Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje znanstvenika s PMF-a

U Slavonskom Brodu zbog zagađenog zraka nema ni lišaja

Okoliš
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/8
22.09.2016.
u 14:20

- Na manje od dva kilometra od rafinerije uz rijeku Savu uopće nismo pronašli lišajeve, pa smo na tim plohama sakupili koru drveća za analizu koncentracije metala i nemetala - kazala je doktorandica s PMF-a Maja Maslać.

Brođani su dobili još jednu potvrdu da je zrak u njihovu gradu onečišćen. U sklopu istraživanja koje su u proteklih 15 mjeseci proveli mladi znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu analizirani su lišajevi na 20 ploha u radijusu od 20 kilometara od Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, isključivo na teritoriju RH.

Naime, ovi organizmi svu vodu i tvari potrebne za život u cijelosti primaju iz zraka, zbog čega ih se ubraja među najpoznatije bioindikatore i biomonitore kvalitete zraka. Dobiveni rezultati ukazali su da je onečišćenje najveće na području samog grada Slavonskog Broda, gdje sinergički djeluju blizina rafinerije i gust promet.

- Na manje od dva kilometra od rafinerije uz rijeku Savu uopće nismo pronašli lišajeve, pa smo na tim plohama sakupili koru drveća za analizu koncentracije metala i nemetala. Sam izostanak lišaja na kori drveća pokazatelj je niske kvalitete zraka - kazala je doktorandica s PMF-a Maja Maslać.

Ona je dodala kako se biomonitoring kvalitete zraka uz pomoć lišajeva u svijetu primjenjuje već desetljećima, ali u Hrvatskoj je on još uvijek slabo zastupljen. Istraživanje je provedeno u sklopu 578 tisuća kuna vrijednog projekta "OkoLIŠ", kojeg je s 85 posto sredstava financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu projekta izrađene su i karte onečišćenja, s obzirom na vrstu onečišćujuće tvari.

- Na kartama smo prikazali rezultate analize metala i nemetala u uzorcima, pri čemu smo u obzir uzeli i kontrole obavljene na području s visokom kvalitetom zraka – istaknuo je dr.sc. Saša Likić, voditelj projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije