike mogu smatrati visokima. Istom se logikom vodio i SDP koji također nije dopustio svom ministru financija Lalovcu da ukine stopu od 40 posto, nego je svima povećao osobni odbitak te time rasteretio plaće za približno dvije milijarde kuna. Otkako je došao u Ministarstvo, Marić važe svaku riječ kad govori o poreznim promjenama, no u posljednje vrijeme posebno ističe da one moraju biti fiskalno održive, socijalno pravedne i jednostavne. Uz to, Marić rado govori i o širenju porezne baze, jer se Hrvatska ubraja u zemlje s velikim poreznim utajama.

Poseban je pritisak i s lokalnih razina jer je porez na dohodak prihod gradova, općina i županija, a ne državnog proračuna. Ukine li im se ta stopa, procjenjuje se da bi lokalne vlasti ostale bez 1,3 milijarde kuna koje im država ne može nadoknaditi iz poreza na nekretnine jer ga planira uvoditi u fazama. Spuštanjem druge stope poreza na dohodak prema 20 posto izbjegao bi se prigovor da Vlada pogoduje samo najbogatijima, jer bi se indirektno povećale plaće radnika čija su primanja ispod ili oko prosječnih u zemlji. To se isto može postići i povećanjem neoporezivog dohotka.

Kontrola drugog dohotka

Jednom dijelu poreznih stručnjaka trn u oku je i drugi dohodak, na koji se plaća 25% poreza, pogotovo kada ga tvrtke koriste za isplatu debelih bonusa menadžerima. Taj drugi dohodak omogućuje menadžerima da za milijunske bonuse plate 25% poreza, dok se liječniku ili inženjeru od njegove plaće uzme 40%!

Analitičar Ekonomskog instituta Danijel Nestić kaže da treba biti oprezan s promjenama kad je riječ o porezima, pogotovo nije li Vlada spremna presjeći i ukinuti stopu od 40%.

– Sve ovisi o tome što je cilj. Idealno bi bilo ne mijenjati ništa nema li znatne koristi od promjene – kaže Nestić. Novi zamjenik ministra financija Saša Drezgić u svom prvom dužnosničkom istupu na konferenciji u Opatiji kazao je da treba smanjivati izravne poreze, što porez na dohodak jest, ali on je posebno istaknuo poreze na prihode od kapitala. Njih je kroz 12 posto poreza na dividendu i kamatu uvela bivša Vlada. Potkraj lipnja Vladini bi prijedlozi trebali u javnu raspravu.    

>> Kako iz začaranog kruga politike i ekonomije: Odlaze zbog kaosa, a ne posla

>>Djeci koja štede – povrat poreza

Komentara 51

LL
LEX-LUTOR
14:23 24.05.2016.

NESPOSOBNI ste , NE želite bolje, i NE ZNATE bolje kao ni oni prije Vas. Još malo pa nećete imati od koga uzimati, mnogi od nas će zatvoriti firme i obrte te ćemo nastaviti rad na crno i za zdravi CASH. Jebete nas sa 101 inspekcijom, zaštitama na radu, deklaracijama , atestiranjem uređaja koji već odgovaraju EU normama, kaznama koje su drakonske do te mjere da ih i sami suci za prekršaje ismijavaju..itd..itd NE priznajete nikakve odbitke, ulaganja, reinvestiranje a još i lažete narod o visinama stopa oporezovanja. Ako mi uzmete 40% od dohotka, a ja svaka stvar ili usluga koju konzumiram u RH sadržava još 25% PDV-a onda to više nije oporezivanje od 40% nego skoro 70%. Treba Vas sve polsati na Goli otok od prvog do zadnjeg koji je bio u vlado od 1995 do danasnjeg dana.

Avatar Cinco
Cinco
12:49 24.05.2016.

Tipično fabriciranje vijesti uz uobičajene anonimne i povjerljive izvore . "Postavim tezu, napadnem ju i poslije nekoliko dana objavim da srećom nije prošla ta teza."

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:27 24.05.2016.

40% + 19% općinskog pa saberite.Ima li netko normalan u poreznoj?Pa kako će te privući ljude sa parama?Nitko nije protiv poreza,ali ovo uzimanje se ne zive porez nego lopovluk i kriminal.Zašto nije isti porez za sve građane Hrvatske?Nije li ovo za evropski sud?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije