Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA POMOLU PUČ

U SDP-u skovali plan: dožive li izborni potop, ruše Bernardića

sdp
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
24.01.2017.
u 10:00

I dok neki navijaju za povratak bivšeg šefa, što on demantira, kao mogući nasljednici spominju se Mršić, Grbin, Glavašević

Prošla su samo dva mjeseca otkako je Davor Bernardić izabran za šefa stranke, a priče o njegovu rušenju ne staju. Prije nekoliko se dana u Zagrebu, doznajemo, održalo druženje 20-ak uglednih SDP-ovaca koji su na unutarstranačkim izborima bili kontra Bernardića, a poveo se i razgovor o lošoj situaciji u stranci.

Pasivni Milanović ga - štiti

Bilo je tu i bivših SDP-ovih ministara, aktualnih saborskih zastupnika te šefova županijskih organizacija SDP-a, ali i članova zagrebačkog SDP-a nesklonih aktualnom predsjedniku...

– Svi vide da se stranka raslojava iz dana u dan, rejting nam je u slobodnom padu. Uz sve to idu lokalni izbori, a mi nemamo kandidate ni za velike ni za neke manje gradove i realno nam na lokalnim izborima prijeti potop – kaže naš izvor iz SDP-a.

Ipak, Bernardića će se, dodaje, do lokalnih izbora “pustiti na miru”, ali nakon njih, ako stranka izgubi i gradove i županije koje je do sada imala, sigurno će se krenuti u njegovo “rušenje”. Odnosno tražit će se, kaže naš izvor, raspisivanje izvanredne izborne konvencije za što je potrebna potpora pet županijskih odbora.

Iz razgovora s više pripadnika “oporbene struje” doznajemo da se “akcija” planira provesti prije nego što se u stranci održe izbori na lokalnoj razini (nakon lokalnih izbora) jer bi se time spriječilo da Bernardić u gradove i županije “instalira” svoje ljude.

– Ako to uspije, bit će nezamjenjiv. Upravo zato on naveliko i obilazi županijske organizacije koje nisu bile za njega te se tamo sastaje se s tzv. B ešalonom i nagovara ih da se kandidiraju za nove šefove kako bi izgurao aktualna vodstva i na tim pozicijama dobio sebi odane ljude – kaže naš izvor iz stranke.

A paralelno s raspravama kako srušiti novog šefa traje i rasprava u stranci tko bi ga trebao zamijeniti. Dio ljudi, kažu naši izvori, nagovara čak i bivšeg šefa stranke Zorana Milanovića da se vrati u politiku. Iako je on sam jučer kazao da će uskoro zamrznuti saborski mandat, neki u partiji priželjkuju da se predomisli.

– Razgovaralo se s njim i o tome i točno je da on nije za tu opciju. Ali dat ćemo sve od sebe da ga nagovorimo – kaže naš izvor iz SDP-a.

I naš drugi sugovornik iz vodstva stranke kaže da sve više članova stranke gaji nadu da bi se Milanović mogao vratiti u politiku.

Potencijalni nasljednici

– On ima svoj bedem ljubavi, to nije upitno. Ali i da se vrati, sigurno ne bi teklo med i mlijeko kako neki misle. Osim toga, on time što ne dolazi u Sabor čuva leđa Bernardiću. Da se pojavi i progovori, novi šef pao bi u drugi plan – kaže jedan ugledni SDP-ovac.

Član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić kaže da Milanovićev povratak ne dolazi u obzir.

– Milanović se oprostio od politike i povratak bi bio totalno kontraproduktivan za SDP – drži Hajdaš Dončić. Dodaje i da Bernardić zaslužuje šansu, da je tek dva mjeseca na čelu stranke i da mu se treba dozvoliti da provede svoju viziju.

– Tražim samo da postane pravi predsjednik stranke, ne prvi među jednakima, nego prvi. A za to mu treba vremena – kaže Hajdaš Dončić. I dok neki navijaju za povratak Milanovića, neki u SDP-u, u slučaju da dođe do novih izbora, navodno su već počeli nagovarati šefa uprave Podravke Zvonimira Mršića da se aktivira. A u istom se kontekstu spominju i imena potpredsjednika SDP-a Peđe Grbina kao i člana Predsjedništva Bojana Glavaševića.

>> Bernardić se sastao s vodećim austrijskim socijaldemokratom - Swobodom

Komentara 75

IV
ivololapecaroš
10:22 24.01.2017.

partijo? imate li hrabrosti izaći sa imenima? zloupotrebljavate nepostojanje morala i etike u hrvatskom novinarstvu, jer u niti jednoj ozbiljnoj zemlji se ne objavljuju pamfleti u kojima se novinar poziva na "visoki izvor". u biti je Večerenji zauzeo stranu pučista koji se nisu u stanju niti predstaviti.

MU
mike-usa
10:23 24.01.2017.

Bernardić je zagrebački dečko koji ide u crkvu i kao takav nikako ne paše staroj jugo komunističkoj struji koja ne podnosi Hrvatsku.

DE
debelaberta
10:26 24.01.2017.

Milanović je još mogao privući neke birače, ono što je sad ostalo u sdp-u je osuđeno na propast, na rubu znanstvene fantastike je to da mladi jugoslaveni misle da bi bolje prošli sa Ostojićem, Grbinom ili nekim sličnim, vaša stranka je prošlost, vi ste politički dinosauri. jugodesnica koja se lažno predstavlja kao neka ljevica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije