Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.04.2015. u 12:00

Sudovi su toliko zaokupljeni pitanjem ima li pravne osnove za njegovo pritvaranje da se potpuno izgubila bit slučaja

Sudovi bi morali donositi zakonite i pravedne odluke. Njihove odluke, posebno one u kaznenim postupcima, nemaju posljedice samo po osobu kojoj se sudi, već trebaju utjecati i na sve druge u smislu generalne prevencije. To znači da svaka pojedinačna osuđujuća presuda u sebi mora sadržavati poruku da se kriminal ne isplati. No, preduvjet za postizanje toga cilja je da presude budu jasne i svima razumljive. A u slučaju Branimira Glavaša svi su navedeni kriteriji jako upitni. Pa čak i zakonitost odluka s obzirom na to da gotovo svaku koju donese jedna sudska instanca, ona iznad nje sruši i slučaj se stalno vrti u krugu.

Ako je pak i sve to što se događa u Glavaševu slučaju zakonito, pitanje je koliko je pravedno. U prvom redu Ustavni sud nije bio pošten prema samome Glavašu kada pune četiri godine nije ni taknuo njegovu ustavnu tužbu. A onda su o njoj odlučivali u vrlo neobičnom tajmingu – uoči predsjedničkih izbora kada se vijećanje bez presedana protegnulo u dane vikenda. I ne samo to. Odlučujući o njegovim temeljnim ljudskim pravima, upustili su se u pitanja koja nisu u nadležnosti Ustavnog suda, a to je preispitivanje dokaznog postupka i utvrđivanje činjenica u sudskom postupku. Ustavni suci Glavaša su pustili na slobodu, da bi ga redovni sud vratio u istražni zatvor. Potom su se dali rokovi u kojima najdulje može boraviti iza brave, da bi sada, kada je Glavaš po iskušanom receptu štrajka glađu iznova zaprijetio, opet bio pušten na slobodu.

Više se ne zna tko pije, a tko plaća. Sudovi su toliko zaokupljeni pitanjem ima li pravne osnove za njegovo pritvaranje da se potpuno izgubila bit slučaja. A suština je u tome da je Glavaš osuđen za strašne ratne zločine u kojima su žrtve bili civili. Uz specijalnu i generalnu prevenciju, presuda i njezino izvršenje morali bi sadržavati i satisfakciju žrtvama kaznenog djela. Valjalo bi znati da li se suci koji svaki drugi dan donose novu odluku o pritvoru u nekom trenutku pitaju kako se osjećaju Glavaševe žrtve i jesu li dobile satisfakciju.

>> 'Poštenije bih suđenje imao u Beogradu ili Republici Srpskoj'

Komentara 8

MA
mariosb
12:50 01.04.2015.

Meni najviše smeta u cijeloj priči s Glavašem to što nitko nije spomenuo oko 1200 pogunilih civila i branitelja u Osijeku za koje nitko nije niti će odgovarat.....da se razumjemo ja ne opravdavam Glavaša ako je kriv za ubistva,svaki zločin treba sankcionirati,al ljudima u Osijeku će uvijek ta presuda i to što nitko nije odgovarao za zločine sa srpske strane ostavljati gorak okus

FR
franjo
12:19 01.04.2015.

Ha' u toj državi nije niti će išta normalno funkcionirati. Sve te državice od bivše Jugoslavije su jad i bijeda i u pravom smislu banana države. Ustvari i nisu države .

DU
Deleted user
12:12 01.04.2015.

Pupovac je taj koji je vratio Glavaša u pritvor, ma što god mi pričali o tome... Znate ono, neovisnost pravosudne vlasti i blabla... Kako vladajućim konstatno izmiče većina u Saboru, tu je Pupovac taj koji vedri i oblači svojim ucjenama. Tko meni ne vjeruje, ajd nek se prisjeti tko je donio ljepljivu traku u Sabor i tamo demonstrirao što misli o presumpciji nevinosti Glavaša! Milanović mu je samo potrčko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije