Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura dokazivanja mučeništva

U Širokom Brijegu obilježena 71. obljetnica komunističkog ubojstva 66 fratara u Hercegovini

franjevci
VL FOTO
07.02.2016.
u 18:58

Na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su ušle u Široki Brijeg i pri tome po navodima franjevačkih izvora počinile stravične zločine među kojima je i spaljivanje 12-torice fratara u skloništu nedaleko samostana u Širokom Brijegu gdje je danas popodne započeo obred sjećanja na njihove žrtve.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko rekao je u nedjelju predvodeći misu na 71. godišnjicu masakra nad hercegovačkim franjevcima koje su počinili komunisti potkraj rata da je istina pobijedila o tome zločinu, no da krvnici još uvijek nisu priznali svoj grijeh. 

Na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su ušle u Široki Brijeg i pri tome po navodima franjevačkih izvora počinile stravične zločine među kojima je i spaljivanje 12-torice fratara u skloništu nedaleko samostana u Širokom Brijegu gdje je danas popodne započeo obred sjećanja na njihove žrtve. 

"Skupljajući se svih ovih godina ovdje na ovaj dan, čvrsto smo uvjereni u ispravnost i nevinost naše ubijene braće, nevinost našega puka, tolikih žrtvava našega naroda kojima žrtvenike još ne otkrismo", rekao je provincijal Šteko na misi u širokobriješkoj crkvi. Pri tome je istaknuo kako buktinja franjevačkih žrtava u Širokom Brijegu i danas doziva ljude te donosi pobjedu istine o nevinom stradanju. 

Šteko je vjernicima ukazao kako su ondašnji "krvnici i sile ondašnjeg mraka" pobijeđeni te da ih je obuzela tama "daleko od svjetla istine i pravde". 

Prema franjevačkim izvorima na području Hercegovine je, uglavnom na kraju II. Svjetskog rata, pobijeno 66 fratara uključujući i provincijala fra Lea Petrovića. Za njih je Katolička crkva pokrenula proceduru dokazivanja  mučeništva.

Komentara 47

KT
Kralj Tomislav
21:00 07.02.2016.

Ovim partizanima po hrvatskoj čim spomeneš široki koda si im plesku opalio...

DU
Deleted user
19:43 07.02.2016.

Pa to je smišljeni masakr inteligencije ,točno kako je tito od svog mentora staljina naučio.

PS
PLETER S PLIVE
20:36 07.02.2016.

Zašto ova vijest nije objavljena na HRT-u? Stvarno, a... gdje nam je Radman?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije